Bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyet ile Trabzon’a gelen Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Kahabadze, Ticaret ve Sanayi Odası’nda ki toplantıda transit karayolunda yaşanan cezalar ve tır parkları konusunda ki sorunların iyileştirilmesi ve uluslararası transit taşımacılık düzeyine çıkarılması için çalışmalarda bulunacağını söyledi. Kahabadze, İpekyolunun yeniden canlandırılması için Çin’in öncülüğünde kurulan ve Rusya’nın da katıldığı 500 milyon dolar sermayeli bankanın ulaşım altyapısını iyileştireceğini söyledi.
ACARİSTAN HÜKÜMETİ TRABZON İŞ ADAMLARI İLE BİR ARAYA GELDİ
Ziyaret kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş adamları ile bir araya gelen Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Acaristan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda özellikle transit geçişlerde yaşanan sorunlar gündeme getirildi. Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Gürcistan ve özellikle Acaristan’ın bizim en yakın kapımız ve en ilişkide olduğumuz bölge olduğunu söyledi. Bu toplantıdaki amacımız sorunların çözümü noktasında en üst makama iletilmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Hacısalihoğlu, Gürcistan’da yatırım yapma konusunda kolaylıklar sağlandığı takdirde Türkiye’deki işadamlarının büyük bir kısmı Kafkas coğrafyasında yatırım yapmayı arzu edeceğini söyledi. Hacısalihoğlu, “Türkiye’de üretimdeki kapasite fazlalığı oldukça fazladır. Bu kapasite fazlalığını ilk olarak Gürcistan’a Acaristan bölgesine, Kafkaslara kaydırdığımız takdirde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde kısa zamanda çok ileri seviyeye ulaşacaktır. Bunun en kolay yolunun ise Acaristan ya da Gürcistan bölgesinde Organize Sanayi Bölgeleri kurularak aynı bizde olduğu gibi ücretsiz yatırım arazilerinin tahsis edilmesi, yatIrım güvenliğinin sağlanması ve bizdeki teşvik sisteminin benzer şekilde aynen o bölgede de uygulanmasına geçilmelidir. Bir süre önce Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Batum’da ortak bir organize sanayi bölgesi kurulması gündeme getirilmiştir. Bu OSB’nin kurulması Türkiye Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile olacaktı. Bunları dikkate alarak o bölgede yatırımları gerçekleştirdiğimiz takdirde, istihdam o bölgede sağlanacak, o ülkede refah seviyesi yükselecek ve huzur sağlanacak, anlamını taşır. Bizler kendi ülkemizde işadamlarımız ile bu organizasyona hazırız, sizlerde kendi ülkenizde bu altyapıyı hazırlamalısınız. Bugüne kadar sıkı bağlarla olduğumuz Gürcistan ve Acara halkı ile daha sıkı bağlar kurulmuş olacaktır. ”dedi.
TRASİT NAKLİYATTA SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Hacısalihoğlu Ticaret ve sanayi Odasına iletilen konuların başında transit geçişlerde yaşandığını aktardı. Türk tırlarının yakıt depolarının standartlarda olmasına rağmen fazla mazot aldıkları konusunda kendilerine sorun çıkarıldığını iletti. Bu konuda Gürcistan tarafında çok yüksek cezalarla karşı karşıya kalındığını bildirdi. Hacısalihoğlu, Kahabadze’nin bu konu ile ilgilenmesini rica etti. Detay raporların da verileceğini aktardı. Azerbaycan’dan Batum’a kadar olan karayolu üzerinde seyreden transit araçların yaklaşma yerleri bulunduğunu ancak fiziki şartlarının çok kötü olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu hat uluslararası transit taşımacılık yapılan bir karayoludur. Tırların yanaşma yerlerinde ki fiziki şartlar ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştirilmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktalarda bir WC dahi bulunmamaktadır. Tırlara göz açtırılmıyor ve sürekli ceza kesilmektedir. Ticaretin gelişmesine katkı veren bu transit taşımalardaki sorunlara çözüm getirilmelidir. ”dedi.
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ GÜRCİSTAN VE TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise iki taraf açısından ilişkilere bölgesel açıdan bakmanın çok önemli olduğuna işaret etti. Doğanın belirlemiş olduğu ortak bir destinasyona ve işbirliğine sahip çıkmanın çok önemli olduğunu, farklı bir vizyonla bakarak bölgenin gelecekte dünyanın en güvenilir, en iyi iş yapılabilir ortamına sahip, ticaret yapılabilir bir yaşam havzası haline gelmesi noktasında ortaya konacak vizyonun çok önemli olduğunu dile getirdi. Batum ve Trabzon için turizm önemli bir sektör olduğunu vurgu yapan Kaldırım, “ Bu anlamda işbirlikleri, ortak yatırımlar, ortak tanıtımlar ile bu destinasyonu hedef pazarlara satmak çok önemlidir. ”dedi.
BOTUMDA ORTAK ORGANİZE SANAYİ MUTLAKA KURULMALIDIR
Gıda, tarım, turizm, lojistik gibi alanlarda olduğu gibi ortak organize sanayi bölgesi projesi de bu coğrafyada çok önemli bir pazarlama merkezi olacağını kaydederek şöyle konuştu: “ Ar-Ge yapılan , ve çok fazla ağır sanayisi olmayan bir organize sanayi bölgesi programlanmalıdır. Hafif sanayiyi burada konuşlandıracak sektörlerin burada konuşlandırılması önemlidir. Turizmi, gıdayı ve benzeri alanları destekleyen bir yapılanma ve üretim üssü olmalıdır.”
GÜRCİSTAN TÜRKİYE STRATEJİK ORTAKLIĞI
Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze 2014 yılında Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasını imzaladıklarını kaydederek bu anlaşma ile birlikte 500 milyon nüfusa sahip olan Avrupa ülkelerine Gürcistan’da üretilen ürünlerin ihracat yolunun açıldığını söyledi. Aynı zamanda 2014 yılında Gürcistan mallarının yasaklı olan Rusya’ya pazarına girişine de bu ülke müsaade ettiğini aktardı. Transit nakliyatta Kazbeği- Lars sınır kapısının açılması sadece Gürcistan için değil için Türkiye için de çok önemli bir adım olduğunu ifade etti. Bu hat üzerinden çok büyük bir ticaret başladığını kaydeden Khabadze, “ Avrupa ve Rusya pazarı böylece Gürcistan’a açılmış oldu”
ÇİN İPEKYOLUNU YENİDEN AÇMAK İÇİN YATIRIM BANKASI KURDU
Bir milyar 300 milyon nüfuslu Çin’in güçlü bir ekonomi olduğunu anımsatan Khabedze,2014 yılında İpekyolunun canlandırılması teklifinde bulunduğuna vurgu yaptı. Kahabadze, “ İpekyolunu geliştirmek üzere Çin bir banka kurulmasına öncülük yaptı. Bankanın kuruluşuna Rusya’da ikinci olarak imza koydu. Bu banka 500 milyon dolar sermeye ile kuruluşu öngörüldü. Bu banka ipekyolunun gelişmesi ve altyapının iyileştirilmesi için her türlü desteği sağlayacaktır. Çinden Avrupa’ya yük taşınması konusunda çalışmalarımız var ve Poti limanı bu kapsamda çalışmalarını yürütüyor. Gürcistan olarak Çin ile serbest ticaret anlaşmasını da en kısa zamanda imzalamayı düşünüyoruz. Aynı şekilde ABD ile de serbest ticaret anlaşmasını yapmayı düşünüyoruz. Rusya ile de transit ticarette çalışmayı öngörüyoruz. Bunları tek başına Gürcistan’ın yapamayacağını biliyorum, Türkiye’nin yanında durduğu müddetçe bunları birlikte başaracağını ümit ediyorum. ” şeklinde konuştu.
TÜRK YATIRIMCI BİRİNCİ SIRADADIR
Khabadze, Türkiye-Gürcistan stratejik ortaklığı devam ediyor ve geçen yıla göre dış ticaretimiz yüzde 30 arttı aynı zamanda Sarp sınır kapısında ise geçişlerde yüzde 20 geçişlerde artış oldu ve yaklaşık 6 milyona yaklaştığını aktardı. Khabadze, “Acaristan’da en çok Türk yatarımı var bu oran yüzd 60 seviyesindedir. Biz gelmeden önce 200 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı ama bugün bizimle beraber 800 milyon dolar yatırım yapılmıştır. Türk yatırımcılarından sonra Ukrayna ve Azerbaycan gelmektedir.”
ORTAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİ RAFA KALDIRMADIK
Türkiye’nin katkısı ile Trabzon ile Batum’da ortak Organize Sanayi Bölgesi Projesi konusunda daha önce olan görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Khabadze, “Bu projeyi rafa kaldırmadık. Ama bu projeyi tamamlayamadık. Organize sanayi bölgesi gerçekten kurulabilir. Kara, deniz, hava ulaşımı mevcut bunu tekrar görüşebiliriz. Bu ortak OSB’de yapılacak yatarımlar ve sonrasında üretilen mallar üzerinde ki vergi konusunda çalışmalarımız var. Bu konu Gürcistan ve Türkiye hükümetleri arasında bir protokole bağlanması gerekiyor.”
KRUVAZİYER TURİZM ÇALIŞMASINI ORTAK SÜRDÜRMELİYİZ
Trabzon’un öncülüğünde Karadeniz Kurvaziyer Platformu kurulduğunu vurgulayan Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze, bir önceki yıl Batum’a 34 gemi geldiğini, gecen yıl ise 14’e düştüğünü anımsattı. Bölgenin ortak tanıtıma ihtiyacı olduğunu, bunu birlikte yapabileceklerini kaydeden Khabadze, Türkiye’de boğazlar da bir geminin 50 bin dolara yakın geçiş ücreti verdiğini, bunun en azından turist gemilerinden alınmaması halinde Karadeniz’e daha fazla turist gemisi geleceğini ileti.
TRANSİT TAŞIMACILIKTA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Transit taşımacılık konusundaki sorulara yanıt veren Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze bu konuda çok üzüldüğünü ve tedirgin olduğunu ifade ederek ortada ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Gürcistan hükümetinde ilgili bakanlıkta bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Kahabadze, “ Benim teklifim uluslararası transit harekete hizmet eden bu parklar devlet olarak bir şirket kurarak hizmet verilmesidir. Özel şirketler belirli bir alanda bu park hizmetini veriyor ama yetersiz. Bu konuda gerekli yasal değişiklik sağlanması görüşündeyim. Devlet bu parkları düzenleyerek daha iyi hizmet verebilir. Transit bir ticaretten bahsediyoruz. Ebetteki bu ticaretin gelişmesi için altyapının çok daha iyi hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda çalışmalarda gerek Acaristan Özerk Cumhuriyeti olarak çalışacağız ve Gürcistan hükümeti ile de konuyu temas edeceğim.” şeklinde konuştu.
HEYETE TEK TEK PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze başkanlığındaki heyette Acara Özerk Cumhuriyeti Yüksek Şura Başkanı Avtandil Beridze, Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikadsadze, Eğitim ve Kültür Bakanı Giorgi Tavamaişvili, Bakan Yardımcısı Natia Sirabidze, Batum Belediye Meclis Başkanı İrakli Çeişvili yeraldı.
Toplantının sonunda, Acaristan heyetine TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi, Yönetim Kurulu Üyeleri Emanullah Tüfekçioğlu, Özcan İlaslan ve Tolga Avcı, İsmail Gençcelep tarafından toplantının anısına plaket takdim edildi