DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Süleyman çelebi vefatının 600. Yılında trabzon’da anıldı

tha – Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yılının UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Kapadokya Üniversitesi iş birliğiyle Trabzon’da ‘Besteli Mevlid’ icra edildi.

Kaleme aldığı Mevlid-i Şerif ile tüm İslam âleminde adını duyuran Süleyman Çelebi’nin ölümünün 600. yılında UNESCO tarafından 2022 yılı “Süleyman Çelebi Yılı” ilan edilmişti.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Kapadokya Üniversitesi iş birliğiyle “Vefatının 600. Yılında Süleyman Çelebi Yılı Hafız Kemal Batanay bestesiyle Mevlid-i Şerif” programı düzenlendi. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören İstiklal Marşı’nın okunması ve açılış konuşmalarıyla başladı. Süleyman Çelebi ve Hafız Hüseyin Aysever’in hayatlarını anlatan belgesel izlendi.

89 MAKAM 10 FARKLI RİTİMLE BESTELENDİ

Besteli Mevlid, Hafız Kemal Batanay’ın İSAM kütüphanesi saklamasında bulunan, el yazması orijinal notaları ile icra edilmekte olup, klasik üslupta okunan Mevlid’in besteli formdaki tek örneğidir. Besteli Mevlid, Türk musikimizin az bilinen makam ve usûlerinin de yer aldığı; saba makamındaki cumhur ilahi ile başlayan, salavatlaması ile devam eden, bahirler arasında tevşihlerin yer aldığı; bahirlerin üç bölümünün serbest tarzda, sekiz bölümünün ise ritimli bestelendiği, kar-ı natık özelliklerini taşıyan nadide bir eserdir. Merhum Batanay, Mevlid’i Şerif’in 12 bahrini musikimizin 89 makamı ve 10 farklı ritmi ile bestelemiştir. Proje Genel Koordinatörlüğü Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Uysal tarafından yürütülen Besteli Mevlid eseri, Müzik Direktörü Hafız Ahmet Çalışır ve Meşk Yönetmeni Neyzen Ahmet Şahin’in idaresinde, beş mevlithan ve on saz (Mansur Ney, Süpürde Ney, Rebap, Klasik Kemençe, Viyalonsel, Tanbur, Kanun, Ud, Bendir, Daire) sanatçısı tarafından icra edildi. Program deprem şahitleri için edilen duaların ardından sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.