DOLAR 32,34
EURO 35,1073
ALTIN 2237,674
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Karaçay Çerkes işadamları Türk işadamlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi

tha – Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Opora Rossii İşadamları Birliği üyesi işadamlarıyla Türk işadamları, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen ikili iş görüşmesi etkinliğinde bir araya geldi.

Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Opora Rossii İşadamları Birliği Başkanı Aly Pilyarov başkanlığında 22 işadamından oluşan heyet, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ikili iş görüşmesi etkinliğinde 57 Türk işadamıyla görüştü.

“TÜRKİYE GİBİ GELİŞMİŞ ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Etkinliğin açılış toplantısında söz alan Aly Pilyarov, sıcak ve içten karşılama için tüm TTSO camiasına teşekkür ederek şunları söyledi:

“Rusya Federasyonu’nun güney bölgesindeki Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nden geldik. Komşularımız Krasnodar ve Stavropol bölgesidir. Rusya Federasyonu’nun buğday gibi ürünleri bizim bölgelerimizden temin edilmektedir. Karaçay halkı Türk ve Müslüman olarak Türkiye’ye en yakın halktır. Rusya’daki girişimcilik son 25 yıldır gelişmeyle başladı. Bu konuda çok geride kaldığımızı biliyoruz. Türkiye gibi gelişmiş ülkelerle işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye ve Rusya Federasyonu’nda işbirlikleri yaparak ticaretimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. İki ülke arasındaki sıcak ilişkileri bir şekilde işadamlarımıza yansıtmamız gerekiyor. Bizim ülkemizde sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm sektörleri gelişmiştir. Bu konuda işbirliklerine açığız.”

EREN: İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE İŞADAMLARINA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren de, tarih boyunca yaşadıkları Kafkasya’da mücadele gösteren Çerkes halkının İşadamları Birliği’nin temsilcilerini Trabzon’da misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak bir coğrafyayı paylaştığımız, tarihi ve kültürel ilişkilerimizin olduğu Karaçay Çerkes Cumhuriyeti ile ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için bu ziyaretin önemli bir vesile olacağını düşünüyoruz. Günümüz şartlarında ülkelerimizin birbirlerinin ekonomik tecrübelerinden yararlanmaları büyük bir olanaktır. Ancak, bu tecrübelerin daha yararlı olması için her iki ülkenin de birbirlerini iyi anlamaları, tarihi ve kültürel özelliklerini pekiştirerek, ekonomik ilişkilerini ortak bir platforma taşımaları gerekmektedir. Türkiye’nin ekonomik ve ticari politikalarında öncelikli bir konuma sahip olan Kafkas ülkeleri ile ilişkilerde Trabzon her zaman önemli roller üstelenmiştir. Trabzon aynı zamanda, sahip olduğu üstün potansiyel açısından ihtiyaç duyacağınız ürünleri en üst kalite ile temin edeceğiniz bir ticaret ve üretim merkezidir. Umuyoruz ki, bugün burada yapılacak olan toplantıda ilişkilerin gelişmesiyle işadamlarımız karşılıklı yatırıma başlayacak ve bu şekilde ilişkiler en üst noktaya gelecektir.  Bölgenize yönelik dış ticaretimizin geliştirilmesinde önemli bir başlangıç olan bu ziyaret sayesinde, ileriki aşamalarda Kuzey Kafkasya Bölgesi’nin, bölgemiz ihracatı açısından önemli bir pazar olarak ön plana çıkacağına ve bölgemizin tarihten gelen misyonuna da yeniden kavuşacağına inanmaktayız. Bu anlamda, bugün sizlerle gerçekleşecek görüşmelerin çok olumlu olacağını düşünüyoruz.  İki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi ve yönlendirilmesi için bizlere ve işadamlarına önemli görevler düşüyor. Ülkelerimizin öncelikle işadamlarının kaynaşmasının ilişkilerin sağlamlaştırılması açısından etkili olacağı kanısındayız.”

HACISALİHOĞLU: KARAÇAY BİZE UZAK DEĞİL

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının sadece Trabzon’u değil Türkiye’nin bütün illerini ilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle şehrimizin Kafkaslarla geçmişte olan ticari ilişkilerinin çok önemli bir yer tuttuğunu söylemekte yarar var. Bu ticari ilişkilerimiz geçmişte özellikle lojistik yönden, Trabzon – Sochi arasında rahat ulaşım sağlanması nedeniyle önemli bir gelişme kaydetmişti. Trabzon – Sochi arasındaki feribotların yolcu, yük ve araç taşıması ticareti had safhaya çıkarmıştı. O dönemde Sochi ve civarında yaklaşık 5 bin Türk yaşıyordu. Sochi, denizin karşısında Rusya Federasyonu’nun her yerine uluşabileceğimiz bir noktaydı. Yıllardan beri özellikle Rusya Federasyonu’nun olimpiyatlar nedeniyle deniz ulaşımında aldığı kararlar sonucu bu yol kapalı durumda beklemektedir. İşadamları ticaret yapmak için bir kapı kapanınca diğer kapıyı açmak ister. Birkaç yıldan beri de Rusya Federasyonu ile bağlantımız Gürcistan üzerinden Lars kapısı yardımıyla karayoluyla devam etmektedir. Karaçay – Trabzon arası bin kilometre. Özel araçla 12 saatlik bir mesafe. Çok uzak değil.”

“İŞADAMLARININ ORTAK ÇALIŞMASI İÇİN KURUMLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, Karaçay’dan gelen işadamlarıyla Trabzon’daki işadamlarını karşılıklı eşleştirmek suretiyle işbirliğine zemin hazırlanması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşbirliği konusunda konuk işadamlarını çok heyecanlı görüyoruz. İşadamlarını ortak bir heyecanda buluşturabilirsek geleceğe dönük verimli bir ticari faaliyet başlatabiliriz. Bu konuda bizim odamıza ve Opora Rossii İşadamları Derneği’ne büyük görev düşüyor. İşadamlarının karşılıklı güven sağlamasına yardımcı olmalıyız. Her iki kurumdan birer kişiyi görevlendirelim ve her hafta periyodik olarak görüşmelerini sağlayarak karşılıklı iş fırsatlarıyla ilgili bilgilendirme yapalım. Tespit edilen alanlarda işbirliği yapacak işadamları da video konferans sistemiyle görüştürülebilir ve işbirliği daha da sağlamlaştırılabilir. İşadamlarımızın birbirlerini tanıdıktan sonra sektörlere göre karşılıklı görüşmesi için tüm imkânlarımızı kullanalım. Sizin bölgenizi Trabzon’da tanıtalım. Siz de Karaçay’da Trabzon’u tanıtın. Turizmle başlayacak bir hareket devamında ticari faaliyetlere ve yatırımlara zemin hazırlayacaktır. Sonuç odaklı çalışmalıyız. 2 işadamının eşleşmesi bile bu toplantılar açısından çok önemlidir.”

İŞADAMLARI SUNUM YAPTI

Trabzon ve Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’ni tanıtan filmlerin izlenmesinin ardından her iki ülkeden işadamları sektörleriyle ilgili sunum yaptı.

PLAKET TAKDİM ETTİLER

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Opora Rossii İşadamları Birliği Başkanı Aly Pilyarov, ziyaretin anısına karşılıklı plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

Etkinlikte daha sonra işadamları, ikili iş görüşmeleriyle işbirliği imkânlarını değerlendirdi. Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nden gelen çeşitli sektörlerden 22 işadamı, 57 Türk işadamıyla görüştü.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.