tha – Trabzon ortahisar Belediyesi, Tomurcuk İşitme Engelliler Derneği, Trabzon İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin birlikte düzenlediği “İşitme Engelliler Manevi Mimarlarını Öğreniyor” isimli etkinlik Ortahisar Belediyesi’nin Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programda Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Yazıcı ile Başkan Vekili Mustafa Durmuş’un; Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet’in hayatı ile ilgili yaptıkları sunumlar işaret diliyle katılımcılara anlatıldı.
“EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE SORUN YAŞIYORLAR”
Etkinlikte bir konuşma yapan Başkan Genç, işitme engellilerin toplumsal yaşama katılımı için hiçbir eğitim ve öğretim faaliyetlerinden geri kalmaması gerektiğini söyledi. İşitme engellilerin eğitim ve öğretim hayatlarında çeşitli sıkıntılarla karşılaştığına dikkat çeken Başkan Genç; “İşitme engelinin doğası gereği, pek çok işitme engelli, gerek doğal (ev, aile vb) ortamlarda gerekse okullarda öğrenme sürecinde geri kalmakta ve toplumun genelinde bilinen pek çok kavram, bilgi ve anlayışı öğrenememektedir. Maalesef, ilkokul ve orta öğretim kurumlarını bitiren işitme engelli öğrencilerden çok azı yazılı belgeleri, yaşıtları kadar iyi anlayabilmektedir. Bu bağlamda bu etkinlik de bu eksikliği gidermek için düzenlenmiştir.” dedi.
Projenin amacının işitme engellilere bulundukları bölgelerde tarihe mal olmuş şahsiyetleri tanıtmak olduğunu kaydeden Başkan Genç, “İşitme kayıplı çocuk iletişim ve öğrenme ile ilgili sorunlarını duygusal, sosyal ve akademik sorunların olumsuz etkileri ile beraber yaşamaktadır. Bu projenin hazırlanma gerekçesi, bu soruna basit ama etkili bir çözüm sağlamanın mümkün olduğu konusundaki düşüncedir. Amacımız işitme engelli gençlerimize bulundukları bölgedeki manevi mimarları tanıtmaktır.” diye konuştu.
“3 MİLYON İŞİTME ENGELLİ VAR”
Konuşmasında Türkiye’de 3 milyona yaklaşan işitme engelli vatandaşın olduğunu ve buna karşılık 61 tane okulun bu kadar yoğun nüfusa hizmet vermeye çalıştığını kaydeden Başkan Genç, “İşitme engelliler fiziksel olarak kusurları olmadığından en az dikkat çeken engel grubudur. Fakat eğitim ve bilinç gelişimi açısından en sorunlu grup olduğu bir gerçektir. ‘İşitme ve konuşma engelliler için’ işaret dili anadil anlamına gelmektedir. Türkiye”de 61 işitme engeliler okulu bulunmaktadır. Bu okullardan 41 tanesi ilköğretim, 20 tanesi ise lisedir. Tabi ki bu sayılar oldukça yetersizdir. Biz de elimizden geldiği kadar işitme engellilerin eğitim, öğretim, kültür, sanat ve spor gibi alanlara katılımlarıyla ilgili sorunları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“TAKDİRE ŞAYAN PROJELER ÜRETİLİYOR”
Tomurcuk İşitme Engeller Derneği Başkanı Faruk Bilgili ise konuşmasında Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç’e engelliler konusunda göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkürlerini ileterek, “Ortahisar Belediyesi birçok alanda engellilerin günlük hayata katılımını sağlamak için proje üretiyor. Hem meslek edindirme hem de eğitim ve öğretime yönelik faaliyetler ile diğer yandan da kültür ve sanat kurslarıyla birçok alanda engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak projeler yürütüyor. Kendilerine bir kez daha buradan teşekkürlerimi iletiyorum.” sözlerine yer verdi.
Proje kapsamında Osmanlı Camii’nde işaret dili ile hutbe, Gülbaharhatun ve Ahi Evren Dede gibi manevi değeri olan mekanları ziyaret ve konferans programı düzenlendi.