DOLAR 35,5632
EURO 36,5689
ALTIN 3102,535
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kalander/Kalandar Geleneği

Kalander veya Kalanda, Türkiye’de Doğu Karadeniz bölgesinde bazı yerlerinde ve Gürcistan’ın batı kesiminde eski geleneğe göre yeni yılın kutlanmasıdır.
Latince Calandae kelimesinden gelen kalanda, ayın ilk günü anlamına gelir.
Ay takvimini temel alan kalandar’ın birinci günü, miladi takvime göre Ocak ayının 14. Gününe tekabül eder. Yeni yıl kutlamaları da 13 Ocağı 14 Ocağa bağlayan gece gerçekleştirilir.
Bu çerçevede Kalandar kelimesi yeni yıl anlamına gelir.
Gürcistan’da Cicilaki denilen süsleme Kalanda kutlamalarının başta gelen sembolüdür.
Gürcistan’da “Kalanda” veya “Kalandoba” olarak adlandırılan yeni yıl kutlaması, Guria ve Samegrelo bölgelerinde yaygındır. Syaneti ve Lechumi bölgelerinde yeni yılın ilk gününden önceki güne “kalanda” denir. Bu bölgelerde yeni yıla, özel olarak hazırlanmış ekmek, şarap ve domuz etiyle girilir. Guria bölgesinde ise, Hacapuri hazırlanır ve mumlar yakılır. Bu sırada gelenekleri gereği mutluluk ve bolluk dilenir.
Kalanda, Karadeniz Bölgesinde özellikle Trabzon ve Gümüşhane illerinde bu gecenin ayrı bir önemi vardır. Bu bölge de, kalander kutlamalarının tarihi XI.yy’a kadar inmektedir.
Geleneksel olarak bu gecede çocuklar dışarı çıkar ve evleri dolaşmaya başlarlar. Ellerindeki poşetleri evlerin kapısına koyup zile bastıktan sonra ev ahalisinin poşetin içine koyacakları hediyeleri beklerler ve bu sırada da bazı maniler söylerler:
Geleneğe göre insanlar tanınmayacak şekilde giyinir, içlerinde bir kişi dede olarak seçilir, yünden yapılan sakal takılır başlarda muhakkak külah olur. Yüzler boyanır, ellere gürültü çıkarmak amacıyla kelek gibi zile benzeyen şeyler alınır.
Gidilen evin önünde önce bir halk tiyatrosu tarzında küçük bir şey oynanır dede ortaya alınır sandalyeye oturtulur. Sonrasında ellerdeki çalgılar çalınır dans edilir Ekipte yer alan kişilere goncoloz adı verilir. Bütün bunların sonunda ortaya torba atılır. Ziyaret edilen ev sahibi tarafından torbaya erzak konulur. Böylece ev ev dolaşılır.
Kimi zaman da gençler, tüylü kostümlerle Karakoncolos kılığına girerek bellerine bağladıkları çanlarla ya da zillerle gürültüler çıkarır.
Ermeni folkloruna Kağant adıyla geçen gelenek, Ermenilerden Dersim kürtleri ve bazı Zaza aşiretlerince de “gağant” adıyla benimsenmiş olup benzer eğlence ve törenlerle kutlanmaktadır.
Kalandar ayının ilk günü eve giren kişinin uğur getireceğine inanıldığından zengin ve temiz giyimli kişilerin eve girmesi beklenmektedir.
Bütün bu anlatım ve geleneğe bağlı olarak şunu söylememiz mümkündür, Kalandar geleneğinin İslam dini ve kadim Türk kültürüyle bir bağlantısı yoktur.
Belirli dar bir bölgede insanların yaptıkları yeni yıl kutlamasından öteye başka bir anlam taşıması söz konusu değildir.

Nevzat YILMAZ
nevzatyilmaz@hotmail.com.tr

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.