Meydan Parkı 2. Etap Projesi, İdeal Kent Ödülüne layık görüldü
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Meydan Parkı 2. Etap Kentsel Yenileme Projesi, Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi tarafından İdeal Kent Ödülüne layık görüldü. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugün düzenlenen törenle İdeal Kent Ödülünü teslim aldı. Yarışmada ayrıca Arsin Belediyesi “Katılımcı ve Sosyal Belediyecilik Çalışmaları”yla ödüllendirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Kent Araştırmaları Enstitüsü ve İdeal Kent Dergisi tarafından düzenlenen II. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsünde başladı. Kongre kapsamında ülke genelinde 111 belediyenin eserleriyle yarıştığı, İdeal Kent Ödülleri sahiplerini buldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kent Meydanında Bulunan Tarihi İskenderpaşa Camisi Avlusunun Canlandırılması ve Tescilli Belediye Binalarının Yeniden İşlevlendirilmesi Projesiyle (Meydan Parkı 2. Etap Kentsel Yenileme Projesi) ödüle layık görüldü.
Bugün düzenlenen törenle İdeal Kent Ödülünü, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın elinden teslim alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konuşmasında Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nin önemine dikkat çekerken, ilki Eskişehir’de düzenlenen kongreye Trabzon olarak ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Konuşmasında Trabzon’da sürdürülen çalışmalar hakkında da katılımcıları bilgilendiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Kent Araştırmaları Enstitüsünün öncülüğünde düzenlenen bu kongrenin çok değerli sonuçları olacağını görüyoruz” dedi.
İDEAL KENT ÖDÜLLERİ NEDEN VE NASIL VERİLDİ?
İdeal Kent Ödülleri, II. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi kapsamında, kentin gelecekte büyümesini çok boyutlu hesaplayan planlama çalışmalarını, kentsel ve mimari dokunun korunmasını, insanı merkeze alan kentsel dönüşüm uygulamalarını, kimlik ve kültür inşa çabalarını, insan ekolojisine yaraşır kentsel ekoloji ve çevre düzenlemelerini, araç merkezli değil yaya merkezli şehircilik uygulamalarını, toplu taşımaya özendiren çalışmaları, kentlerde katılımcı demokrasinin işletilmesini önemseyen ve bu yönde çaba gösteren kentsel aktörleri teşvik etmek amacıyla verilmiştir.
ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN BELEDİYELER VE ESERLERİ
Ülke genelinde 111 belediyenin eserleriyle katıldığı yarışmada 10 belediye İdela Kent Ödülüne layık görülmüştür. Ödüle layık görülen belediyeler ve eseleri şunlardır: “Kent Meydanında Bulunan Tarihi İskenderpaşa Camisi Avlusunun Canlandırılması ve Tescilli Belediye Binalarının Yeniden İşlevlendirilmesi Projesi” ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi” ile Konya Büyükşehir Belediyesi, “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi-Eski Adliye Sarayı’nın Renovasyon ve Restorasyonu Projesi” ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Dülükbaba Tabiat Parkına Biyolojik Gölet Projesi” ile Gaziantep Şehitkamil Belediyesi, “Şehir Araştırmaları Kütüphanesi Projesi” ile Ankara Pursaklar Belediyesi, “Katılımcı ve Sosyal Belediyecilik Çalışmaları”yla Trabzon Arsin Belediyesi, “Şehir Düşünce Merkezi Projesi”yle Esenler Belediyesi, “Doğa Doktoru Öğrenciler Projesi”yle Ankara Kazan Belediyesi, “Personel Kaynakları Yönetimi Projesi”yle Batman Sason Belediyesi ve “ESTRAM (Hafif Raylı Sistem) Projesi”yle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi.”
MEYDAN PARKI 2. ETAP KENTSEL YENİLEME PROJESİ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülmekte olan Meydan Parkı 2. Etap kentsel Yenileme Projesi kapsamında, alanda bulunan tarihi yapılar olan İskenderpaşa Cami ve eski belediye binasının eklentileri yıkılırken restorasyon çalışmalarına devam ediliyor. Proje kapsamında bir başka tarihi yapı olan eski Mola Oteli de restorasyona tabi tutuluyor. Ayrıca alanda son derece modern bir görüntüye sahip olan şadırvan inşa ediliyor. Şadırvana yürüyen merdivenlerle inilip-çıkılacağı proje kapsamında yer alacak sosyal alanların yanında vatandaşlara hizmet verecek kafeteryalar da inşa ediliyor.