Yakın tarihimize baktığımız zaman Trabzon Meydan Parkı’nın Trabzon için en büyük bir rekreasyon alanı, hayat merkezi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Uzun zaman içerisinde bu tarihi ve nostaljik park birçok etkinliğe ilham kaynağı olmuş, birçok tanınmış şahsiyetin yetişmesine ve Trabzon’dan Türkiye’ye ve dünyaya bakışına ön yak olmuştu.Park alanı içerisinde büyük gayretlerle korunan tarihi ağaçlar, belediyelerce özel bakıcıları sayesinde haşmetini her geçen gün arttırmış, çiçek kokularıyla, cıvıl cıvıl öten kuşlarıyla, mevsimlere göre esen meltemsi rüzgarlarıyla stresten, iş yoğunluğundan bunalan insanlarımıza biraz olsun soluk alma ve stres atma ve dostlukları pekiştirme yeri olmuş, insanlar burada soluk alıp vererek, bugünlere gelmişti.
Meydan Parkı pek çok dostlukların gerçekleştirilmesine ev sahipliği yapmış ve bazı tarihi buluşmaların nirengi noktası olmuştu. Birçok tanınmış şahsiyet, gazeteciler, yazarlar, sanatçılar bu tarihi parktan ilham almış, birçok fıkra ve şiir bu meydanda gerçekleştirilmişti.Gençlik anılarına kaynaklık etmiş, bugünkü doksanlık delikanlılarımızın, yaşlılarımızın mazisini süslemişti uzun yıllar Meydan Parkı… Ama zaman ilerledikçe, çağ ilerledikçe, teknoloji geliştikçe her şey güzelleşeceğine ve daha ileri bir aşamaya geleceğine bilakis aksine hep çirkinleşir, çirkinleştirilir olmuş. Uzun soluklu düşüncemize alamadık bir türlü bu mazinin merkezini, budadık budadık, adeta yok etmek için elimizden geleni yaptık, her tarafı yağmaladık, ortadan kaldırılmasına bilmeden, istemeden destek verdik.
Belediye proje hazırlatıyor, Üniversite el atmış, Belediye Meclisi, deneyimli teknik adamlar gece gündüz kafa yoruyor denildi: Umutlandık! Belki ummadığımız bir netice ortaya çıkar diye. Derken ihalesi yapıldı. Umutluyduk, umudumuzu kaybetmemiştik. Gelinlik bir kız gibi saklandı halktan Meydan Parkı inşaat süresince. Bu da yetmemiş gibi Meydan Parkı’nın etrafı trafiği engelleyecek derecede, adeta kötü bir sonucun habercisi imiş gibi başlangıcından bitimine kadar çelik bariyerlerle çevrildi, kentimizin gözbebeği Meydan Parkı. Yüzlerce çelik muhafazayı aşıp içerde neler oluyor… dahi bakamadık. Yetkililerin sık sık Meydan Parkı’nı en güzel şekilde yapıyoruz, masalıyla teselli olduk.Ve gün geldi, çelik bariyerler kaldırıldı, karşımıza alamet-i farika dehşet bir yapılanma çıktı. Dehşetten de öte felaket bir durum, ortaya çıktı. Modernize etmek adına ağaçların birçoğu ve bazılarının ana dalları kesilmiş, her yan betona çevrilmiş, oturma gurupları darmadağın edilmiş, beton duvarlar her yanı sarmış, eski parkın tabii halinden hiçbir eser kalmamış, tarihi park çirkinleştirildikçe çirkinleştirilmiş! Bari geriye kalan o güzelim ağaçlar Ortahisar’daki gibi kurumasa, kurumaması için dua edeceğiz artık.
Meydan Parkını güzelleştirmek adına çirkinleştirmek için yetililer epey uğraşmış ve huzurun adresi Meydan Parkı adeta oturulamayacak hale getirilmiş, nostaljiden, geçmiş anılardan hiç bir eser kalmamış.Meydan Parkı’nı çirkinleştirmek için yetkililer epey uğraşmış; kimine göre birbuçuk, kimine göre üçtirilyon lira harcanmış ve uçuk paralara mal edilmiş. Tirilyonlarca lira para harcanmasına rağmen Meydan Parkı darmadağın, meydanlıktan çıkarılmış bir alan olarak karşımıza çıktı.
Meydan Parkı için uğraşanların ellerine sağlık demek isterdim, ama bu yapılanları gördükten sonra ne yazık ki diyemiyorum. Nostaljik Meydan Parkı’nı bu çirkin hale getirenlere, o faydasız projeyi Trabzon’a layık görenlere teşekkür etmek isterdim, Ama maalesef teşekkür edemiyorum, etmiyorum… Hakkımı da helal edemiyorum, edemiyorum.
Nevzat YILMAZ
nevzatyilmaz@hotmail.com.tr