tha – 16-26 Ağustos 2017 tarihleri arasında spor ve gençlik temasıyla ilki düzenlenecek olan Trabzon Uluslararası Film Festivali’nin (TUFFEST) tanıtım toplantısı, 12 Temmuz 2017 tarihinde Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Dünya sinemasından seçkin konuklarla ulusal sinemanın üreticilerini Trabzon’da bir araya getirecek olan festival, kente yeni bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor.
Ekonomik kalkınmayı sosyal ve kültürel alanlarda da sürdüren Trabzon’un kültür sanat faaliyetlerine arasına katılan Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST), kente yeni bir vizyon kazandırıyor. Trabzon Valiliği tarafından desteklenen, İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF) ve Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) işbirliğiyle düzenlenen Trabzon Uluslararası Film Festivali tematik bir festival olma özelliğini taşıyor.
TUFFEST’in İstanbul tanıtım toplantısı, 12 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF) Başkanı Dursun Çağlayan ve Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) Başkanı Asım Aykan’ın ev sahipliğinde, Festival Düzenleme Kurulu Başkanı Orhan Cihan, Festival Düzenleme Kurulu Üyesi Fedai Çakır ve Festival Direktörü Ruhi Semiz’in katılımıyla Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lansman toplantısına Trabzonlu iş, kültür sanat ve spor camiasıyla birlikte Trabzon’a gönül verenler yoğun ilgi gösterdi. Gecede Sinema Senfoni Orkestrası küçük bir konser verdi ve horon oynandı.
Trabzon Uluslararası Film Festivali’nin Üst Kurulu, Onursal Başkan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç, Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ANADER Başkanı Asım Aykan ve İTF Başkanı Dursun Çağlayan’dan oluşuyor. Festivalin Danışma Kurulu Başkanlığını Asım Aykan üstlenirken, Danışma Kurulu Üyelerini Orhan Kahveci, Engin Çağlar, Orhan Çağlayan, Tayfun Sav, İl Tiyatro Müdürü Uğur Keleş, İl Kültür Temsilcisi Ali Ayvazoğlu, Ortahisar Belediye Temsilcisi Sıddık Yılmaz, Ticaret Odası YKÜ Murat İskender, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut, Avrasya Üniversitesi’nden Dr. Yavuz Özorhan ve KTÜ’den Doç. Dr. Bahar Yalın oluşturuyor. Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanlığını ise Orhan Cihan üstlenirken, Düzenleme Kurulu Üyeleri Hasan Bacıoğlu, Orhan Çağlayan, Fedai Çakır, Ali Habiboğlu, Kaan Duman ve Sait Can’dan oluşuyor. TUFFEST’e destek verenler arasında kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, Trabzon Belediyeleri, iş adamları, siyasi partiler ve Trabzonlular yer alıyor.
Uluslararası bilinirliği olan kurumsal bir organizasyon
ANADER Başkanı Asım Aykan, “Kültür ve sanat alanında bir ilki gerçekleştirmek için yola çıktık. İstanbul Trabzon Federasyonu (İTF) ile bu sene gelecek nesillere ‘Trabzon’un Film Festivali Var’ diyecekleri bir miras bırakacağız” diyerek, şehrin çeşitli alanlarda ses getiren başarılarının ardında kültür ve sanata yapmış olduğu yatırımların büyük payı olduğunu kaydetti. Trabzon’un tarihi boyunca kültür ve sanat alanında başarılı örnekler çıkardığını, bugün de sanatın her dalında öne çıkan isimlere sahip olduğunu belirten Aykan, bu potansiyelin festivalle büyük bir güce dönüşeceğini ifade etti.
Doğu Karadeniz doğal film platosu
Trabzon’a kültür ve sanat alanında katma değer sağlayacak uluslararası bir organizasyon kazandırma misyonuyla yola çıktıklarını ifade eden İTF Başkanı Dursun Çağlayan ise, ANADER’in büyük katkısının ardından, Trabzon Valiliği başta olmak üzere Trabzon’un birçok kurum ve kuruluşundan destek aldıklarını belirtti. Doğu Karadeniz ve Trabzon’un sinema endüstrisi açısından doğal plato niteliğinde olduğunu ifade eden Çağlayan, TUFFEST’in geleceğe dönük en büyük hedefinin Trabzon ve çevresini uluslararası çapta film platosu haline getirmek olduğunu vurguladı.
Festival Direktörü Ruhi Semiz, TUFFEST’in panelleri, seminerleri, atölyeleri ve sergileri ile sanatseverleri bir araya toplayacağını, kentin tarihsel ve kültürel kimliğine katkı sağlayacak büyük bir organizasyon olmaya aday olduğunu ifade ederek, hedeflerinin TUFFEST’i uluslararası sinema, kültür ve sanat alanlarında da bilinirliği olan ve sürekliliği sağlanmış kurumsal bir organizasyon haline getirmek olduğunu söyledi.
Trabzon’a yakışan organizasyon
Tanıtım toplantısında Festival Direktörü Ruhi Semiz, 6 aylık yoğun bir çalışma süreci sonunda festivali hazır hale getirdiklerini ifade ederek, Trabzon’a yakışan bir organizasyon gerçekleştireceklerini belirtti. Türk sinemasının duayen isimlerinden aktör Engin Çağlar, bu gecenin kendisi için özel bir anlamı olduğunu kaydetti. TUFFEST ile Karadeniz’in görkemli bir festivale kavuşacağını söyleyen Çağlar, 16-26 Ağustos tarihleri arasında Trabzon’da bulunarak festivale destek vereceğini belirtti.
AKP İstanbul milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Trabzon’un uluslararası nitelikte bir film festivaline sahip olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, Türk kültürüne katkı sağlayan, milli değerleri öne çıkaran filmlere destek olunması gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Trabzon’un Türkiye’nin çimentosu olduğunu vurgulayarak, bir organizasyonun içinde İTF ve ANADER varsa, o organizasyonunun başarılı olmama ihtimalinin olmadığını kaydetti.
TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul milletvekili Akif Hamza Çebi, İTF ve ANADER’in üstlendiği TUFFEST’in çok önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, Trabzon’dan yetişip İstanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde iş geliştiren insanların, TUFFEST ve benzeri büyük organizasyonlarla Trabzon’a geri döndüklerini kaydetti. Eski Orman ve Çevre Bakanı Osman Pepe, “Ya yol bulursunuz, ya yol açarsınız” deyişini hatırlatarak, İTF ve ANADER’in bir yol açarak Trabzon ve Türkiye’nin kültür sanat yaşamına önemli bir değer kazandırdığını belirtti.
10 günlük sinema maratonu
16-26 Ağustos 2017 tarihleri arasında ilki düzenlenecek olan festivalin bu yılki teması “spor ve gençlik.” Festivalde ulusal ve uluslararası film gösterimleri, ulusal ve uluslararası uzun metraj, kısa metraj ve belgesel film yarışmaları, dünya sinemasından film seçkisi gösterimleri, Yeşilçam film seçkisi gösterimleri, paneller, atölye çalışmaları, sergiler ve söyleşilerle horon ve kemençe ile rekor denemesi de yer alacak. Ulusal sinemaya destek sağlamak için ilk festivalde 200.000 TL nakdi ödül verilecek.
Ulusal sinemaya destek
Festivalin “Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması”nda “En İyi Film” 100.000 TL, “En İyi Yönetmen” 20.000 TL, “En İyi Senaryo” 15.000 TL, “En İyi Müzik” 15.000 TL, “Ulusal Kısa Metrajlı Film Yarışması”nda birincilik ödülü 18.000 TL, ikincilik ödülü 7.500 TL, üçüncülük ödülü 5.000 TL, “Ulusal Belgesel Film Yarışması”nda birincilik ödülü 18.000 TL, ikincilik ödülü 7.500 TL, üçüncülük ödülü 5.000 TL olarak açıklandı.
Festivalin “Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması”nda en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi müzik dalında kazananlar “Altın Kemençe” ile ödüllendirilirken, jürinin seçeceği kişilere Trabzon adına “Altın Kemençe Vefa Ödülü” verilecek. Seçici kurul gerekçesini açıklayarak Karadeniz’e katkısı olan Karadenizli olmayan bir ismi “Altın Kemençe Karadeniz’e Katkı” ödülü ile ödüllendirecek. “Yaşam Boyu Altın Kemençe Trabzon Uluslararası Film Festivali Ödülü” ise bu yıl Osman Şahin’e verilecek.