DOLAR 32,4877
EURO 34,9104
ALTIN 2438,769
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kanuni Sultan Süleyman’ı anma etkinliği

Kanuni Sultan Süleyman’ı anma etkinliği

Kanuni Sultan Süleyman doğumunun 520. yıldönümünde Trabzon’da anıldı.
Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman doğumunun 520. yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı. Ortahisar Mahallesi’nde Kanuni Evi önünde düzenlenen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, sivil toplum örgütleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılışında konuşan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Batılıların Muhteşem Süleyman dediği, dünyanın en büyük kanun yapıcılarından birinin Kanuni olduğunu belirterek, “On üç büyük sefere bizzat katıldığı için Gazi unvanları ile bilinen Kanuni Sultan Süleyman, aradan 449 yıl geçmesine rağmen, bütün bu unvanları taşıyabilen tek devlet başkanı olma özelliğini hala devam ettirmektedir” diye konuştu.

Törende konuşan Vali Öz, “Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman. Bu dört kelime yan yana geldiği zaman çok şey ifade ediyor. Ecdadımız bu coğrafyayı önce yurt, sonra vatan yapmak için adaletiyle hükmetmiş, insanlığı ile ders vermiş ve fetihler bu sayede gerçekleşmiştir.” dedi.

“Trabzon olarak gurur duymamız gereken bir konu da Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, cihan padişahı Kanuni’nin doğup yetiştiği bir şehir olmamızdır” şeklinde sözlerini sürdüren Öz, “Trabzon fethedilmeden İstanbul’un fethi tamamlanmış olmaz’ diyen Fatih’in bu ifadesi kolay söylenmemiştir. Bir şehir kolay kolay şehzadeler şehri yapılmaz. O şehrin birimi, kültürü, medeniyeti vardır ki şehzadeler o şehre gönderiliyor ve sonrasında da cihan devletini yönetebilecek bir noktaya geliyorlar.” İfadelerini kullandı.

Vali Öz sözlerini, “İşte bu şehir Fatih’e fethi getiren, Yavuz’u olgunlaştıran ve Kanuni’yi doğup belli bir yaşa kadar da eğiten bir şehirdir. Bu şehir bu medeniyetin ve güzelliğin izini dün olduğu gibi bugün de yarın da taşıyacaktır. Kültüründe sanatında edebiyatında ve insana saygısında bu devam edecektir” şeklinde tamamladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, yaptığı konuşmada, Trabzon’un çok farklı bir şehir olduğunun altını çizerek, “Fatih Sultan Mehmet’in, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın izlerini taşıyan bir şehir burası. Bu şehir Kanuni Sultan Süleyman’ın doğup yetişmesine vesile olan bir şehir. Genç kuşaklarımızın ve bütün hemşerilerimizin onlara layık olacağına eminim” ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçüoğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın adaleti dünyaya hâkim kılmaya gayret ederken, döneminde de Osmanlı İmparatorluğu tarihindeki en geniş sınırlarına ulaştığını kaydederek, “en geniş sınırlara ulaşan Osmanlı Devleti’ni gayesi kuru bir cihangirlik değil, İlahi Kelimetüllah’ı bütün dünyaya tanıtmak ve tebliğ etmekti” şeklinde konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu son zamanlarda sıkça eleştirilen Kanuni’nin hayatını anlatan dizilere atıfta bulunarak, “Bir takım dizlerde Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han’ın hayatının iki saray arasında geçtiği ifade edilmekte. Böyle bir Kanuni Sultan Süleyman yok. Bizim dedemiz olan Kanuni Sultan Süleyman 72 yaşında Zigetvar önlerinde toprağın üzerindeki çadırında hasta yatağından kalkıp, “Şu melun kale hala düşmedi mi” diyen, ölmeyen bitmeyen azmin nasıl bir gaye ile yaşadığının en büyük ispatıdır. Onların ömürleri at sırtında dünyaya hakkı adaleti doğruyu Allah’ın kelamını yaymakla geçmiştir. O bakımdan gençlerimizden dedelerini böyle bilmeleri ve öğrenmelerini onlardan özellikle istirham ediyorum” şeklinde konuştu.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise yaptığı konuşmada Trabzon’un bir tarih, kültür ve sanat şehri olduğuna vurgu yaptı. Genç, “Bu şehre bu özeliklerini veren atalarımız bugün andığımız Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet Han’dır.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehter Takımı’nın verdiği muhteşem konser ile devam eden etkinlikler Kanuni Evi’nin ziyaret edilmesi, Vali Öz ile Başkan Gümrükçüoğlu’nun törene katılan vatandaşlara pilav ayran ikramının ardından son buldu.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 520. doğum yıldönümü dolayısıyla Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı başkanı yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dünyanın gıbta ile baktığı, kanunnameleriylede çeşitli uluslararası üniversitelerde adına kürsü oluştturulan cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın değerini birkez daha yadetmenin mutluluğunu yaşarken, bugün kanuni’nin hükümdarlığında bulunan topraklarda 26 devletin mevcut olduğunu belirtmek isterim, bu itibarla Trabzon’da doğup eğitimini burada alan ve 16 yaşında ilimizden ayrılan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman’ın tüm dünyada duyulan itibarına bizim ülkemizin aynı hassasiyeti göstermesini istedi ve umarım bundan sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın doğum yıldönümlerinde tüm devlet erkanı katılır”

Kanuni Vakfı’nın Yönetim Kurulu:

Başkan Prof. Dr. Ali BAKİ, Başkan Yrd. Prof. Dr. Adnan BAKİ, Başkan Yard. Osman ABANOZ, Genel Sekreter Nevzat YILMAZ, Muhasip Dr. Ahmet ÖMEROĞLU, Üye Prof. Dr. İmsail HAKKI DEMİRCİOĞLU, Üye İsmail KANSIZ, Üye Salih ÖZKAN, Üye Haydar REVİ

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.