DOLAR 32,3649
EURO 35,0072
ALTIN 2325,718
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Horonu Karadeniz insanının yapısı ve yaşamı şekillendiriyor

tha – Trabzon’da bu yıl birincisi düzenlenen “Uluslararası Kemençe ve Horon Festivali” KTÜ’de düzenlenen törenle başladı. Festivalin açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz insanının yapısı ve yaşamının horonu şekillendirdiğine dikkat çekti.

Festival için Trabzon’a gelen yerli ve yabancı gruplara Trabzon halkı adına ‘hoş geldiniz’ diyen Gümrükçüoğlu, “Barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün şehri olan Trabzon’da düzenlenen festivalin sloganının ‘Dünya Barışı İçin Horonla El Ele” olarak belirlenmesi, sizlerin kıymetli katılımları ile inanıyoruz ki bütün dünyaya verilecek en anlamlı mesajdır” dedi.

“Biz burada kıymetli sanatçılarımızla, büyüklerimizle, gençlerimizle birlikte dünyada barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz, savaşlar dursun istiyoruz” diye konuşan Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Horon hepimizin bildiği gibi çok farklı bir folklor, horonda denizin hırçın ve sakin dalgalarını, balıkların bile çırpınışını görür gibi oluyoruz. Horonların oluşmasında Trabzon yöresinin çok engebeli doğal yapısının, fırtınalı hırçın bir deniz olan Karadeniz’in, sarp bir arazide bazen bir ayağını bile yere zor basabildiği yollarda yürüyen ve sırtında yük taşıyan Karadeniz insanının hayat mücadelesi ve çevikliği de anlatılmaktadır. Horonda yapılan bütün figürler incelendiğinde tarladaki bellemeden, çapalamadan, denizde balık tutmaya gayret ederken dalgaların parçalanmasından, dalgaların kıyıdan geri çekilirken çakılların hışırtısını, kürek çekmenin sesini, balıkların yakalandığı andaki çırpınışlarını görüyoruz. Hepsinden önemlisi de Karadeniz insanının sevecen yüreğini, insan sevgisini, herkesi kucaklamak arzusunu, misafirperverliğini, barış ve kardeşliği hedeflediğini görüyor ve yaşıyoruz. Katkısı olan herkesi, tüm Karadeniz halkını bu büyük özverilerinden ötürü yürekten kutluyorum.”

Uluslararası Kemençe ve Horon Festivali’nin açılış programında Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, KTÜ Rektör Yardımcısı Hikmet Öksüz, kamu kurumları ve STK’ların temsilcileri ve sanatseverler hazır bulundu.

12 ÜLKENİN HALK OYUNLARI

TOPLULUĞU AĞIRLANIYOR

Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu tarafından organize edilen ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Ortahisar, Beşikdüzü, Of ve Maçka belediyelerinin de desteğiyle 6-13 Temmuz’da ilçelerde de gerçekleştirilecek festivalde, yerli ve yabancı halk oyunları toplulukları sahne alacak. Festivalde, Türkiye’nin yanı sıra 12 ülkenin halk oyunları topluluğu da ağırlanıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.