tha – KTÜ yönetim ekibinin katıldığı Haritacılık Müzesi’nin Açılışı Töreni ve 3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı’na, Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun kamu yöneticileri, işverenler, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK ve Dekan Yardımcıları; Prof. Dr. Hacı DEVECİ, Prof. Dr. Temel VAROL, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN, TKGM Kadastro Daire Başkanı Mustafa ASLAN, TKGM Harita Daire Başkanı İbrahim CANKURT, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Süleyman GÜN, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi BAYTAR, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Haydar BAŞ, Tapu ve Kadastro Trabzon Bölge Müdürü Serkan COŞKUN, Trabzon Kadastro Müdürü Erdinç EREN, HKMO Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ebru ÇOLAK, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Asım KADIOĞLU, Avrasya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal BIYIK, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma GÜLTEKİN, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay YILDIZ, Yapı İşleri Daire Başkanı Yasin ÖZTEL, öğretim elemanları, mezunlar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nde, haritacılığın tarihini ve haritacılığın modern uygulamalarını birlikte yansıtan alanlara olan ihtiyaç nedeniyle Haritacılık Müzesi, Harita Mühendisliği Bölümü mezunu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar BAŞ tarafından yaptırıldı. Ayrıca bölüm öğrencilerinin etkinliklerini sunulabileceği alanlara olan ihtiyaç nedeniyle fuaye alanı düzenlemesi, Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü mezunu Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN’ın girişimiyle TKGM tarafından yaptırıldı.
Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA yaptığı açılış konuşmasında; bölümün köklü bir geçmişe ve kültüre sahip olduğunu, bu tür girişimlerin de sahip olunan bu motivasyonun sonucu olduğunu belirterek Harita Müzesi’nin yapılış aşamalarını ve yapılmasında emeği geçen Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarından Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN’a, ve Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarından Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ata Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar BAŞ’a, samimi ve içten desteği ve maddi katkıları adına teşekkür etti. Ayrıca Harita Mühendisliği için güzide bir kurum olan ve Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarının çoğunluğunun çalıştığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün teknolojik gelişmelere bağlı faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere 3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı’na katılan TKGM Daire Başkanlarına şükranlarını sundu.
Ardından sözü alan Harita Mühendisliği Bölümü Arazi Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram UZUN yaptığı konuşmada; Haritacılık Müzesi alanının Üniversitemize değer kattığını, eğitim alanlarına destek vererek ismini yaşatan kişilerin, kutsal bir görevi yerine getirdiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasının devamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün iki boyut kadastrodan üç boyutlu kadastroya geçiş sürecinde yürüttüğü AR-GE faaliyetlerini yakından takip ettiklerini, çalıştay ile bu çalışmaların geldiği son noktayı görme fırsatı yakalayacaklarını belirtti. Ayrıca Üniversite-Kamu İş Birliği politikası çerçevesinde yakın zamanda tamamlanan projelerden bahsederek önümüzdeki süreçte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün müdahil olduğu Deniz Kadastrosu Projesi’ne, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni kapsayacak şekilde talip olduklarını, Üniversitenin Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Programı’na sahip olduğunu, TKGM’nin taşınmaz değerlemeye yönelik faaliyetleri çerçevesinde eğitimlerin gerçekleştirebileceğini, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na henüz sunulan “Türkiye İmar Uygulaması Modeli Projesi” konusunda eğitim verilebileceğini ve ayrıca bu modelin Türk Dünyası ve İslam ülkelerine ihracı noktasında iş birliğine gidilebileceğini; Kanal İstanbul Projesi’nin gerçekleştirilmesinde yaşanan plan mülkiyet sorunlarının çözümünde alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını ve bu anlamda Üniversitenin, ülkemize katkı sunabileceğini ifade etti.
Harita ve Kadastro Odası Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ebru ÇOLAK konuşmasında; oda yönetimi olarak gelenekselleştirdikleri bölüm faaliyetlerinde bugün olduğu gibi ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu çalışmaların bundan sonra da süreceğini, mezunların bölüm ile irtibatının sağlanmasında bu etkinliklerin fırsat oluşturduğunu dile getirerek Haritacılık Müzesi’ne katkı sağlayan mezunlara tebriklerini iletti.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK konuşmasında; Mühendislik Fakültesi’nin önemli bileşenlerinden biri olan Harita Mühendisliği Bölümü’nün çalışmalarına destek verdiklerini, kurum olarak akreditasyona önem verdiklerini, Mühendislik Fakültesi programlarının çoğunun ve Üniversitenin 5 yıl akredite olduğunu belirtti. Üniversitenin, öğrencilerine aşıladığı kurumsal kimlik, kültür ve aidiyet duygusunun önemli olduğunu ve mezunların, kurum aidiyeti ile Üniversiteye sağlayacakları katkılar ile ihtiyaçlı öğrencilere çeşitli destekler verilebileceğini belirtti.
Bu noktada, Haritacılık Müzesi’nin oluşturulmasının, mezunların aidiyetini yansıtması anlamında önemli olduğunu dile getirerek katkı veren mezunlara teşekkürlerini iletti.
Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar BAŞ konuşmasında, amfilerde öğrenci olarak bulunduktan sonra kürsünün diğer tarafında olmanın onur verici bir şey olduğunu belirterek öğrencilere, Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarının işlerini iyi yapması durumunda, piyasada çok başarılı olabileceğini ve diğer disiplinlerdeki mühendislerden oluşan takımların kaptanı olabileceğini dile getirdi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN konuşmasında; yaklaşık 27 yıl önce mezun olduğu ve elinden gelen katkıyı vermeye devam edeceği okulunda hocaları, sınıf arkadaşları ve öğrenciler ile buluşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak önemli projeler gerçekleştirdiklerini ve bunlardan birinin, üç boyutlu kadastro çalışmaları olduğunu, bu tür etkinliklerin alanda yapılan çalışmaların, akademik çevreler ve öğrenciler ile paylaşılması açısından fırsat oluşturduğunu dile getirdi.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI yaptığı konuşmada; Harita Mühendisliği Bölümü mezunlarını, Haritacılık Müzesi alanını Üniversitemize kazandırdığı için tebrik ederek toplantıya iş insanı, mezun, kamu görevlileri, STK gibi tüm paydaşların katılmış olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Haritacılık Müzesi’nin yapılmasında katkı sağlayan Harita Mühendisliği Bölümü mezunu hayırsever iş insanı Ali Haydar BAŞ ve Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN’a teşekkür etti. Bu alanda hazırlanan projelerin, ilgili kurumlar nezdinde gerçekleştirilmesi sürecinde her türlü desteği vereceğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından Haritacılık Müzesi’nin oluşturulmasına destek veren Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN ve İş İnsanı Ali Haydar BAŞ’a plaket sundu.
Plaket töreninin ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün arşivinden; Ayasofya Vakfiyesi adlı tabloyu Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’ya, Padişah Tuğrası adlı tabloyu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK’e ve Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA’ya hediye etti.
Açılışın ve plaket töreninin ardından “3 Boyutlu Kadastro Çalıştayı” Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Tamer İNAN moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Birinci oturumda; TKGM Kadastro Dairesi Başkanı Mustafa ASLAN, Türkiye’nin Üç Boyutlu Kadastroya Geçiş Süreci, ikinci oturumda; TKGM Harita Dairesi Başkanı İbrahim CANKURT, 3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi başlıkları ile sunumlarını gerçekleştirerek bu konuda yapılan çalışmaları sundu. Çalıştay, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.