DOLAR 32,5856
EURO 34,7937
ALTIN 2509,179
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Etiyopya yatırım fırsatları TTSO’da anlatıldı

tha – Etiyopya Büyükelçiliği uzmanları, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda ülkelerinhdeki yatırım ve işbirliği fırsatlarıyla ilgili sunum yaptı.

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Ticari ve Yatırım işleri 2. Müsteşarı Terefe Haile Eggu ve Turizm ve Yatırım İşleri 2. Müsteşarı Abdela Gultamo Nuri, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile yönetim kurulu ve meclis üyelerine, Etiyopya’daki yatırım fırsatlarını anlattı.

“YATIRIM VE TİCARET İÇİN İMKANLAR ÇOK FAZLA”

Etiyopya’nın büyüyen bir ekonomi, geniş ve rekabetçi işgücü ile küresel pazarlara yakınlık gibi önemli avantajları olduğunu dile getiren elçilik müsteşarları, şu ifadeleri kullandı:

“Etiyopya son 12 yılda ortalama yüzde 15’lik büyüme oranı yakalayarak Afrika’nın yıldızı haline geldi. Kıtanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve 100 milyona yakın nüfusu bulunan ülkede, 45 milyondan fazla aktif işgücü mevcut. Ayrıca AB, ABD ve Ortadoğu’ya yakınlık, ABD ve AB’ye gümrüksüz Pazar erişimi, Çin, Hindistan, Japonya, Kanada ve Avustralya gibi piyasalara tercihli gümrük muamelesi gibi avantajlara sahip. Elektrik fiyatı 3 cent gibi dünyanın en ucuz oranına sahip. Pamuk üretimi için 3 milyon hektarlık uygun alan ve iklim mevcut. Tekstil ve konfeksiyon alanında önemli yatırımlar yapılabilir. Etiyopya, Afrika’nın en fazla ve dünyanın 10’uncu hayvancılık potansiyeline sahip. Deri ve deri ürünlerinde İtalya, Almanya ve ABD’ye ihracat yapılıyor. Sanayi bölgeleri kapsamlı ve geniş. İlaç sanayi ve tarımsal işleme gibi özel sektörlere uygun sanayi alanları bulunuyor. Ayrıca yatırımlara tam hükümet desteği sağlanıyor. Endüstriyel parklara 10 yıla kadar gelir vergisinden muaf yatırım imkanı sağlanıyor. Etiyopya, geniş topraklarında barındırdığı değişik iklime sahip bölgelerde, neredeyse tüm tarım ürünlerinin yetiştirilmesine olanak sağlıyor.”

Etiyopyalı müsteşarlar, ülkelerine yatırım konusunda büyükelçilik ile temasa geçilmesi durumunda daha kapsamlı bilgi ve yardımda bulunabileceklerini bildirdi.

“YATIRIMA UYGUN BİR ÜLKE”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Etiyopya’nın yatırım için birçok avantajı olduğunu ifade ederek, “Turizm hareketiyle bir işbirliği başlatılabilir. Daha sonra işadamlarımızla Etiyopya’daki yatırım imkanlarını yerinde görmek üzere bir çalışma gezisi düzenleyebiliriz. Etiyopya’dan gelecek medya ve turizm acentalarını da bölgede ağırlayarak, orada Trabzon’u tanıtma konusunda bir çalışma yapılabilir” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, konuk müsteşarlara ziyaretleri anısına plaket takdim etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.