Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistanlı firmaların THY’dan 360 uçak talep ettiğini, ancak yarısının karşılanabildiğini bu yıl ise 700 uçak talep ettiğini işaret etti. Hacısalihoğlu, bu talebin karşılanmasının çok önemli olduğunu, Arap turistlerin ayağının kesilirse bir daha toparlanamayacağı uyarısında bulundu.
KARADENİZ’DE 5 YILDA 5 MİLYON ARAP TÜRİST HEDEFLENİYOR
Yılda 500 bin Arap turistin ziyarette bulunduğu Doğu Karadeniz’de önümüzdeki 5 yılda hedefin 3 ila 5 milyon arasında Arap turist olduğu belirtildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu bu hedefin sağlanmasında Türk Hava Yollarının Arap firmalarının charter seferleri için uçak taleplerini karşılamasının önemli olduğunu söyledi.
700 UÇAK TALEBİ KARŞILANMALI, ARAP TÜRİSTLERİN AYAĞI KARADENİZ’DEN KESİLMEMELİ
Toplantıda söz alan Hacısalihoğlu bir konuyu hatırlatmak istediğini belirterek, “Bölgemize gelecek olan Arap turistlerin bugüne kadar Türk Hava Yollarının Charter seferleri ile Arap ülkelerindeki firmalar ile gerçekleştirildi. Geçen yıl 360 uçak istendi 170 uçak verildi. Bu yıl 700 uçak isteniyor uçak verilmedi. THY’nın kendisinin sefer koyacağı söylendi. Burada çok önemli ve hassas bir konu var. O da şu. Suudi Arabistan’dan dört şehirden uçak kalkıyor Trabzon’a. THY bu dört şehirden uçak kaldırabilecek mi ? Dört aylık bu sure içinde THY bu operasyona bu kadar uçak ve örgütlenme sağlayabilecek mi ? Şayet, bu operasyonu bu illere yaymaz isek Arap turistlerin ayağını buradan bir defa kesersek bir daha bunu toparlayamayız. Özellikle bu konuya ile eğilinmesini özellikle istirham ediyorum.” dedi.
BÖLGE BAŞARDI
Arap ülkelerinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla tanıtımda büyük mesafe alındığını, kaydeden Hacısalihoğlu, bugüne kadar son 5 yılda ki çalışmaların verimini almağa başlandığını ancak ulaşım sorununun çözümlenmesine destek verilmesi gerektiğini aktardı.
TOBB VE BÖLGE ODA BAŞKANLARI KATILDI
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Karadeniz Bölgesi ‘Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’ dün Trabzon’da başlatıldı. Toplantıya TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Mürzioğlu, Trabzon TSO Meclis Başkanı M.Şadan Eren, Trabzon TSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel, Sinop TSO Başkanı Erol Derici, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek katıldı.
EYLEM PLANINA DESTEK VE TEŞVİK ŞART
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ‘Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’na on maddelik bir rapor sundu. Hacısalihoğlu bazı konularda önerilerde bulundu önlem alınmasını istedi. Hacısalihoğlu, Hazırlamış olduğumuz bu eylem planı, sonuçta destek ve teşvik olmadığı sürece ve yatırımcının önünü açacak formaliteleri kolaylaştırmadığımız sürece, bunların hepsinin güdük kalacağını, dolayısıyla bu konuda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
TOBB VE BÖLGE ODA BAŞKANLARI DA KATILDI
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kış turizmi, tarih, kültür, kongre turizmi, Kurvaziyer turizmi, Eko turizmi, sağlık ve Spor turizmi konularında toplantıda bur rapor sundu. Toplantıda söz alan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu kardeş illerin bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi. Hacısalihoğlu birkaç konuyu gündeme getirmek istediğini ifade ederek bunlardan birincisinin Arap turizmine hitap edecek olan doğa turizmi olduğunu ve Trabzon olarak yaklaşık beş yıldan beri çok önemli tanıtımlar yaptıklarını kaydetti. Sıfırdan bugün 500 bin Arap turist sayısına ulaşıldığının altını çizerek bunun kolay olmadığını söyleyen Hacısalihoğlu, Trabzon Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte Aynı zamanda bütün dünyaya bu tanıtımları yapmaya devam ettiklerini söyledi. Hacısalihoğlu şöyle devam etti: “ Arap turistten bahsediyoruz. Eğer 500 binlerde kalacak isek bir sorun yok ama hedefimiz gelecek 5 yılda hedefimiz 3-5 milyon Arap turiste çıkmak ise bunun için yapacak çok şeyimiz var. ”dedi.
KARADENİZ’DE ARAPLARA HİTAP EDECEK KAMELYALAR İSTENİYOR
Körfez ülkelerinde yapmış oldukları araştırmalarda karşımıza çıkan gerçeğin Arapların tamamen doğaya geldiklerini ve bunu yaşamak istediklerini vurgulayan Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Özellikle geleceğe dönük programlara alınması gereken yaylalarımızda, dağlarımızda, ormanlarımızda dağ evleri, yayla evleri, minimum 45 odalı, restoran ve sosyal donatıları ve spor tesisleri olmak üzere turizm yatırımlarının organize edilmesi ve bunların teşvik edilmesi gerekiyor.”
YATIRIMLARA FİNANSMAN DESTEĞİ ŞART
“Bu teşvikler nasıl olabilir?” konusunda da önerilerde bulunan Hacısalihoğlu yatırımlar iki ödemesiz, on yıl vadeli krediler olabilir, bu kredilerin faizlerinin de DOKAP veya DOKA tarafından karşılanabileceğini vurguladı. Hacısalihoğlu şöyle devam etti. “ İkinci olarak özellikle Arap vatandaşlar bölgemize geldiği zaman vadilerimize kendi özel arabaları ile geziyorlar. Dere kenarlarında piknik yapmayı seviyorlar. Ama küçük imkânsızlıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Burada özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın dere kenarlarına, yaylalara kamelyalar yapmak suretiyle bunları ücretsiz bir şekilde vermek zorundayız. Bu bölge açısından ve turistleri memnun etmek anlamında çok önemlidir.”
VAZELON MANASTIRI YATIRIM PROĞRAMINDA
Tarih ve kültür turizmine de değinmek istediğini ifade eden Hacısalihoğlu Karadeniz’in çok zengin bir tarihi bulunduğunu kaydederek özellikle Trabzon’a gelindiğinde Çal mağarasının taş devrinden kalma, milattan önce 10 bin yıllarında bir yaşamdan bahsedildiğine dikkat çekti. Böyle bir bölgede elbette tarihi değerlerimizin ortaya çıkarılması gerektiğini aktaran Hacısalihoğlu, “ Günümüzde Sümela’ya yapmış olduğunuz yatırımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Ama Sümela’dan çok daha eski olan Vazelon manastırının 2016 yılının programına alındığını duyduk, bundan dolayı teşekkür ediyoruz, ödeneğinin de gelmesini bekliyoruz. Bu çalışmaları destekleyen bölgede kurvaziyer turizmidir. Kurvaziyer turizmine gelenler özellikle bölgede bir veya iki tarihi bölgeye uğruyorlar ve bu şekilde bölgeyi gezmekten zevk alıyorlar.”
7 ÜLKE 7İ KÜLTÜR KARADENİZ PROĞRAMI
Karadeniz’e Ege’den gelen kurvaziyer gemiler ilk etapta Odesa’ya kadar uzandıklarını, bugüne kadar buradan bize gelen gemi olmadığını, fakat son yıllardaki tanıtımlarımız ile 11 gemiden 40 gemiye kadar Trabzon bölgesine gelen gemi sayısının çıkartıldığını söyledi. Hacısalihoğlu, “Bu gerçekten çok çok önemli. Son dönemdeki krizleri bir kenara bırakıyoruz. Bizim burada yapmak istediğimiz projemiz şu. Karadeniz havzasında yedi ülke yedi kültür sloganı ile bir kurvaziyer turizmi rotası hazırlamak. Bununla ilgili olarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon limanı olarak Karadeniz Kurvaziyer Turizm Platformu’nu kurduk. Bu platforma Batum, Sochi, Yalta, Odesa, Burgaz’ı hep birlikte dahil ettik. Bu platformdan bu çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz şuydu, Karadeniz havzasında yedi ülke yedi kültür sloganı ile Karadeniz’in Doğusunda ve Batısında 4’er günlük programlar hayata geçirmektir. Bu tanıtıma ihtiyacımız var. Bu kurvaziyer turizmi ve bölgenin turizmden alacağı pay için çok çok önemli.”
TÜRK LİMANLARINA YÜZDE 50 İNDİRİM
Diğer taraftan özellikle şu aşamada, boğazlardan çok yüksek geçiş ücretleri uygulandığını kaydeden Hacısalihoğlu, diğer limanların hepsi bu ücretlerden şikâyetçi olduğunu, platforma ilettiklerini kaydetti. Hacısalihoğlu, “ Orta boy bir kurvaziyer geminin İstanbul boğazından Karadeniz’e çıkışı sırasında tek yönlü 110 bin civarında bir bedel ödüyorlar. Şöyle bir çalışma yapılabilir. Bu iki yönlü, hem geçişte hem de dönüşte alıyorlar bunu. Bu Karadeniz’de diğer ülkelerin limanlarına gidişte tek yönlü, Türkiye limanlarına gelişte ise yüzde 50 indirimli olabilir.”