DOLAR 32,3669
EURO 34,9581
ALTIN 2325,628
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Dün çözüm olarak yapılanlar, bugün sorun oldu

Dün çözüm  olarak yapılanlar, bugün sorun oldu

‘Yerel Yönetimler, Sorunları ve Proje Bazlı Çözüm Önerileri Çalıştayı’nda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, “Bugüne kadar şehrimizde üniversite ile yerel yönetimler arasında gerekli koordinasyonu ve işbirliğini sağlayamadık. Bu bilim yuvasından şehrimiz için gerektiği gibi istifade edemedik. Bu tespiti ortaya koyup, özeleştirimizi yapalım. Bundan sonra inşâllah bu işbirliğini sağlayarak, şehrimize güzel hizmetler kazandıralım.” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Yerel Yönetimler, Sorunları ve Proje Bazlı Çözüm Önerileri Çalıştayı,’ Osman Turan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya ile çok sayıda akademisyen katıldı.

YAPMAK İÇİN YIKIYORUZ

Şehir yöneticileri tarafından dün çözüm olarak görülen projelerin bugün sorun olarak ortada kaldığını belirten Başkan Genç, bu projeleri yıkmak için ise kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirildiğine dikkat çekti. Genç, “Bir belediye başkanı olarak açıkça söyleyebilirim ki dün çözüm olarak yapılanlar, bugün sorun olarak ifade ediliyor. Dün, Zağnos, Tabakhane, Pelitli ve  Çömlekçi’de daha iyi bir yaşam adına yaptığımız binaları, bugün yıkıyoruz.  Dün o binalar yaşam adına çözümdü. Bugün aynı binalar daha yaşanabilir bir şehir adına sorun oluyor. Bugün bu binaları yıkmak şehir adına güzel bir şey ama, bir maliyet, bir ekonomi de gerektiriyor.  Dolayısıyla bugün şehir adına atılan adımlar öyle adımlar olmalı ki elli yıl sonra konuşacak kişiler için bunlar sorun olmasın ve çözüm olmaya devam etsin. Bu nedenle bu sözü, bütün yapacağımız çalışmaların odaklanacağı söz olarak düşünüyorum.” diye konuştu.

KALICI PROJELER İÇİN KATILIMCI BELEDİYECİLİK 

Belediye başkanlarının yetkisini kullanırken, şehrin diğer kurum ve kuruluşlarının da görüşlerini alıp, projelerini şekillendirmesi gerektiğini kaydeden Başkan Genç, “Belediye başkanı olarak yetkinizi kullanırken bizzat tahayyüllünüzde olan projeleri hayata geçirmeye çalışırsınız. Ama bu işi yaparken katılımcı bir belediyecilik anlayışı beraber şehir için düşünen, bilgi üreten, kurumların, kuruluşların görüşleriyle projelerinizi şekillendirip harmanlayarak bir iş ortaya çıkarırsanız daha güzel bir iş yapmış olursunuz. Ve sizin yapmış olduğunuz iş, elli yıl sonrasına da, 150 yıl sonrasına da çözüm olmaya devam eder. Özellikle üniversitemizin şehirle entegrasyonunun, şehir menfaati için çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün kentsel dönüşümlerle uğraşıyoruz. Bu alanları yeniden planlarken de çok değerli bilim insanlarımızın görüşlerini alıp, buralara uygulamalar yapmamız lazım.” diye konuştu.

İNSAN ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞI

Bilgi çağında üniversite-belediye işbirliğinin daha çok önem kazandığına dikkat çeken Genç, “Artık çağ, bilgi çağı. Bizim artık bu eski anlayışları bir tarafa bırakıp daha ileri uygulamaları da şehrimize kazandırmamız lazım. Bu konuda üniversitemizin katkıları olacağını düşünüyorum. Buna bir örnek vermek gerekirse. Çok değerli hocalarımızın ve mühendislerimizin de katkılarıyla şehrimizde yeşili artırabilmek, daha iyi çevre koşulları halkımıza sunmak için Beşirli Mahallemizde bir Eko-Park Projesi düşündük. İhale aşamasına geldik. Bu projede bilim adamlarımızın geliştirdiği çevreci sistemlerden yararlandık. Bundan sonra da üniversitelerimizle birlikte şehir ve çevre adına daha yaşanabilir, insan odaklı bir yönetim anlayışı ortaya koymamız lazım. İnsanı düşünen, insanların sağlıklı bir şekilde yaşayabileceği park ve yeşil alanları ortaya çıkarmalıyız. Bu nedenle üniversitemizi önemsiyorum. Üniversitemizle birlikte bu koordinasyonu Belediyeler Birliği Genel Sekreterimize, Başta Birliğimizin Genel Başkanı, Büyükşehir Başkanımız olmak üzere katkı sağlayanlara, şükranlarımızı arz ediyorum. Bir kızıl dereli atasözü ile bitiriyorum. ‘Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık’ diyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.