DOLAR 34,3391
EURO 36,2364
ALTIN 2834,227
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kore Büyükelçisi, Yatırım Adasını ülkesinin iş dünyasına anlatacak

tha – Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Türkiye’nin ilk Endüstri Bölgesi olma özelliğini taşıyan TR-61 Yeşil Endüstri Bölgesi Projesini inceledi. Projeyi çok beğendiğini ifade eden Büyükelçi, Kore iş dünyasına konuyla ilgili geniş bilgilendirmede bulunacağını ifade etti.

Kore savaşına katılan gazileri anmak üzere düzenlenen törene katılmak üzere Trabzon’a gelen Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Choi Hong-Ghi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.  Büyükelçi Choi Hong-Ghi, yaklaşık 8 ay önce göreve başladığını, Karadeniz Bölgesi’ne de ilk gelişi olduğunu ifade ederek, “Gelmişken buradaki yatırım ve işbirliği imkânlarını da yerinde görmek istedim. Bu vesileyle sizleri ziyaret etmiş bulunuyorum. Türkiye ile Kore arasında yapılabilecek işbirlikleri potansiyelini bizzat görmek istiyorum” dedi.

“TÜRKİYE-KORE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEYE DESTEK VERECEĞİM”

Altıncı yüzyıla dayanan Kore ile Türkiye arasında ilişkilerin 1950 yılındaki Kore savaşı ile derinleştiğini vurgulayan Büyükelçi Hong-Ghi, “İkili ilişkilerimiz bu şekilde sürüyor ve ekonomi anlamında da çeşitli işbirliklerimiz var. İşbirliklerinin daha da öteye götürülmesi için çabalıyoruz. Elçi olarak da elimden gelen ne varsa yapmak için bu tür ziyaretlerde bulunuyorum. Trabzon Valisi ile de konuştuk. Trabzon ile Kore arasındaki işbirliği potansiyelini değerlendirdik” diye konuştu.

HACISALİHOĞLU: GÜNEY KORE İLE KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALAMAK İSTİYORUZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi’ye Trabzon ve bölge ekonomisi hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

“Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 1884 yılında kurulan Türkiye’deki ilk odalardan biridir. 9 bin civarında üyesi yaklaşık 250 sektörde faaliyet gösteriyor. Trabzon insanının girişimciliği nedeniyle dünyanın her tarafında üyelerimiz var. 37 ülkedeki ticaret ve sanayi odaları ile kardeş oda ve işbirliği protokollerimiz bulunuyor. Umarız ki gelecekte Güney Kore’de bir şehrin ticaret ve sanayi odası ile kardeş oda protokolü imzalayıp ticaretin gelişmesini birlikte sağlarız.”

“TRABZON’UN HİNDERLANDI GÜÇLÜ”

Trabzon’un tarih boyunca ticaret merkezi ünvanını taşıyan bir şehir olduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

Yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Tarihi İpekyolunun Karadeniz’e inen son noktası Trabzon’du. Uzakdoğu’dan gelen mallar Avrupa’ya, Avrupa’daki sanayi ürünleri de Uzakdoğu’ya Trabzon’dan gönderiliyordu. Doğal lojistik merkezi konumunda olan bir kentiz. Bir taraftan Avrupa’nın Kazakistan’a kadar giden TIR’ları buradan geçer. Diğer taraftan da İran’a giden yol da lojistik olarak buradan geçer. Geçmişte Trabzon’da iki liman vardı. Biri serbest bölge ve dış pazara, diğeri de iç pazara yönelikti. Trabzon, Roma, Bizans, Selçuklu, Kommenos ve Osmanlılar döneminde ticaret merkezi olarak işlev gördü. Venedik ve Cenevizliler zamanında da bir serbest bölge olarak çalıştı.”

“YATIRIM ADASI ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ HEDEFLİYOR”

Günümüzde ise ticaretin ağırlıklı olarak devam ettiğini, buna paralel olarak sanayinin de gelişmekte olduğunu işaret eden TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, “Trabzon’da dört adet organize sanayi bölgesi vardır. Organize sanayi bölgelerindeki üretim karma üretim şeklindedir. Bunların dışında orta ve yüksek teknolojik ürünlerin üretileceği Yatırım Adası projemiz var. Yatırım Adasına Kore’den de yatırımcıları bekliyoruz. Trabzon bilindiği gibi Kafkaslar, Rusya Federasyonu’nun büyük bir kısmı, İran, Türki Cumhuriyetleri gibi geniş bir hinterlanda sahiptir. Bu geniş coğrafyada siyasi yönden bakıldığında en güvenilir yer Trabzon’dur. Özellikle bu güvenilir yatırım yerini Koreli işadamları kullanabilir” dedi.

“FINDIK, ÇAY VE SU ÜRÜNLERİNDE YÜKSEK POTANSİYEL VAR”

Sanayi dışında tarım sektöründe özellikle fındığın bulunduğuna dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’den yaklaşık olarak yılda 2 milyar dolar fındık ihracatı yapıldığını söyledi. Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye dünya fındığının yüzde 70’ini üretmektedir.  Yüksek kalitesi nedeniyle bütün dünyada tercih edilir. Bunun yaklaşık yüzde 95’i ihracata gitmektedir.  Trabzon bu fındığın yüzde 8’ini üretmekte ancak Türkiye’deki fındığın yüzde 50’sini ihraç etmektedir. Kore’ye de 500 bin dolar fındık ihracatı yapılmaktadır. Bunun yanında çay tarımı vardır. Türk çayı özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte, ağırlıklı iç piyasada tüketilmekte ve bir miktar da ihracat yapılmaktadır. Özellikle Trabzon’da tarımın bir kolu olarak balık avcılığı ve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’nin en fazla balık avcılığı Karadeniz’de olmaktadır.  Trabzonlu balıkçılar Gürcistan bölgesinin balığını da avlamakta ve satmaktadırlar. Karadeniz’in balığı bittiğinde avlanmak için Afrika’ya Moritanya’ya gitmektedirler. Bunun dışında Trabzon bir öğrenci şehridir.

İki devlet üniversitesi ve bir de özel üniversitede yaklaşık 70 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Sağlık konusunda bölgenin merkeziyiz.  Yine özellikle futbol konusunda Trabzonspor’umuz da dünyanın her yerinde izlenmektedir. Türkiye’de dört büyüklerden biri Trabzonspor’dur. Turizm konusunda özellikle tarih ve kültür turizmi ön plana çıkmıştır. Son zamanlarda bölgenin doğa güzellikleri Arap ülkelerinde yaşayanların ilgisini çekmiştir. Önemli miktarda Arap turizmi şehrimizde devam etmektedir. Özellikle doğamızın güzelliği onları cezbetmektedir. Bunun yanı sıra kış turizmi, kurvaziyer turizmi ve kongre turizmi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Bütün bunlara baktığımız zaman Trabzon’un ticaret hacmi yıllık yüzde 15-20 oranında artmaktadır.”

YATIRIM ADASINI KORE İŞ DÜNYASINA TANITACAK

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi’ye Yatırım Adasıyla ilgili sunum yapıldı. Projeyi çok beğendiğini ifade eden Büyükelçi, Kore iş dünyasına konuyla ilgili geniş bilgilendirmede bulunacağını ifade etti.

Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant ve TTSO yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı ziyaretin anısına, Başkan Hacısalihoğlu tarafından Büyükelçi Hong-Ghi’ye plaket takdim edildi. Konuk Büyükelçi TTSO’nun Özel İpekyolu Müzesini de gezerek şeref defterini imzaladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.