DOLAR 32,5462
EURO 34,8898
ALTIN 2439,273
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

FINDIK TARIM TAKVİMİ NİSAN 2016

Fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabileceği belirtildi. Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren 3’üncü yaprak geriye devriliyorsa, hemen ilaçlanma yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

“Fındık dalları artık yeşermeye, bahçeler yemyeşil bir örtüye bürünmeye başlamıştır. Fındık çotanakları da artık bu aydan itibaren belirmeye başlar. Genelde fındık bahçelerinde fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabileceği dönem bu aydır. Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren 3’üncü yaprak geriye devriliyorsa derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece fındık filiz güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarda sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olurlar. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır”.

Açıklamada ayrıca, son yıllarda özellikle şekilsiz içi fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen fındık yeşil kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı ilaçlı mücadelenin de Nisan ayının ikinci yarısında yapılabileceği belirtildi. Öte yandan eğer azotlu gübrelemenin geçmişse, bu ay içinde de kullanılabileceği hatırlatılırken, “Unutulmamalıdır ki, doğan fındığı dalda tutmak ve onu beslemek insanların elindedir. Zirai mücadelede başarı; hedef zararıyla etkili ilacın önerilen dozda ve zamanında kullanılmasıyla mümkündür” görüşlerine yer verildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.