DOLAR 32,5809
EURO 34,7731
ALTIN 2491,218
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Başkan Gümrükçüoğlu hizmetteki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevindeki ikinci yılını bugün düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, altyapı çalışmalarından şerhin imar durumuna, belediyenin mali yapısında sürdürülen ve projelendirilen çalışmalara kadar her konuda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Gümrükçüoğlu basın mensuplarının sorularına da ayrıntılı yanıtlar verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetteki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. EYOF Hatıra Parkı’nda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ve personel sayısı hakkında kamuoyunu aydınlatan Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu TİSKİ ile birlikte toplamda 2 bin 354 personel ile Trabzon il geneline hizmet vermekte olduğunu kaydetti.

BELDE VE İLÇE BELEDİYELERİNİN BORÇLARINI DEVRALDIK

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluş TİSKİ’nin 2016 bütçelerinin toplamının 641 milyon TL olduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ’nin toplam borcunun ise 418 milyon TL olduğunu ifade etti. Borcun kaynağına ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmede de bulunan Gümrükçüoğlu, “Trabzon’un büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla kapanan belde belediyelerinin ve ilçe belediyelerimizin ilgili borçlarını devraldık. Bu borçları taksitler halinde ödüyoruz” dedi.

2016’DA 100 MİLYONLUK BETON VE ASFALTLAMA YAPACAĞIZ

Düzenlediği değerlendirme toplantısında Trabzon’un yüzölçümünün 4 bin 685 metrekare olmasına karşın, Trabzon’un 20 bin km’lik yol ağı ile Türkiye’nin en uzun yol ağına sahip ili olduğuna dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, bu nedenle yol çalışmalarına özel önem verdiklerini dile getirdi. 2016 yılında yapacakları yol çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Gümrükçüoğlu, “Bu yıl 50 milyon TL’lik yol betonlaması, 50 milyon TL’lik de asfaltlama çalışması yapacağız. Bu rakam Trabzon için büyük bir rekordur. Bu şekilde her yıl yapacağımız çalışmalarla yol sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

156 MİLYONLUK İÇME SUYU VE ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPIYORUZ  

Trabzon’un içme suyu ve altyapı sorunlarını ortadan kaldırmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu olarak bu alanda görevli olan Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi’nin 2015 yılında kendi bütçesinden 112 milyonluk yatırım yaptığını ifade ederken, TİSKİ’nin 2016 yılında ise kendi bütçesinden 156 milyonluk yatırıma imza atacağını söyledi.

ŞEHİR MERKEZİNDE 600 MİLYONLUK PROJELERE BAŞLIYORUZ

Trabzon’un her noktasında çalışmalarına devam ederken Trabzon şehir merkezinin tüm içme suyu ve altyapı problemlerini ortadan kaldırmak için dev projeler hazırladıklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon şehir merkezinin tüm mücavir alanlarıyla birlikte tüm içme suyu projesi, yağmur suyu projesi, atık su ve biyolojik arıtma projesini uzun uğraşlarımız sonunda hazırladık. Bu üç dev projenin toplam yatırım maliyeti yaklaşık 600 milyon TL’dir. 2019’a kadar etap etap bu projelere başlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

KAMULAŞTIRMADA 10 YILDA YAPILAMAYANI 1 YILDA YAPTIK

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, 2. yıl değerlendirme toplantısında ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin bir yılda yaptığı kamulaştırmaların, il belediyesinin geçmiş dönemlerinde 10 yılda yapılan kamulaştırmalardan fazla olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında 14 milyon, 2015 yılında 13 milyon, 2016 yılı Mart ayı itibariyle de 13 milyonluk kamulaştırmaya imza attıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Rakamlar ortadadır. Trabzon il belediyesi tarihinde 10 yıllık kamulaştırma rakamları bizim 1 yılımıza ulaşmıyor” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, büyükşehir belediye başkanlığı görevindeki ikinci yılını değerlendirdiği basın toplantısında, bilgilendirme açıklamalarının ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yapımına devam ettiği ve projelendirdiği çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu, sonrasında ise basın mensuplarının sorularını ayrıntılı şekilde yanıtladı. Başkan Gümrükçüoğlu basın toplantısının soru-cevap kısmında kendisine yöneltilen soruları özetle şu şekilde şöyle cevaplandırdı:

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ İNŞAAT RUHSATI VERDİLER  

Büyükşehir yasası çıkınca Trabzon’da yangından mal kaçırır gibi inşaat ruhsatı aldılar, verdiler.  Kim verdi bu ruhsatları? İlçe ve belde belediyeleri verdi. O süreçte Trabzon il genelinde 38 bin konut imarına ruhsat verildi. Şehrimizin son bir yılda nüfusu 2 bin arttı. Bir konutta 5 kişi yaşasa 38 bin konuta yaklaşık 200 bin kişi yaşar. Bu şehrin nüfusu 200 bin arttı mı? Hayır. Nüfus projeksiyonu yapıldı mı peki bu ruhsatlar verilirken? Yapılmadı. Şimdi kapanmış olan belde belediyeleri o dönem ne yaptı? Almış bir şehir plancısı, imar değişikliği yapmış. Bunu kendi meclisine geçirmiş. Trabzon büyükşehir oluyor ya, yangından mal kaçırmaları lazım. Biz o dönem yetkimiz olmamasına rağmen bunu Valiliğe şikâyet ettik.

BÜYÜKŞEHİR OLUNCA KATLİAMI DURDURMAK İÇİN EL ATTIK

Ben yüksek binaya da karşı değilim. Her şey yerinde ve zamanında yapılsın, yeşil alan bırakılsın. Trabzon’un her yerinde o dönem bu katliamlar yapıldı ama Söğütlü, Yıldızlı, Pelitli, Yalıncak, Kaşüstü ve Yomra’da çok yoğun yapıldı. Seçimden sonra büyükşehir olunca bu işe el attık. Gelin bu konuyu ‘masaya yatıralım’ dedik…

ÇOK USTACA YÖNTEMLERLE İMAR KATLİAMI YAPTILAR

Bunlar nasıl bir imar katliamına imza attılar? Çok usta bir şekilde emsal değerleriyle oynamadan lejant, yani plan notlarıyla 10 bin metrekare inşaat yapılacak yere 40 bin metrekare ruhsat verdiler. Beton mezarlıkları böyle oluşuyor? Bunun alt yapısı var mı? Yok. Nüfus projeksiyonu yapılmış mı? Yok. Jeolojik etütleri yapılmış mı? Yok. Tarım arazileri nedeniyle Tarım Bakanlığı’nın görüşleri alınmış mı? Yok. Yani kabile dönemindeki gibi iş yapılmış. Biz göreve bağlayınca dedik ki ‘zararın neresinden dönülse kardır’ gibi bir anlayışı uygulayalım. Bunlar ruhsatı almışlar, istediklerini yapmak hakları. Ne yapalım dedik? Bir dedik, plan notları iptal. İki dedik, tamam binalarda 2,6 emsali kabul edelim, iş alanlarında 3 emsali kabul edelim. Ama bir kişi önceden ruhsat almış ya, orada en fazla 6 kat inşaat yapılması lazım ama 8. katın da betonu atmışsa tamam iki katını yıkmayalım ama iki kata denk gelen yeşil alanı o bölgeden satın alıp belediyeye bağışlasın. Kişi 6 kat yapması lazım olan yerde 12 kata ruhsat almışsa, 6 kata gelince dursun. Kişi 6 kat yapması gerekirken 12 kata ruhsat almış ve 12 katı yapmışsa o 6 kata denk gelen yeşil alanı o bölgeden alıp belediyesine bağışlasın dedik. Soluk alacak yer olsun dedik.

ŞİMDİ SÖYLEYİN BANA KAŞÜSTÜ’NDE BİR PARK VAR MI?

Şimdi söyleyin bana Kaşüstü’nde bir park var mı? Kaşüstü’nde bir sosyal tesisi var mı? Yok. Bu kararı oy birliğiyle aldık. İlçe belediyelerine tebliğ ettik. İlçe belediyelerinin görevleri bu kararlara uymayanı mühürlemek. 90 süreyle ilçe belediyelerinin bunu yapması gerekirken ya göstermelik yaptılar ya da yapmadılar. 90 gün sonra ben kendi ekiplerime ‘gidin mühürleyin’ dedim, Cumhuriyet Savcılığı’na verdik, haklarında işlem yaptım. Şimdi kim yasaların gereğin uygulamamışsa bu toplum onu en iyi şekilde değerlendirir. Allah’a (c.c.), toplumun vicdanına, kanuna havale ederiz. Bakın bir örnek vereyim. Çukurçayır bölgesinde ulaşım ihtiyacı funiküler sistem yapmak için didiniyoruz. Maliyeti 100 milyon. Kimin parası bu? Milletin parası. Kimin nedeniyle harcayacağız bu parayı? Orada daha fazla bina yapıp daha fazla kazanan insanlar nedeniyle harcayacağız.

BİZ AFAKİ KONUŞMAYIZ GEREĞİNİ YAPARIZ, İŞTE SONUÇLAR

Trabzon içme sularını üç ayrı kurum tahlil ediyor. Hem içme sularını halka sunan TİSKİ, hem Sağlık Bakanlığı’nın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, hem de Samsun’da bulunan Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü’nde sularımız tahlil ediliyor. Tüm bu tahliller gösteriyor ki Trabzon’da kullanılan içme suları son derece sağlıklıdır. Kim neyi iddia ediyorsa resmi olarak ortaya koymak lazım. ‘Gelin beraber numune alalım’ diyorlar, biz şov yapmayız iş yaparız. Bizim işimiz halka hizmet etmektir. Şu elimde gördüğünüz dosyada Trabzon’un her yerinden, bizden habersiz olarak Sağlık Bakanlığı kuruluşları tarafından alınan su numunelerinin tahlil sonuçları var. Devletin kurumu yalan konuşur mu? İşte tahliller ortada. Şimdi ‘suyunuzu ağzına kadar kolibasili doldurdular’ iddiası kime yakışıyor? Biz afaki konuşmayız, biz gereğini yaparız, işte tüm tahlil sonuçları ortada.

ELLERİNİ ÖPTÜĞÜM ABLALARIM ÜRÜNLERİNİ YİNE SATACAK

Trabzon’da çok kentsel dönüşüm yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Trabzon kentsel dönüşümde bir Türkiye örneğidir. Türkiye’de metrekare başına en fazla kentsel dönüşüm yapılan il Trabzon’dur. Şimdi kentsel dönüşüm çalışmalarımız çerçevesinde kadınlar pazarının olduğu bölge yeniden düzenlenecek. Öncelikle buradan ifade etmek istiyorum ki, köylerinde ürettikleri ürünleri orada satan benim ablalarım aynı şekilde ürünlerini satmaya devam edecek. Bu tarihi mirası Trabzon’da mutlaka koruyacağız ve o ablalarım için ne yapılması gerekiyorsa da yapacağız. Hepsinin o nasırlı ellerinden öpüyorum. Gelelim kadınlar pazarındaki esnaflara. Ben hepsiyle görüştüm, görüşüyorum. Bu söylediklerimi onlara da ifade ettim. TOKİ orada yoğun yapılaşmaya gitmez. Orada esnafın hizmet vereceği yerleri TOKİ çalışıyor. Şimdi örnek vermek istiyorum orada diyelim 200 dükkân varda kentsel dönüşümden sonra ortaya 50 dükkân çıktı. Benim kimseye burayı sana kiraladım, ‘burayı sana sattım’ deme hakkım yok. Ülkemin kanunları ne emrediyorsa o olur, o yapılır. Kanunlar neyi emrediyorsa onu yapar, ona uyarız.

MAHKEMENİN BELİRLEDİĞİ FİYATLARI VATANDAŞA SUNUYORUZ

Kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ettiğimiz Tabakhane’de derenin üzerini açacağız. Çömlekçi’de birinci etapta kamulaştırma ve yıkımlar tamamlandı, ikinci etaba başladık. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan’a buradan teşekkür etmek istiyorum. Çömlekçi ikinci etapta sürecin uzamaması, insanlarımızın mahkemeye gitmemesi için, birinci etap alanında mahkemelerin belirlediği fiyatlar güncellenerek ikinci etapta vatandaşlarımıza teklif ediliyor. Oradaki hak sahibi vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum, bu fırsatı kaçırmasınlar.

MARAŞ CADDESİ TRAFİĞE KAPATILIRSA TRAFİK TIKANIR

Bakın size özel çalışmalarımızın sonuçlarını açıklıyorum: 3 Şubat’ta, okulların kapalı olduğu sakin günde Tanjant’ın Trabzon Evi’nin olduğu kısmından batıya doğru bir günde geçen araç sayısı 20 bin 90. Aynı bölgede ters istikamete giden araç sayısı 16 995. Aynı gün Kahramanmaraş Caddesi’nden Meydan’a doğru dönen araç sayısı 13 bin 965. Uzunsokak boyunca gelip Palet Pastanesi’nin oradan Maraş Caddesi’ne dönen araç sayısı 7 bin 180. Aynı gün Cumhuriyet Caddesi’nden yukarı çıkan araç sayısı 12 bin 686. Bu rakamlar ortada. Şimdi bu rakamlara rağmen Kahramanmaraş Caddesi’nin trafiğe kapatılması nasıl konuşulabilir ki? Maraş Caddesi trafiğe kapatılırsa üstteki Tanjant yolu ve Sahil Yolu birinci saatte tıkanır, herkes feryat eder. Şimdi biz ne yapıyoruz? Çömlekçi’de kentsel dönüşüm olan yerden gireceğiz, Hamamizade’nin altından geçeceğiz yeni bir tünelle Pazarkapı bölgesine çıkacağız. Bu proje şuanda hazırlanıyor. O bölge ancak bu şekilde rahatlar. Öbür taraftan Kanuni Bulvarı’nı yapıyorum, trafiğin bir kısmı da oraya intikal edecek.

MARAŞ CADDESİ’NDE KURALA UYMAYAN EN AĞIR CEZAYI ÖDER

Maraş Caddesi’nde trafik tıkanıklığı yok, trafik işgali vardır. Bu işgalin yüzde 80’ini yapan özel araçları ve kargo araçları, yüzde 20’sini yapan dolmuş minibüslerin orada belirlenenden fazla bulunması. Bu sorunu ortadan kaldırmak için EDS’yi şimdi ihale ediyorum. Kurala uymayan olursa cezasını en ağır şekilde öder. O caddede trafik işgali ortadan kalktığında binlerce araç hiçbir sorun olmadan orada seyreder.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.