tha – Derviş İşçi, “Ekonominin lokomotifi olan turizm sektörü açıklanacak kararları bekliyor”
Yol-İş Holiday Otelleri’nin Başarılı Genel Müdürü Derviş İŞCİ’nin, Turizm sektörü hakkında açıklaması;
Ülkemizde ve Dünyada yaşanan Covid 2019 salgın hastalığının neticesinde Turizm sektörü %90 durma noktasına gelmiş çoğu oteller kapatmış, kapatmayan otellerimizde çok sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Diğer taraftan yaz ayı yaklaşırken kapalı olan otellerin açılma zamanı gelmesine rağmen virüs ten dolayı açılması mayıs sonuna yetkililerimiz tarafından başlatılması düşünülmektedir. Sektörden biri olarak bu sevindirici bir haber ama devam eden salgın hastalık halen aşısı bulunmadığından açılacak turizm sezonunda yaşayabileceğimiz sorunlar sektörü düşündürmektedir,
Bakanımızın sezon açılırken basına vermiş olduğu bildiride tesislerin hijen belgesi alabileceğini,%50 kapasite ile çalışabileceğini, açık büfe olmayacağını, misafirler arasında sosyal mesafe kurallara uyulması gibi bildirimler söylemiştir. Otelci otelini hastalık biterse bir an önce açmak istiyor fakat virüs tamamen bitmezse aşı bulunmaz ise açılacak turizm sezonunda oteller çok sıkıntılı bir yılın içine girecektir maliyetler, girdiler ve büyük sorunların olduğu resort oteller şehir otellerine göre daha çok büyük bir sıkıntı içine daha girmiş olacaktır uzun yıllardır bir işletmeci olarak olabilecek sıkıntıları aşağıda yazmaya çalıştım,
Nasıl ?
Siz otellere derseniz ki ;
% 50 kapasite ile çalış,
Açık büfeyi kaldır, masaya servis yap,
Dezenfektan işini artır,
Sertifika al,
Buna da para öde !
1.) Otele girişten çıkışa kadar misafirin ve otel yönetiminin yapması gereken bir zorunlu uygulama olacakmı. Girişte ateş ölçme ve sağlığıyla ilgili sorular olan kişiye ait check list yapılacak mı.
2.) Açılacak olan otellere nasıl bir destek düşünülüyor (personel, vergi, enerji giderleri, yiyecek ve içecek özellikle alkollü içecekler vs.)
3.) Misafir otelde konaklama yaparken olabilecek rahatsızlık sonucunda hastaneye müracaatında covid 19 olduğu tespit edilirse otele ve personele ne olacak, ayrıca otelden ayrıldığında herhangi bir problem yokken evine döndüğünde rahatsızlanıp hastaneye müracaatında bu virüsü taşıdığı tespit edilirse yine aynı sorun o tarihte otelde kalan misafire, personel ve otele ne olacak.
4.) Salgın devam ettiği için havuzlar açık olacakmı, olacaksa kullanma şartları ne olacak otelin kullandırma riski ne olacak, havuza girecek birinde pozitif biri olursa ne olacak işletmenin sorumluluğu ne olacak.
5.) 2020 sezonu satışları tüm tatil Bölgelerinde her şey dahil konseptinde satıldı eğer pansiyon bazında yapılacak bir değişiklik sonucunda daha önce satın alanlar ne olacak nasıl bir değişiklik yapılacak.
6.)Haziran Temmuz Ağustos % 50 doluluk, masaya servis için 2 kat daha fazla personel ile hiç bir küçük, orta boy ölçekli otel ayakta duramaz .
7.) Hiç bir personel 3 ay için otellerde çalışmaz ,
8.) Sezon sonu personeli tekrar çıkartamam, elimde patlar korkusu ile sektör kaçak istihdama yönelir. Bu vesile ile işkur ile dört aylık yeni bir çalışma programı hazırlanabilinir iki ay iş kur ödeme yapar iki ay işletme öder.
9.) Şartlar ve olabilecek sıkıntılara net cevaplar verilmez ise Hiç bir otelci, 3 ay için otelini açmak istemez.
10.) Sertifika verme işi nasıl olacak, kriterler mevcut otellerin fiziki durumları göz önünde bulundurulması gerekir.
11.) % 50 doluluk demek maliyetlerin 2 kat artması anlamına gelir ,400 Tl den 800 Tl ye500 Tl den 1000 Tl çıkacak olan kişi başı ücretlerle hiç kimse tatil satın alamaz .
12.) Yukardaki maddelere cevaplar önce sağlığa uygun ve sonrada işletmeciyi destekleyici olur ise ;
Tatil ve turizm ; hiç bir vergisi, polis kaydı, personel gideri ve denetimi olmayan,
diğer insanlardan izole edilmiş Kiralık Dairelere kayar .
Yukardaki yazılan sorular cevabı ne olur ama olumsuz olduğu taktirde sezon da tüm resort otellerin sorunların içine gömülmesi olur ayrıca 2021 yılına da çok sorunlu ve sıkıntılı girer.
Devletin kayıp , kaçağı artar ,
Kiralık Daire sektörüne tavan ,
Turistik Otellere taban yaptırır !
Umarım
Bakanlık alacağı kararları arkasından neler geleceğinin hesabını yaparak kararlar alırlar.
2021 yılına her şey dahil konseptinden kurtulmak için bir fırsat yılı olabilir 2021 satışları yeni sisteme göre yapılmış olur. Kaybolan bir yılı yarım pansiyon bir satış yaparak turizm beldelerini, esnafı tamamen hareketlendirmiş oluruz. Acentalara satış yaptığı paketlere gittiği turizm beldesine bir günlük günübirlik tur koymasını zorunlu hale getirebilir. Bu satış bölgeye ciddi bir destek vermiş olacak.