Trabzon; Trabzon’a gönül veren bizler için hayati derecede önemli bir ilimizdir. Güzellikleri ile birlikte kente hizmet eden önemli şahsiyetler zaman içerisinde anılırlar. Kentin güzellikleri bu anmalarda daha da anlamlı olur.Sevgiye ve saygıya layık bu değerler içerisinde Trabzon’un yetiştirdiği önemli isimlerden Trabzonlu İslam Alimi Merhum Hafız Ali Haydar ÖZAK da unutulmayacak değerler arasındadır.
Rahmetli Hafız Ali Haydar Özak, yetiştirdiği talebeleri, dünyanın dört bir yanında İslami ilimlerde ve Kur’an ilminde aranılan ve tavsiye edilen insanlar arasındadırlar. Hafız Ali Haydar Özak Hocamızı yakından tanımam ve önemli bir hatıra olarak hafızamda yer eden anısı, Trabzon eski Müftülük binasında geçmektedir. Benimde dâhil olduğum bir toplantıda değerli hocamızın yüksek saygınlığını özetler niteliktedir.
Yıl 1978… Trabzon’a İlahiyat Fakültesi kazandırmak üzere ‘Trabzon İlahiyat Yüksek Okulları Açma ve Yaşatma Derneği’ni kurduk. Bu derneğin tüzüğünde yer alan kurucuları o tarihte kentte tanınmış, isim yapmış, kentin ihtiyaç duyduğu bu önemli eksikliği gidermede ön ayak olan simalardı:
Trabzon İl Müftüsü: Raif Korkmaz, Emekli İktisatçı: Hakkı Boğuşlu, Trabzon Basın Birliği Başkanı-Gazteci-Yazar: Nevzat Yılmaz, Esnaf ve sanatkârlar Kooperatif Başkanı Sırrı kalfa, Trabzon Toprak ve İskân Müdürü Yazar Ömer Güner, Merkez Kur’an Kursu Öğretmeni: Murat Köseoğlu, İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı: Hüseyin Albayrak, Tüccar-Müteahhit: Tahsin Okumuş, Maçka İlçe Müftüsü Halit Aydın, Tüccar Mustafa Celaloğlu, Trabzon İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa iskurt (Derneğin kurucuları, 1978 tarihindeki kuruluş tüzüğünden alınmıştır).
Trabzon’a İlahiyat Fakültesi yapılması için ‘Trabzon İlahiyat Yüksek Okulları Açma ve Yaşatma Derneği’nin yönetimi olarak eski Müftülük Binasındaki Müftü Raif Korkmaz Bey’in Odasında toplantı halinde iken Müftülükten bir memur odaya girerek Müftü Bey’e bir ziyaretçisinin olduğunu söyledi.
Bunun üzerine Müftü Raif Korkmaz Hocamız da “Teşrif etsinler, buyursunlar…” diye seslendi. Ve açılan kapıdan Trabzon’un ünlü İslam Âlimi Hafız Ali Haydar Özak toplantı odasına girdi
Büyük bir saygıyla odada misafir edilen hocamız bir süre bizleri izledikten sonra toplantı odasından ayrıldı.Bu toplantı sırasında yakından görme fırsatı bulduğum bu güzel gönül insanını her zaman saygı ve hürmet besledim. 4 Mart 1984 tarihinde aramızdan ayrıldıktan sonra da bu değerli insanı, Trabzon’un ünlü İslam Âlimi Şeyh-ül Kurra ve Üstad-ı Kur’an Hafız Ali Haydar Özak (Trabzoni)’yi hep rahmetle ve saygıyla anıyorum.
Nevzat YILMAZ
[email protected]