DOLAR 32,3565
EURO 34,4292
ALTIN 2437,833
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Hacısalihoğlu Yerli perakendecilerin oranının artmasını arzu ediyoruz

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hızla büyüyen perakende sektörünün istihdamın yüzde 13’ünü, Gayri Safi Milli Hasılanın da yüzde 12’sini oluşturduğunu belirterek, “Yerli perakendecilerin oranının artmasını arzu ediyoruz” dedi.

Trabzon’da 2 gün sürecek olan Karadeniz Perakende Zirvesi’nin açılışına Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat ve sektör temsilcileri katıldı.

HACISALİHOĞLU: PERAKENDE SEKTÖRÜ HIZLA GELİŞİYOR

Karadeniz Perakende Zirvesi’nin açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyada perakende sektörünün çok önemli bir yere ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“Dünyada artık ilk 10’a giren firmalar arasında perakendeciler artmaya başladı. Dünyada özellikle ilk 10 şirketin cirosunun yüzde 50’sini perakendecilerin ciroları oluşturuyor. Türkiye’de de perakende sektörünün işyerleri arasındaki oranı yüzde 26’ya ulaştı. Bizi yakından ilgilendiren ve ülkenin en büyük sorunlarından biri istihdam. Bu konuda da perakendecilik sektörünün ülkeye çok büyük katkısı olduğunu görüyoruz. İstihdamın yüzde 13’ü perakendecilik sektöründe. Ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasında da perakendecilik sektörünün payı yüzde 12’lere yükseldi. Tüm bunları birleştirdiğimiz zaman yerli perakendecilerin oranının artmasını arzu ediyoruz.”

“SEKTÖR GÜLERYÜZLE GELİŞECEK”

Başkan Hacısalihoğlu, sektörün gelişmesinde önemli sorunlar da olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni kanuni düzenlemelerin olması gerekiyor. Gelişen sektör ve rekabetle birlikte kalite elbette tüketiciye yansıyacak. Bunun yanında perakendeciye yansıyan kar oranlarının düşmesi, belki de maliyetine satışlar sektörü zor duruma sokacak konulardır. Geleceğe bakış açısı, stratejik plan ve eylem planlarının geliştirilmesi önemli. Tabandan görüşleri bir araya getirmek suretiyle geleceğin planlanmasında önemli kararlar ortaya çıkar. Özellikle halkın bilinçlendirilmesi sektörün gelişiminde çok önemli bir yer tutuyor. Sorunları çok yakından takip ediyoruz. Odalara gelecek olan sorunlar bizlerin aracılığıyla TOBB ve Bakanlığa iletilebilmektedir. Ama özellikle sektörün kendi sorunlarını çözecek sistemleri de kurması gerek. Dernekler ve federasyona bu konuda büyük görev düşüyor. Geleceğe dönük en büyük sorunumuz istihdam ve birebir hizmetin akışı yönünden eğitimdir. Devlet desteklerinden de yararlanmak suretiyle eğitimleri işbaşı eğitimi şeklinde yapabiliriz. Buna önem vermek gerekiyor. Yerli perakende zincirlerimiz için de şunu söyleyebiliriz; güler yüzle hizmetle başlamak gerek ki sektör gelişsin. Gelecekte eğitim çok çok önemli bir yer tutacak. Sektör öyle gelişiyor ki, dünyayı takip edip, dünyayla nasıl paralellik izleyebiliriz, daha kaliteli ürünlere ve uluslararası standartlara nasıl en kısa zamanda uluşabiliriz konularının ele alınması gerekiyor. Sektörün gelişmesi ancak bu şekilde olacaktır. En küçük fikir bile çok çok önemlidir.”

Açılışta konuşan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek ise, 16 derneğin çatı örgütü olduklarını ve sektörün gelişmesi için çalıştıklarını belirterek, “Toplam market grupları içerisindeki istihdam payı yüzde 40’a ulaşan yerel zincirler olarak satış payımız yüzde 35,3’e, toplam gıdadaki yerellerin satış payı ise yüzde 9,8’e ulaştı. Son 2 yılda yaşanan olumsuzluklara rağmen 2023 hedefimiz değişmedi. 70 milyar lira ciro hedefi ile yerel zincirler mücadeleyi sadece kendi adına değil, ülkemiz adına yürütüyor” dedi.

Konuşmaların ardından iki gün sürecek olan Karadeniz Perakende Zirvesi’nin açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.