DOLAR 32,3261
EURO 35,1758
ALTIN 2244,172
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

İMAR ve ŞEHİRCİLİK

Tek ana başlıkta toplanan imar ve şehircilik,bir şehrin olmazsa olmazıdır.
İnşaat sektörünün hergeçen gün, yeni gelişmelerle kendini yenilerken, yenilenmeyen imar ve şehircilik, birçok eleştirilere rağmen hala aynı gözlem dahilindedir.
Ülkemiz, hızlı bir kalkınma hamlesine dahil olmak için birçok alternatiflere odaklanırken,malesef şehircilik,siyasi belediyeciliğe heba edilmektedir.
Trabzon’da bu örnekleri içinde muhafaza eden,potansiyeli yüksek bir konumdadır.
Ancak,bu il,alt yapı maduru düşüncelere teslim olduğundan,gelinen nokta imar ve şehircilik inandırıcı ölçüde değildir.
Eski bir yerleşim merkezi olan Trabzon, maalesef güneye açılım olmadığından,mevcut hâliyle imar zafiyeti yaşamaktadır.
Herkafadan çıkan cılız ses ile durumun vahametini yaşamaktayız.
Belediyeler’in,genel manada,bu ile inandırıcı planlama yapmadığından,herkes kendi düşüncesini hayata geçirme gayreti içersinde olduğu açık olarak gözlenmektedir.Son kırk yıldır, düşünmesi dahi zor imar uygulaması herkeste endişe oluşturmaktadır.
Yıllar önce,onsekizinci madde uygulaması ile soluk alması gereken bu il, maalesef ucuz düşüncelere teslim olmuş durumdadır.
İmara açılmaması gereken yerler,imarda planlamayla dahil olacak yerler ile tam bir karışıklık içersine getirilmesi,bu ilin yaşamını etkilemektedir.
Trabzon’un akciğeri olan, Çukurçayır’ın imara açtırılması sonderece yanlış olduğu gerçeği, hergeçen gün daha da belirgin hale gelmektedir.
Kendi içinde hava sirkülasyonu yok edilen Çukurçayır/Boztepe, aşırı yüksek katlar, çok fazla yoğunluğu kaldıramayacak kadar zemin sıkıntısı ile karşı karşıyadır.Bu bölge, yakın gelecek’te mutlaka yeni bir revizyona tâbi tutulmalı,bu hâliyle tüm bölge özel statüye alınıp mevcut yerleşimin yüzde atmışı iskan dışı bırakılmalıdır,hatta , yapım içersinde olanlarda bu kapsama acilen dahil edilmesi doğru olacaktır.
Yine,imar ve şehircilikte eksik olarak görülen, Yomra,Şana ve Kaşüstü bölgesi ciddi sıkıntılı yerleşim yeri olarak daima eleştiri içersindedir.
Plan ve programı, yerleşik düzeni tartışılır haldeki bu bölge maalesef olumsuzluğa teslim olmuş durumdadır.
Trabzon’un batı bölgesi olan, Beşirli semtinde’de planlama eksikliği yaşanırken,ham toprak ağırlıklı olması hususiyle sık sık istinat duvarı çökmeleri ile karşı karşıyadır.
Yapılması gereken,bu şehri yaşanılır kılmak için,tüm STK ların içine dahil olacak, Trabzon’un gelecek vizyonunu oluşturmak lazım,aksi düşünce ve davranışlar bu şehrin yaşanılırlığını yok etmekten başka bir mana ifade etmez. 

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.