DOLAR 34,3775
EURO 36,5179
ALTIN 2872,346
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

EKONOMİMİZİ AYAKTA TUTALIM

tha-Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Köleoğlu, 15. Temmuz’da FETÖ Terör Örgütünce organize edilen başarısız darbe girişimi sonrası ülkemizin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, “Gün birlik beraberlik günüdür. 15 Temmuz’dan sonra sağlanan birlik ortamını çok iyi değerlendirip, her alanda daha verimli olmak için çaba sarf etmeliyiz’’ dedi.

Köleoğlu; Ülkemizin içine düşürülmek istendiği durumu ve demokrasimize yapılan hain saldırıyı dış dünyaya anlatmakta başta dış ticaret yapanlar olmak üzere işadamlarına büyük görevler düştüğünü belirterek “Herkes öncelikle ilişkileri olan müşterilerine Türkiye’nin durumunu çok iyi izah ederek, ticarete zarar gelmemesi için çalışmalıdır. Bu dönemde yapacağımız en önemli atılımlardan biri de ekonomimizi ayakta tutmaktır. Bunun için içeride yaptığımız üretim ile bunlarla gerçekleştirdiğimiz dış satımımız, özellikle de ihracatımız çok ama çok önemlidir” diyerek şunları söyledi:

DARBE OLUMSUZ ETKİLEDİ AMA..
Bu hainlik, bu darbe teşebbüsü ister istemez ülkemize zarar vermiştir. Ülkemizin her zerresine olumsuz etki yapmıştır. Doğu Karadeniz’e de, Trabzon’a da… Ama biz bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bugünlerde biraz daha fazla çaba sarf edecek, dış ticaretimiz ve özellikle de ülkemize yatırım yapacak yabancılar konusunda biraz daha özverili olacağız. Fındık ihracatçılarımız gibi, dünyanın dört bir yanı ile bağlantıları bulunan işadamlarımız, ülkemizdeki güven ortamının devam ettiğini, yatırım için cazip olduğunu herkese anlatmalıdırlar, anlatacaklardır.

FINDIKTA KALİTEYİ ARTTIRMAK BİLE BÜYÜK BAŞARIDIR..
Bölgemizde çay ve fındığın çok büyük ekonomik değer taşıdığına vurgu yapan TTB Başkanı Şükrü Köleoğlu, özellikle dünya piyasasına hakim olduğumuz fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmanın artık kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
Ünye’den Sarp’a kadar olan ve birinci bölge olarak tanımlanan kesimde fındık bahçeleri yaşlandığından verim de giderek azalmaktadır. Son yılların rakamı ortada. Bir dönüm alandan 80 – 100 kilo fındık alınabiliyor. Oysa bir dönümlük fındık bahçesinden 250 – 300 kilo fındık elde edilebilir. İyi bakıldığında rakam bunun üzerine bile çıkabilir. İşte bu gerçeği başta üreticilerimiz olmak üzere herkese tabir yerinde isi göstere göstere anlatabilmek için Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’ni 3 yıldır başarıyla uyguluyoruz.

PROJEMİZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU..
Trabzon Ticaret Borsası olarak bölgemizde bu verimliliğin mümkün olduğunu projelerimizle ortaya koymaya çalıştık. Üreticilerimize öncü olmanın gayretini verdik. İnsanımız görüp anlayarak, uygulama eğilimlidir. Bundan dolayı herkesin görebileceği küçük alanlardaki bahçelerde gençleştirme projesini hayata geçirdik. Örnek araziler oluşturduk. İnsanlar farkı görsün istedik.

YASAL DÜZENLEME BEKLİYORUZ..
70-80 yıllık bahçeyi söktük 2014’de fidan diktik. Bu yıl da ürün topladık. Üreticimiz bahçeye girdiğinde verim 3’e, 4’e katlanıyor. Budama ile bile verim yüzde 30-40 oranında artıyor. Arttığını da bu yılki kurslarımıza katılanların çabaları ile gördük. Artık herkes bu çalışmanın önemini kavradı. Herkes bizi örnek aldı. Devletin Doğu Karadeniz Kalkınma Programına bile alındı. Şimdi, yaşlı bahçelerin yenilenmesi için politikalar oluşturuluyor. Yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.

600 BİN TON FINDIĞI SATAN 1 MİLYON TONU DA SATAR..
Köleoğlu, hedefin çok üretip, dünyaya daha çok fındık satmak olması gerektiğini vurgulayarak; “Türkiye’de 700 bin hektar alanda fındık tarımı yapılıyor. Son yılların üretim ortalaması ise 600 bin ton. Bu üretimi bahçeleri yenileyip, gençleştirdiğimizde asgari 1 milyon tona çıkarabiliriz. Çok üretirsek elde kalır diyenlere cevabımız, 600 bin tonu dışarıya satan Türkiye, istikrarlı politikalarla 1 milyon tonu bile rahatlıkla satar” dedi.

ÇALIŞAN FAZLA KAZANIYOR..
Üreticilerin bir kısmının bahçesine her dönem girerek daha fazla ürün almaya çalıştığını, ancak bunun yanında çok sayıda üreticinin de bahçeleri adeta kaderine terk ettiğini de kaydeden Şükrü Güngör Köleoğlu; “Çalışan üretici dönüm başına elde ettiği fındıktan fazla para kazanırken, kaderine terk eden az ürün alırken az para kazanıyor. Ürün verimliliğini yükselterek dönüm başına kazanılan parayı arttırabiliriz” diyerek en çok spekülasyon yapılan fiyat konusunda ise şunları söyledi:

FİYAT KARGAŞASI SONLANMALI..
Her yıl fındık alım fiyatının belirlenmesinde piyasada bir kargaşa yaşanıyor. Üretici fındığını yüksek fiyattan satmaya çalışıyor. Haliyle biz de satın alacağımız ürünü piyasada nasıl dönüştüreceğimizi hesaplamamız gerekiyor. Maliyet hesabını iyi yapmamız gerekiyor. Fındıkta dünyada geçerli olan serbest piyasa sistemi uygulanıyor. Doğrusu da budur. Ama bu konuda çok farklı ve yanlış tutumlar sergileniyor. Adeta ihracatçılar bir tarafta, Ziraat Odaları bir tarafta imiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysa herkes aynı tarafta olmalı ve doğrular üzerine piyasa oluşturulup, fiyatlarda kendi kulvarında monte edilmelidir.

BAŞIBOŞLUK SONLANMALI..
Köleoğlu, Ziraat Odaları’nın, sadece fiyat ile değil, bahçelerde verim ve kaliteyi arttırma ile, hastalıklarla mücadele ile, üreticinin bilinçli bir şekilde kooperatifleşmesi ile ilgilenmesi gerektiğine de dikkat çekerek, yörenin en önemli ürünlerinden olan çay sektörü için gerekli olan yasanın hala çıkarılamadığını hatırlatıp, “En kötü kanun bile kanunsuzluktan iyidir derler. Bu sektördeki başıboşluk da artık sonlandırılmalıdır” diye konuştu.

TURİZM ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK..
Turizmin doğal güzellikleri fazla olan bölge için altın yumurtlayan tavuk olması gerektiğine de vurgu yapan Şükrü Güngör Köleoğlu; “Bölgemizde turizmin geliştirilmesi için, uzun vadeli projeler yapmalı. Turiste iyi davranacak kalifiye eleman yetiştirilmelidir. Bölgemizi tüm dünyaya tanıtmalıyız. Bu noktada, en iyi tanıtımın gelen turistlere en iyi şekilde davranmak olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Ama ne olursa olsun, zerresine kadar sahip olduğumuz Allah’ın lütfü olan bu cennet güzelliklerini mutlaka ama mutlaka korumalıyız” diye sözlerini tamamladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.