DOLAR 32,5472
EURO 34,7396
ALTIN 2488,734
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TMO’DAN FINDIK AÇIKLAMASI

tha – Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından fındık alımları ile ilgili olarak satış usulüne ilişkin kriterlerin belirlenmediği, randıman analizi sırasında oynamalar yapıldığı ve denetimlerin yeterli olmadığı yönündeki iddialara açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada “Fındık alımlarında randıman tayini için üreticinin her çuvalından numune alınmakta ve yapılan analize göre fiyat belirlenmektedir. Bu kapsamda 70 bin üreticinin her birinin fındığı satın alınırken her çuvalından numune alınmış, randımana bağlı olarak fiyat belirlenmişti. Fındıkta her randımana göre fiziki olarak ayrı ayrı depolama mekan bulunmadığından aynı depoda randıman aralığı yüzde 40 ile yüzde 60 arasındaki fındıklar bulunabilmektedir. Dolayısıyla fındık satışlarında da alım usulündeki gibi her bir çuvaldan alınan numunelerle randıman tespiti gerekmektedir. Alım için usul ve esaslar olduğu gibi satış için de iddia edilenlerin aksine satış usul ve esasları yayınlanmıştır. Fındığın satışı için kamuoyu ve sektör bilgilendirilmiştir. Satış işlemi sırasında her kamyon için üç ayrı analiz (randıman) yapılmaktadır. Satış işlemi 6 kişilik komisyon tarafından yürütülmekte, analiz tutanağı 4 personel tarafından imza altına alınmaktadır. Analiz aşamasında alıcı da randıman tespitini görebilmekte, sonuç evrakları alıcı tarafından da imzalanmaktadır. Satış ve analiz süreçleri şeffaf şekilde yapılmakta olup takip etmek isteyen herkese açıktır. Depolarımızın içi ve dış mekanı ve randıman analiz odaları sürekli olarak kamera ile izlenmekte ve bu görüntüler kayıt altına alınmaktadır. Bugüne kadar yapılan satışlar ile tasfiye edilen depolarda alım randıman değerleri ile satış randıman değerlerinin uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi her görevi şeffaflıkla yerine getirerek tüm paydaşlar bilgilendirilmektedir. Bu kapsamda bilgi ve belge isteyenlere her türlü kolaylık sağlanacaktır.” denildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.