DOLAR 32,3678
EURO 34,9632
ALTIN 2325,549
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Başkan Zorluoğlu Akçaabat’ın Modernizasyon Sistemini Açıkladı

tha – Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Akçaabat ilçesinde hayata geçirilecek olan dolmuş modernizasyonu ile ilgili alınan kararları, düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Mersin-Akçaabat-Trabzon arasında hizmet veren 291 adet minibüsü, 25+1 oturan 30 ayakta yolcu kapasiteli 40 otobüse dönüştüreceklerini belirten Başkan Zorluoğlu, mahallelere giden hatlarda ise 17+1 oturan ve 3 ayakta yolcu taşıma kapasiteli 25 adet minibüsün hizmet vereceğini söyledi.

Başkan Zorluoğlu’nun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve Akçaabat Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Abdullah Sevim’le birlikte düzenlediği basın toplantısına gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi. Başkan Zorluoğlu, Akçaabat dolmuş modernizasyonu ile ilgili merak edilen ne varsa tek tek sıralayarak, gazetecileri ve kamuoyunu bilgilendirdi.

MİNİBÜSLER EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLADI

Ortahisar’ın ardından Akçaabat’ta da dolmuş modernizasyonu ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Zorluoğlu, “Ortahisar’da Şoförler Cemiyetimiz başta olmak üzere taraflarla yaptığımız istişareler neticesinde kurduğumuz yeni sistem, süreci içerisinde hayata geçecek. Benzer bir süreci Akçaabat için de başlattık. Akçaabat hattında çalışan minibüsler de tıpkı merkezdeki dolmuşlar gibi ekonomik ömrünü tamamlamış, sistemli bir şekilde çalışmıyorlar. Akçaabat bizim için çok önemli. Akçaabat’ın Trabzon metropol alanının bir parçası olduğuna ve Trabzon’la ilgili kararlar alınırken Akçaabat’ın mutlaka dikkate alınması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

TALEP AKÇAABAT ŞOFÖR ESNAFINDAN GELDİ

Akçabaat’ta modernizasyon konusunda tabandan talep geldiğini ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Akçaabat Minibüsçüler Kooperatifi Başkanımız ve yönetimi bize ‘Akçaabat-Trabzon arasında çalışan minibüsler olarak halk otobüsü modeline geçmek, Büyükşehir’in ulaşım sistemine dahil olmak istiyoruz’ dediler. Bu talebi ayrıntılı şekilde değerlendirdik. Taraflarla defalarca bir araya gelindi. Sayın milletvekillerimizle, esnafımızla, siyasi partilerimizle, meslek odalarımız ile de bu konuyu tartıştık. Ve en doğru sistem üzerinde karar verdik. Akçaabat’ta bulunan 583 plakanın 385 sahibi var. Bu 583 plakanın yarısı çalışıyor. Yaptığımız görüşmeler sonrası düzenli, denetlenebilir, temiz, konforlu, güvenli ve engelli erişimine uygun bir yapı üzerinde durduk. Bilhassa Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenebilen yeri geldiğinde müeyyide uygulanabilen bir sistem getirmeye gayret gösteriyoruz” dedi.

291 MİNÜBÜS TOPLAM 65 ARACA DÖNÜŞECEK

Yeni sistemdeki araç sayıları ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Sistemimizin ilk ayağı, Mersin-Akçaabat-Trabzon arasında hizmet veren 291 adet minibüsün 25+1 oturan 30 ayakta yolcu olmak üzere 55 +1 kapasiteli 40 otobüse dönüştürülmesi. Sistemin ikinci ayağı ise Akçaabat içinde var olan ve bizim yeni oluşturduğumuz mahallelere giden hatlarda ihtiyaca binaen çalışmak üzere 17+1 oturan ve 3 ayakta yolcu taşıma kapasiteli 25 adet minibüsten oluşmaktadır. Yani toplam 65 araca dönüştürülmesi söz konusu. Bu manada araç sayısında ciddi bir azalma meydana gelecek” şeklinde konuştu.

‘METROPOL TRABZON KART’ KULLANILACAK

Dönüşüm kapsamında tüm araçlara Trabzon Büyükşehir Belediyesiyle entegre olan akıllı kart sistemi takılacağını da dile getiren Zorluoğlu, “Yani Büyükşehir Belediyemizin otobüslerinde kullanılan ‘Metropol Trabzon Kart’ ile bu araçlarda da seyahat edilebilecek. Dönüşüm kapsamında olan tüm araçlar 0-3 yaş aralığında olacak. Araçların tamamı yeni, temiz ve şehre yakışan araçlar haline gelecek. Mahalle hatlarına çalışan araçlar da dahil olmak üzere tüm araçlarımız güvenli, engelsiz ve herkes için ulaşılabilir olacaktır” ifadelerini kullandı.

YENİ HATLAR OLUŞTURULDU

Mersin-Akçaabat-Trabzon hattı ve daha önceden verilmiş Akçaabat mahalle hatları dışında yeni hatlar oluşturduklarını da söyleyen Başkan Zorluoğlu, “Akçaabat ilçemizin ihtiyaçları doğrultusunda; Kavaklı-Yıldızlı-Moloz hattını oluşturacağız. Bu hat Rahman Camii’nden başlayıp, yapılmakta olan Akçaabat çevre yolundan devam edip, Osman Baba Köprüsü ve Pulathane Bulvarı’nı takiben Yıldızlı yonca kavşağı-Akyazı Şenol Güneş Kompleksi’ni geçerek Moloz’a kadar uzanacak.  Trabzon Üniversitesi ile Münür Özkurt Kız Öğrenci Yurdu hattı ile Kavaklı Mahallesi, Franguli mevkii hatlarını kurduk. Ayrıca mevcut Akçaabat-Söğütlü-Esentepe Mahallesi hattı ise Yıldızlı TOKİ konutlarına kadar uzatıldı” dedi.

KATILMAK İSTEMEYENLER MAHALLELERE ÇALIŞACAK

Dönüşüm projesine katılmak istemeyen esnaflarla ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “Dönüşüme katılmak istemeyen esnafımız ise mevcut (M) plakalı araçları ile Akçaabat ilçesi mahalle hatlarından;  Yaylacık-Kayalar Mahallesi hattı, Dürbinar-Sarıtaş Mahallesi hattı, Orta Mahalle hattı, Çolaklı Mahallesi hattı, Nefsipulathane Mahallesi hatlarında hizmet verecek” şeklinde konuştu.

STANDARTLARI TAŞIMAYAN TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

Başkan Zorluoğlu, denetim ve güvenliğe önem verdiklerini de vurgulayarak “Tüm araçlar klimalı olup üzerlerinde araç takip sistemi ve kamera sistemi bulanacaktır. Böylece vatandaşlarımızdan gelebilecek olan şikayetler bu sistemler sayesinde tarafımızdan incelenecek ve vatandaşımıza olumsuz davranışları bulunan hat sahipleri ve şoförlere gerek görüldüğünde gerekli müeyyideler uygulanacak. Araçları yenilendikten sonra araçlar üzerinde denetimlerimiz devam edecek olup, araçlar her yıl Büyükşehir Belediyemizce belirlenen standartlar ölçüsünde kontrolden geçerek araç uygunluk belgesi ve çalışma ruhsatı alacaktır. Bizim koyduğumuz standartları taşımayanların trafiğe çıkma imkanı olmayacak” diye konuştu.

ŞOFÖRLER EĞİTİMDEN GEÇECEK

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı toplantılarında yeni yönetmeliğin geçtiğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Yönetmelikte hem araçların niteliği hem de şoförlerle ilgili standartlarımız var.

Merkezde ve ilçelerimizde her önüne gelenin arabanın üzerine çıktığı bir dönemi artık geride bırakıyoruz. Akçaabat’ta kurduğumuz sistemde de şoförlerimiz, Büyükşehir Belediyemizin şu anda kurmakta olduğu sertifikasyon programına dahil edilecekler. Eğitimden sonra kendilerine belge verilecek ve sadece bu belgeyi taşıyanlar araçlarını sürebilecekler. Bu belge bir kere verilip ömür boyu sürecek bir belge değil, periyodik dönemlerde yeniden eğitime alınıp yeniden verilecek” dedi.

ARKADAŞIMIZA SÖZÜNÜ HATIRLATIYORUZ

Dolmuş modernizasyonuna karşı olanlarla ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “Akçaabat Şoförler Cemiyeti Başkanımız ve bir kısım hat sahibi esnafımız bu sistemin karşısında yer aldı ve Ortahisar’da kurulan yapının Akçaabat-Trabzon arasında da kurulmasını önerdi. Yaptığımız görüşmelerde ‘2 sistemi hat sahiplerini onayına sunalım. Çoğunluk neyi isterlerse onu yapalım’ dediler. Biz de yüzde 50’den fazlası neyi istiyorsa o sistemi uygulayalım dedik. Bu sisteme taraftar olanlar noterden muvafakatname getirsin dedik ve iki aylık bir süre öngördük. Şu ana kadar toplam sayının yüzde 62’si halk otobüsü modeline onay verdi. Akçaabat Şoförler Cemiyeti başkanımız da ‘Bu sisteme yüzde 50’nin üzerinde tamam denilsin ben de tamam diyorum’ demişti. Şimdi buradan arkadaşımıza o sözünü hatırlatıyoruz” diye konuştu.

BU SİSTEMİN GARANTÖRÜ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİDİR

Bu sistemin garantörünün Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Yeni sistem tamamıyla Büyükşehir Belediyesinin ulaşım ağına entegre olan bir sistemdir. Biniş ücretleri Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan TULAŞ’ta açılacak ayrı bir hesapta toplanacak ve bizim gözetimimiz altında hak sahiplerine aktarılacak. Dolayısıyla hiçbir hat sahibinin biz paramızı alabilir miyiz gibi bir endişeye kapılmasına mahal yoktur. Bu sistemin garantörü Büyükşehir Belediyesidir” ifadelerini kullandı.

583 ADET PLAKA İPTAL EDİLMEYECEK

Şoför esnafının aklındaki soru işaretlerini de gideren Başkan Zorluoğlu “Şoför esnafımızın bir kısmı ‘Bizim tahditli plakalarımız ne olacak. Yarın Murat Zorluoğlu belediye başkanlığından ayrılır da yerine bir başkası geldiğinde bunun garantisi nedir’ diye düşünüyor. Bir kere biz tahditli plakaları iptal etmiyoruz. Bu sistemde tahditli plakalar askıda korunuyor. Biz seçimle geldik. Yarın bizim yerimize de yine seçimle birileri gelecek. Hiçbir seçilmiş belediye başkanının çoğunluğun iradesine karşı durması zaten mümkün değildir. Dolayısıyla bu sisteme dahil olan esnafımız için her hangi bir risk, endişe etmelerini gerektiren bir durum söz konusu değildir.  Zaten Büyükşehir Belediyesinin plakaları iptal etme yetkisi yoktur. Bunlar Bakanlar Kurulu kararı ile tahsis edilmiştir. Şu anda Bakanlar Kurulu olmadığı için ancak Cumhurbaşkanı kararı ile iptal edilebilirler. Hiçbir hak kaybı söz konusu değildir”  diye konuştu.

OTOBÜSLERİMİZİN BİR BÖLÜMÜNÜ HATTAN ÇEKEBİLİRİZ

Halkın daha konforlu denetlenebilir, öngörülebilir bir ulaşım sistemi ile taşınmasını amaçladıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “Dünyanın birçok modern şehrinde gördüğümüz toplu taşıma sistemlerinden bir tanesini Trabzon-Akçaabat arasında hayata geçirmiş oluyoruz. Hemen ilk günden değil ama kooperatif yeni kurulan sistemi vatandaşı memnun edecek şekilde layıkıyla işletebildiği takdirde, biz merkez Akçaabat arasında çalıştırdığımız otobüslerin bir bölümünü çekerek başka hatlara yönlendireceğiz. Biz bu sistemi sahipleniyoruz. Vatandaşımızın konforu ve memnuniyeti birinci sırada olmakla birlikte, ikinci sırada da esnafımızın para kazanması var. Şu anda bu modele geçilmesinin temel nedeni, esnafımızın mevcut durumda para kazanamaması” dedi.

UYGULANABİLİR VE MÜMKÜN DEĞİL

Kooperatif üyelerini yeni sisteme davet eden Başkan Zorluoğlu “Şu zamana kadar destek verenlerin oranı yüzde 62 ama önümüzdeki süreçte sayının artacağına inanıyorum. Her şeye rağmen sisteme dahil olmak istemeyenler olabilir. Israrla dahil olmak istemeyen esnafımız için de bazı hatlar oluşturduk ve o hatlarda çalışacaklar. ‘Yeni otobüsler de biz de Trabzon-Akçaabat arasında olalım’ gibi bir yaklaşım var. Kesinlikle uygulanabilir ve mümkün değildir. Yeni sistemde sadece yeni oluşturduğumuz özel halk otobüsleri ve Büyükşehir’in kendi otobüsleri çalışacaktır. M plakaların çalışması hukuken ortadan kalkmıştır. Onlar bizim gösterdiğimiz diğer iç hatlarda çalışmak durumundadırlar” şeklinde konuştu.

MAVİSİ SİZDEN BORDOSU BİZDEN

Başkan Zorluoğlu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Ortahisar’daki dolmuşların rengi üzerine yapılan anket sonucu ile ilgili soruya cevap veren Başkan Zorluoğlu,

“Ortahisar’da bir anket yaptık ve ankette vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu mavi renk istedi. Ben bunun niye istendiğini biliyorum. Ona küçük de bir bordo dokunduracak bordo-mavi olacak. Biz de diyoruz ki madem vatandaşımızın büyük çoğunluğu mavi istiyor. Mavisi vatandaşımızdan bordosu Büyükşehir Belediyesinden. İnşallah önümüzdeki süreçte merkezdeki dolmuşlarımız bordo-mavi olacak. Akçaabat için renk henüz belli değil. Onu da vatandaşlarımıza sormak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.