tha – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanları ve TOBB Kadın Girişimciler Kurul Üyeleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katıldığı TOBB İkiz Kulelerdeki toplantıda Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nurcan Göç ve Başkan Yardımcısı Zühal Akyüzlü de yer aldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğu, 81 ilden gelen kadın girişimcilerden kendi şehirlerindeki genç kızlara rol model olmalarını ve onları girişimciliğe teşvik etmelerini istedi. Zenginleşmek ve istihdam sorununu çözmek için girişimci sayısını artırmak gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Kadın ve erkek bir kuşun iki kanadı gibidir. Tek kanatla uçulmaz. Dünya kadın girişimcileri sıralamasında ilk 20 ülke arasında biz de olmalıyız. Kendi başarı hikâyenizi anlatın ve genç kızlarımıza umut olun. Onları girişimci olmaya yönlendirin” dedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanlarına proje geliştirmeleri tavsiyesinde bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimcilerin toplumun çimentosu olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu artık ülkelerin girişimci ithal ettiğine dikkat çekerek, ABD Silikon Vadisi’ndeki yabancı kökenli yatırımcıları örnek verdi.
Bakan Pekcan’ın kendi camiaları içerisinden çıkan önemli bir değer olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, özellikle kadın girişimciliğinin gelişmesi ve yaygınlaşması konusundaki çabaları için Bakan Ruhsar Pekcan’a teşekkür etti.
“KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ”
Tek dertlerinin girişimci sayısını arttırarak, ülkenin ve milletin zenginliğini, refahını arttırmak olduğuna değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak istiyoruz. Burada da en büyük avantajımız, umudumuz kadınlar. Ben bunu yaşayarak gördüğüm için bütün samimiyetimle ifade ediyorum. Kadınlar iş hayatında da, sosyal hayatta da imkân sağlandığı takdirde erkeklerden daha başarılı. Girişimcilik konusunda ihmal ettiğimiz bu alanı, 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu kurarak doldurmaya başladık. Allah’a şükür başarılı da olduk. Biz bu işe başladığımızda yüzde 6 olan kadın girişimci oranımız, yüzde 9’a çıktı. Artık bu yapı kurumsallaşmasını tamamladı. Türkiye’de ve dünyadaki Oda camiasında bir marka haline geldi. Bu yapıyı örnek alan farklı ülkelerde, Oda camiaları altında kadın girişimci kurulları kurulmaya başlandı. Yani artık bu yapı sadece ülkemizin değil, aynı zamanda bölgemizin de zenginleşmesine hizmet ediyor. İnşallah bundan sonra çok daha hızlı ilerleyeceğiz. Sabahki toplantıda bütün il kurulu başkanlarımız bir söz verdi. Önümüzdeki dönemde, her ilde kadın girişimci sayımızı iki katına çıkaracağız.”
BAKAN PEKCAN’DAN KADIN GİRİŞİMCİLERE İHRACAT ÇAĞRISI
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadın girişimcilere ihracat çağrısında bulunarak, “Güçlü kadınlarımızı dünya ekonomik arenasında başarılı ihracatçılar olarak görmek istiyoruz. Biz de bakanlık olarak her türlü desteğimizle arkanızdayız” dedi. Pekcan, kadınların iş gücüne katılım oranlarında ciddi bir artış olmasına rağmen bunun yetersiz olduğunu söyledi.
Türkiye’nin üretim ve ihracata dayalı büyüme hedefi olduğunu ifade eden Pekcan, kadın girişimcileri ihracatçı olarak da görmek istediklerini ifade etti.
Pekcan, ticaret savaşları ve korumacılık önlemleri sebebiyle küresel ihracatın düştüğünü ancak Türkiye’nin ihracatından yılın 8 ayı itibarıyla yüzde 2,9 artış görüldüğünü vurgulayarak, “Dünyada en çok ihracat gerçekleştiren 50 ülke arasında Türkiye 7’nci sırada. Bu güzel bir veri ancak daha fazla markalaşmaya, dijitalleşmeye, teknolojiye ve ihracata ağırlık vererek ülkemizi üst gelir grubuna taşımak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Kadın girişimci sayısının son 15 yılda 40 binden 112 bine çıktığını kaydeden Pekcan, gelişmiş ülkelerde de kadınların hem siyaset hem de ticarette daha fazla yer aldığını dile getirdi.
Pekcan, Türkiye’de kadın istihdamını artırmanın ve cinsiyetler arası iş gücüne katılım oranındaki farkı azaltmanın önemli bir ekonomik kazanç sağlayacağına dikkati çekerek, “Ülkemizde ve dünyada kadın girişimcileri özendirmek için çok çeşitli fonlar var, lütfen bu fonlardan yeteri kadar faydalanın” çağrısını yaptı.
İhracatçı Yetiştirme Akademisi’nde eğitimler verildiğini anlatan Pekcan, bu eğitimleri 5 ilde yaptıklarını, bunun 81 ilde yaygınlaştıracaklarını bildirdi.
Pekcan, İhracat Destek Ofisileri ve Gümrük Rehberi Programı gibi ihracatçılara yönelik çalışma ve desteklere değinerek, “Özellikle tasarruf, eğitim, sertifika ve pazara giriş destekleri bunlardan birkaçı. Bu destekler için kolaydestek.gov.tr sitesinden bilgi alıp siz de onlardan yararlanabilirsiniz” diye konuştu.
Akıllı İhracat Platformu’nun tamamını 2020’nin sonunda devreye alacaklarını ifade eden Pekcan, bu platformla her firmaya dijital kimlik vereceklerini anlattı.