DOLAR 32,3211
EURO 35,2269
ALTIN 2243,198
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Güneş Köleoğlu Doğan; “Gelecek Yıl Rüzgar Enerjisi İçin Lisans Başvurusu Yapacağız.”

1984 yılında Trabzon’da dededen kalma tarihi kırma fabrikasıyla ihracata başlayıp, bugün dünyanın en gelişmiş entegre fındık işleme tesisindeki üretim ile dört bir yanına fındık ve mamulleri ihraç ederek 2002′den beri ihracatta rekortmenliği elinde bulundurup , İSO’nun Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasında 2013 yılı itibariyle 55′inci sırada yer alan Oltan Gıda, ilk kez fındığın dışına çıkarak enerji sektöründe yatırımına başlıyor.

Aralarında Oltan Gıda’nın ortaklarından Orhan Veli Oltan ile Şükrü Güngör Köleoğlu’nun bulunduğu Oltan-Köleoğlu Enerji şirketi kurularak faaliyete geçirildi.

Oltan-Köleoğlu Enerji yöneticisi Güneş Köleoğlu Doğan; enerji üretimini temiz, çevreye duyarlı, insana ve doğaya saygılı bir şekilde gerçekleştirmeyi amaç edindiklerini belirterek; şirketlerinin, Türkiye’nin ve Karadeniz’in hak ettiği, “gelecek nesiller için temiz ve sürdürülebilir gelecek” sloganı yola çıkarak, yenilenebilir ve yerel enerji kaynakları yatırımları ile yakından ilgilenip ve projeler geliştirdiklerini bildirdi.

-Ordu ve Tokat’ta rüzgar enerjisi ölçümleri yapılıyor..

Güneş Köleoğlu Doğan, öncelikle rüzgâr enerjisi yatırımlarına yöneldiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ordu ve Tokat’ta olmak üzere iki ilde ölçüm istasyonlarımızı kurduk ve ölçümleri almaya devam ediyoruz. Bu illerde 2015 yılında sırasıyla 50 ve 40 MW olarak açıklanan kapasiteler için ön lisans başvurumuzu yapacağız. Kısa vadeli hedefimiz toplamda 90 MW’lık bu lisansları almak ve rüzgâr enerjisi sektöründe ciddi yatırımlar gerçekleştirmektir.”

Bu illerin dışında, üst düzey teknolojiler kullanarak, ilerleyen dönemlerde açıklanacak kapasiteler ve mevcut lisanslar için araştırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Doğan, rüzgâr enerjisiyle başlattıkları açılımlarını biyokütle ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji türlerinde çeşitlendireceklerini ifade etti. Doğan “Uzun vadede yenilenebilir enerji çeşitlerinde önemli hamleler yapmayı ve enerji sektörünün önde gelen firmalarından biri olmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Güneş Köleoğlu Doğan, fındık kabuğunu da atıl kalmaktan kurtarıp, katma değerini artıracak bir biyokütle projesi geliştirmekte olduklarını da ifade ederek; “Başta fındık kabuğu olmak üzere bölgenin biyokütle kaynaklarını da enerjiye çevirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla başta Doğu Karadeniz olmak üzere Türkiye genelinde ciddi katma değer yaratıp, istihdam alanları açacağız” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin 2013 yılındaki 251 milyar 650 milyon dolarlık ithalatının 55 milyar 915 milyon dolarlık bölümünü enerji alımları oluşturdu. Başka bir deyişle Türkiye, ithalat için ödediği her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerji ürünleri için harcadı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.