Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN, son günlerde Trabzon gündemine oturan Trabzon’da kurulması düşünülen 2’nci Devlet Üniversitesinin “Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Üniversitesi” olarak kurulmasını önerdi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı GÜRDOĞAN; çok değerli Trabzon Milletvekillerimizin ve başta çok değerli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU tarafından gündeme getirilen ve yıllardan beri Trabzon’daki Sivil Toplum Kuruluşlarının talebi olan Trabzon’da 2’nci bir Devlet Üniversitesi kurulmasının; Karadeniz Bölgesinin cazibe merkezi olan Trabzon ve hinterlandı illeri yüksek teknolojili sanayi üretimi konusunda merkez üssü haline getirecek misyona katkı sağlaması amacıyla İleri teknoloji ve İnovasyon Üniversitesi olarak kurulmasını önerdiklerini ifade etti.
“Dünya örneklerine bakıldığında ve özellikle bugünün yüksek teknolojili ürünler üretiminde lider ülkeler arasında yer alan Güney Kore modeli incelendiğinde, Güney Kore’nin bugün elde ettiği başarısını 30 yıl önce Sanayi-Üniversite işbirliği modeli ile sağladığı görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde yüksek teknolojili sanayi yatırımları, daha çok bilim yönünden beslendikleri teknoloji konusunda araştırma geliştirme yapan üniversitelerin bulunduğu Bölgelerde kurularak gelişmektedir.
Bundan dolayı, değerli yetkili ve siyasilerimizden Trabzon’da kurulacak olan 2’nci Üniversitenin sadece öğrenci yönünden gelecek ekonomik katkı düşünülerek klasik üniversite müfredatı bölümlerinin yer aldığı üniversite olarak kurulması yerine; Trabzon ve hinterlandı Bölge illerimizi yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli sanayi üretimi konusunda cazibe merkezi haline getirecek, Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Üniversitesi olarak kurulmasını talep ediyoruz. Kurulacak olan bu İleri teknoloji ve İnovasyon Üniversitesinin bu misyonda altyapısı oluşturularak, bu alanda dünyanın önde gelen akademisyen ve araştırmacılarını bünyesine katması, araştırmaya yönelik sanayinin ihtiyaç duyacağı ileri teknolojik
araştırmaları üretmesi, gelecekte ön plana çıkması muhtemel sanayi kolları ve teknolojiler üzerinde araştırma yapacak altyapı ile kurulması, Bölgemize gelecek açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. Konu hakkında çalışma yürüten değerli aktörlerin bu vizyon ve perspektif içinde konu hakkında çalışmalarını yürütmesini diliyoruz.”