DOLAR 34,4924
EURO 36,3933
ALTIN 2965,863
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TOPRAĞA HASRET ŞEHİR

Yaşanılırlığın en özellikli yani hiç kuşkusuz, ihtiyaçlarımızın karşılık bulması ve bu yönde çaba içinde olmaktır. Artan dünya nüfusuna oranla, ülkeler kendi gelecekleri için birtakım çalışmaları devreye koymaktadırlar. Ülkemizde’de bu düşüncelere önayak olan ilgililer,malesef günün devamını sağlamak yerine,o günü kurtarmak telaşında olduğu gözlenmektedir. Bu düşüncelerle, artık herşey tarım ile odaklanılması mantığını öne çekmemiz gerekiyor. Tarım, artık yaşamın olmazsa olmazı’dır. Bu belirtilerin ışığında, toprağa hasret şehir diye hitap ettiğimiz Trabzon’un, yakın gelecekteki gıda sıkıntısına işaret etmekte yarar var.
Halk arasında geçmişten gelen bir takvim var,her yılın ilk üç ayı bu işaretle hareketlenir,ve ismide cemre olarak algılanır.
Bu cemreler,her yıl 19-20 Şubat tarihlerinde havaya,26-27 Şubat tarihlerinde suya ve üçüncüsü ise,5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşer.Bu ilk ikisi sırada, sonuncusu ise,ilk ikisinden sonra hazırlık yapacak, düşmeyi bekleyecekte nereye düşeceği belli değil,yani Cemre’nin düşeceği toprak ortada yok.
Malesef,espirisi bile ürkütücü olan bu durum ülkemiz için büyük bir kaos, Trabzon içinde çok büyük hezimettir.
Tarım politikası olmayan hiçbir toplum geleceğine asla şekil veremez,verme ihtimalide yoktur.
Neden ve niçinlerin şuursuzca kullanımına dahil edilen, Karadeniz’in özellikli şehri Trabzon, böyle olumsuzlukları asla haketmedi.
Evet, geçmişin her ortamında Trabzon, bölgenin sebze ve meyve üretim merkezi idi, yakın zamana kadar böyle olan bu kadim şehirde, artık çok küçük alanlarda,ev balkonunda, saksıda yetiştirilmeye çalışılan sebzeler ile aynı ölçü dahilinde yetiştirilen meyveler bu ilin tarımda geldiği durumu açıkça ortaya koyuyor. Trabzon’un geçmişinde iz bırakan, yirmiden fazla üretim sağlayan, Beşirli, Çukurçayır,Gölçayir, Söğütlü, Yalıncak artık beton kulelere teslim edilmiştir. Yanlış tarım politikasıyla,iskana açtırılan bu tarım arazilerinde asla altyapısı inşaata uygun değildir, yüzlerce yıldır tarım yapılan bu özellikli yerlerin ilk sırasında, Çukurçayır ve Beşirli gelmektedir, diğerlerinde’de sakat zemin olduğu gerçeği ile,bu iki yerleşime açılan iskân yakın gelecekte, ciddi zemin kaymalarına sahne olacaktır. Bu kesin olmakla beraber, jeolojik yapısıda bu dört yerin uygun olmadığı ortadadır. Bu belirtilerin ışığında,bu dört yerleşim yerinin iskandan uzak tutulması,iskân olmuş bu bölgenin mutlaka yarı yarıya indirilerek,hem yaşam ortamının hemde gelecekteki büyük gıda kırizinin önüne geçilmesi gerekiyor. Evet,son cemre 5-6 martta düşecek olduğunu gözönünde bulundurursak, aynı tarihlerde bu ilin kurtarılması için çaba içine girme miladi olarak algı yapalım ve geleceğimizi,kendi kendimize ipotek koymayalım.
Sağlık dileklerimle.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.