DOLAR 32,3678
EURO 34,9632
ALTIN 2325,549
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Yaşam Her Yaşta Güzeldir Fakat Alzheimer’a Dikkat

tha – KTÜ Farabi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Vildan Altunayoğlu ÇAKMAK 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Hafızanın ve Öğrenmenin Bozulduğu İlerleyici Bir Hastalık

Alzheimer hastalığının, beynin zihinsel işlevleri içinde en iyi bilineni hafızanın ve öğrenmenin bozulduğu ilerleyici bir hastalık olduğunu hatırlatarak başlamak gerekir. Bu bozulma, yaş ile ortaya çıkan zihinsel yavaşlama ve kapasitede azalmanın çok ötesinde, kişinin kendisi veya yakınlarının fark edebileceği şekilde gündelik hayatı etkileyecek şiddettedir. Hastalık, öncesi duruma göre fark oluşturur.

Alzheimer Hastalığı Tanısı Koymak Kolay Olamayabilir

Alzheimer hastalığı tanısı koymak kolay olamayabilir. Tanıda gecikmenin en büyük nedeni hastanın, sorumluluk ve uğraşlarının azaldığı emeklilik olarak adlandırılabilecek bir dönemde sinsice gelişmesidir. 65 yaşında işinden emekli olan bir kişinin kendine başka bir uğraş ya da hobi bulamadığını düşünün. Birbirine benzeyen günler içinde, aynı yüzler ile sıradan aktiviteler, yıllar içinde öyle benimsenir ki yeni ve değişen her şeyden uzaklaşmış oluruz. O zaman “Yaşlandık işte!”, “Bizden bu kadar…” gibi cümleler iki sözümüzden biri olur. Bu durum elbette Alzheimer demek değildir. Fakat Alzheimer hastalığının kendini sakladığı mükemmel bir fırsattır.

Alzheimer Hastalığı Unutarak Başlar

Alzheimer hastalığı unutarak başlar. Konuşma içeriğinde fakirleşme ve gördüğünü tanımada güçlük ile devam eder. Bazı kişilerin adlarını unutmak, telefon numarası ezberleyememek, bir eşyayı koyduğu yeri bulamamak, bazen randevuları kaçırmak hayatımızda kabul edilebilir aksaklıklar olabilir ve bunları hastalık olarak algılamayabiliriz. Fakat bu küçük unutkanlıklara; sık sorma, düzenli ilaçlarını almayı unutma, az konuşma, kendini ifade edememe ve tanıdığı yerlere gidememe gibi zihnin diğer işlevlerinde de bozulma eklenince hastalık endişesi artar. Kendisinin ve kabiliyetlerinin farkında olan kişiler “Acaba Alzheimer mı oldum?”, “Annem ya da babam gibi mi olacağım?” gibi sorular sormaya başlar.  Bir kısım hasta ise durumu yaşlılığa bağlar ve ilgilenmez. Bu durumda yakınları sorar: “Annem ya da babam neden değişti?”, “Acaba Alzheimer mı oldular?” Artık uzman bir doktora gitme zamanı gelmiştir.

Alzheimer Hastalığı İlerleyici Bir Hastalıktır

Alzheimer hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Tedavisi, hastanın şikayetlerini hafifleten, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız kalmasına kısmen katkıda bulunan birkaç ilaç ile sınırlıdır. Bu ilaçların, hastalığı durdurmaya bir etkisi yoktur fakat hastalığın gidişatını hafifleterek katkı sağlarlar.

Alzheimer hastalığını önlemeye yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir. Yaklaşık iki yıl önce, hastalığın henüz başlangıç safhasında kullanılmak üzere geçici onay alan bir ilaç ile ilgili olumlu izlenimler edinildi ve yakın bir zamanda iyi haber gelebileceğini ummaktayız.

Gelecek Bir Tedaviye Kadar Çaresiz miyiz?

Gelecek bir tedaviye kadar çaresiz miyiz? Elbette hayır. Kişisel olarak bazı tedbirler alabiliriz. Çalışmalar, haftada 3 ya da 4 gün, en az 30 dakika, düzenli, orta tempolu egzersiz yapan kişilerde Alzheimer hastalığının daha az sıklıkla geliştiğini ya da daha hafif seyrettiğini göstermektedir. Ayrıca iyi kaliteli uykunun, zihinsel aktiviteleri iyileştirdiği de göstermiştir. Sağlıklı beslenme, her yaşta gerekli olduğu gibi hangi yaşta olursa olsun sebzeden ve tahıldan zengin, zeytinyağı ve balık eti içeren diyet ile beslenmenin de Alzheimer hastalığının gelişme riskini azalttığı ileri sürülmektedir. Diğer taraftan yaş ile birlikte ortaya çıkan hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların iyi kontrol edilmesi Alzheimer hastalığını önlemede büyük katkı sağlar.

En nihayetinde; yaşlanmak gibi büyük bir nimeti değersizleştirip endişelerimiz ile geleceği karartmayalım. Yaşam, her yaşta güzeldir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.