tha – Değerli Trabzonlular
HIZIR AKTAŞ
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ
Öncelikle Trabzon ilimizde gelinen noktada emeği ve akıl teri olan başta öğretmen arkadaşlarıma, il- ilçe idareci arkadaşlarıma ve bizlere güvenerek çocuklarını emanet eden velilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Sizlerin destek ve gayretleri her türlü takdirin üzerindedir.
Eğitim faaliyetlerine çok fazla önem atfeden, her fırsatta bizleri koordine ederek işlerimizin zamanında ve eksiksiz yapılmasını sağlayan Sayın Valimize de şükranlarımı arz ediyorum.
Ayrıca başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm mahalli idarecilerimize de destekleri için teşekkür ediyorum.
Gelecek dönemlerde de eğitimde kat ettiğimiz mesafeyi sizlerin çok değerli katkıları ile daha ileri noktalara taşımak için bütün gayretimizle çalışacağımızı ifade etmek istiyorum. Eğitim çalışanlarımızla, kurumlarımızda geliştireceğimiz projelerimizle sistemi daha da dinamik ve enerjik hale getirme gayretinde olacağız. Milletimizin istikbali gibi çok değerli bir mirası devralacak olan çocuklarımızı, üstlenecekleri görevleri başarı ile yapabilecekleri donanımları kazanmış bir şekilde hazırlamak için ilimizin bütün imkânları seferber edilecektir.
Eğitim kurumlarımızın tamamı mesai gözetmeden, ilgili ve bilgili öğretmenlerimizle her vakit güzel Trabzon’umuzun hizmetinde olacaktır.
Sizleri saygıyla selamlıyor, hürmetlerimi sunuyorum.
2019’u Geride Bırakırken Trabzon’da Eğitimde Akılda Kalanlar:
Z- Kütüphane: 2019 yılı sonu itibariyle ilimizde 7 ilkokul, 21 ortaokul, 17 lise olmak üzere 45 z- kütüphane bulunmaktadır.
Destek Eğitim Odaları: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel eğitim öğrencilerimize yönelik eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak amaçlı okullarımızdaki destek eğitim odalarının yeniden tasarlanması ve 2019 yılı sonuna kadar 121 yeni tasarımlı destek eğitim odası oluşturulması planlanmış ve toplamda 200 destek eğitim odası tamamlanmıştır. Bu kapsamda İlimizde de iki destek eğitim odası tamamlanmıştır.
Bakanlığımız tarafından Aralık ayında yeniden planlanan 200 yeni destek eğitim odası ile bu sayı 400’e çıkarılıp, 5’i ilimizde yapılacak olup, toplamda ilimizde 7 destek eğitimi odası tamamlanmış olacaktır.
Destek eğitim odalarımızın yapılacağı okullar seçilirken; kaynaştırma öğrenci sayısı fazla olan okullar tercih edilmiştir.
Tasarım-Beceri Atölyeleri: Bakanlığımızın 23 Kasım 2018’de kamuoyuyla paylaştığı ve “Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye” sloganıyla yayımlamış olduğu 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer alan Tasarım Beceri Atölyeleri kurulma çalışmaları devam etmektedir. Şuan itibariyle tamamlanan 5, devam eden 10, planlanan 28 olmak üzere 43 tasarım beceri atölyeleri en kısa zamanda öğrencilerimizin hizmetine sunulacaktır.
Destekleme ve Yetiştirme Kursları: 2019/2020 Eğitim öğretim yılı ilk döneminde 278 kurs merkezinde 10.649 kurs açılmış olup, bu kurslarda 3558 öğretmen görev almıştır. Kuslara katılan öğrenci sayısı 49,464’tür. Bu öğrencilerden 2515 tanesi mezun olup, Halk Eğitim Müdürlüklerinin açtığı kurslara devam etmektedirler.
Ayrıca ilgili yönerge kapsamında 11 Ocak 2020 Cumartesi saat: 10:00’da Bakanlığımızca belirlenen 31 okulda 5-12 sınıflardan 2.534 öğrenciye Bakanlıkça belirlenen derslerden değerlendirme sınavı yapılmıştır.
Ölçme Değerlendirme ve Sınav Merkezi tarafından İlimizde 6 ve 7. sınıflarda okuyan 22.046 öğrenciye Fen Bilimleri ve Türkçe derslerinden 1. dönem 2.sınav yerine geçecek ortak sınav yapılmıştır.
Bakanlığımız ÖDSGM tarafından her ay yayınlanan LGS’ye yönelik Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden örnek soru çalışmaları devam etmektedir. Komisyonca hazırlanan sorular Bakanlığa gönderilmektedir.
Ücretsiz taşıma ve Sıcak öğle Yemeği: Trabzon’da 30.335 öğrenci ücretsiz taşınmakta ve bu kapsamda 29.108 öğrenciye de sıcak öğle yemeği verilmektedir.
Teknofest:
“TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali”, Ocak 2017 tarihinde hayata geçen ve Türkiye’nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedefi olarak benimseyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye’nin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle düzenlenmektedir. 19 farklı alanda gerçekleştirilen yarışmalara ilimiz 8 takım, 25 öğrenciyle katılım sağladı ve 2 alanda birincilik elde ederek tarihi bir başarıya imza attı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi “TAYFA” takımı Uluslararası Savaşan İHA Döner Kanatlı kategorisinde 1.lik ödülünü alırken; Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Tasarım Beceri Atölyesi “HAVALİ BİLYALİ” takımıyla Uçan Araba Tasarım Yarışmasında 1.lik ödülünü kazanarak Trabzon’umuza 2 birincilik ödülünü armağan etmiş oldular
FLL Turnuvası:
Bilim Kahramanları Buluşuyor / First Lego League uluslararası turnuvasında KodlaYap Projesi öğretmenlerimiz liderliğinde Robo-Fırtına ve Hırçın Dalga takımımız Ankara yarışmalarında projelerini ve robotik performanslarını sergilediler. Mekanik Tasarım 1.’lik ödülü ve Strateji ve Yenilikçilik alanında 1.’lik ödüllerini kazandı.
TÜBİTAK Erzurum Bölge Yarışmaları:
Ortaöğretime devam etmekte olan ve öğrencileri temel-sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalara yönlendirmek ve bilimsel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca; Biyoloji, Coğrafya, Yazılım, Fizik, Değerler Eğitimi, Teknolojik Tasarımı, Kimya, Psikoloji, Matematik, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı dallarında düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Erzurum Bölgesinde bulunan ilimiz 100 projenin davet edildiği yarışmada 44 projeyle yer aldı. 12 dalda gerçekleştirilen yarışmada 11 birincilik kazanarak bölgenin lideri oldu.
Trabzonda Teknolig Yarışması:
Trabzon Teknoloji Ligi (TEKNOLİG) kapsamında Valimiz Sayın İsmail USTAOĞLU başkanlığında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Trabzon Teknokent, Ortahisar Belediyesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Türkiye Gençlik Vakfı Trabzon İl Temsilciliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Direnç.net ve TÜSİDAM arasında iş birliği protokolü imzalandı. Trabzon TeknoLig Yarışması, ikisi yerel katılıma ve ikisi ulusal katılıma açık toplam 4 ana kategoriden ve alt yarışmalardan oluşmaktadır.
Projelerimiz:
- Kodlayap: Trabzon Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi: Trabzon Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi’nde eğitimlerde görev almak üzere 5’i tam zamanlı 8’i kısmi zamanlı olmak üzere 13 öğretmen görevlendirilmiştir. Öğretmenler uzman oldukları alanlarda derslerde görevlendirilmiş, çerçeve plan geliştirilerek bu çerçevede eğitimler verilmiştir. Bunların yanı sıra İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerinden proje geliştiren öğrencilere danışmanlık hizmeti verilmiş, ulusal ve uluslararası yarışmalara birçok proje geliştirilmiştir. Hayırsever İş Adamı Naci ORHAN tarafından, Ortahisar Cumhuriyet Ortaokulu girişinde yer alan tarihi bina aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında kodlama eğitimi merkezi binası olarak hizmete açılmıştır.
- Değerli Öğretmenim Projesi:Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı arasında 2015 yılında imzalanan protokol gereği; İlimizdeki öğretmenlere yönelik ilk olarak 10 Sosyal Girişimcilik eğitimiyle 1000 öğretmenimize, 7 PCM(proje döngüsü eğitimi) ile 420 öğretmenimize, 7 Koçluk Eğitimi ile 700 öğretmenimize, 4 Yönetişim Yetkinlikleri Eğitimi ile 400 idarecimize, 6 Sosyal Girişimcilik Eğitimiyle 600 öğrencimize eğitim verildi. Toplamda ise 2420 öğretmen, idareci, 600 öğrenciye erişmiş olduk.
- Her Okulun Bir Projesi Olsun (HOPO): İlk kez 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında “Her Okulun Projesi Olsun (HOPO)” adıyla uygulanan projemiz, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında ise Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Vakfı arasında imzalanan ortaklık protokolü ile “Eğitimin Yıldızları – HOPO” adını alarak düzenlenmiştir. Eğitimin Yıldızları-HOPO Proje yarışmasında; Bilim, Kültür ve Sanat, Spor ve Sağlıklı Yaşam, Değerler Eğitimi (Sosyal Sorumluluk), Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Yılın Duyarlı Öğrencisi, Yılın Duyarlı Velisi kategorilerinde; öğrenci, veli, okul, öğretmen ve eğitime katkı sunan kurum ve vatandaşlar ödüllendirilmektedir. Proje Kapsamında 7 kategoride başvuru alınmıştır ve tüm kategorilerde 287 farklı okuldan toplam 438 proje başvurusu olmuştur.
- Eğitimde İyi Örnekler-Trabzon: Okullarımızda yapılan iyi uygulamalarını paylaşıma açmak ve ilimizde yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla, eğitim ve öğretim yılı başında 2018 yılında 7. kez “Eğitimde İyi Örnekler Trabzon” paylaşımı adı altında düzenlendi. Eğitimde İyi Örnekler Paylaşımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri kapsamında, okul içinde ve dışında uygulanan iyi örnekleri paylaşmak ve özgün çalışmaları belirleyerek ön plana çıkarıp, okul ve kurumlarımız tarafından yeni eğitim ve öğretim yılında model alınmasını amaçlayan çalışmaları içermektedir.
- Geleneksel Kitap Okuma Yarışması: Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı sevdirmek, kelime dağarcıklarını zenginleştirmek ve güven duygularını geliştirmek, özellikle yaz tatilini kitap okuyarak değerlendirmelerini sağlamak amacıyla “Kitap Okuma Yarışması’nın 4.sü düzenlenmiştir.
- Üniversiteye Yolculuk Projesi: Trabzon Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Üniversiteye Yolculuk projesi ortaöğretim öğrencilerini yükseköğretime hazırlamayı hedefleyen bir projedir. Fakülte Gezileri: Öğrencilerimizin gelecekteki mesleklerini yaparken karşılaşacakları durumları yerinde görerek onları nasıl bir iş hayatının beklediğini öğrenme fırsatına sahip olmaları hedeflenmektedir. Öğrenci Buluşmaları: Düzenlediğimiz bu faaliyette üniversite öğrencileri deneyimlerini, çalışma stillerini, üniversitede katılmış oldukları proje ve yarışmaları, okumuş oldukları bölümlerin imkanlarını ve geleceğe dair planlarını anlattılar.YKS Son Prova: İlki 2015’te gerçekleştirilen ve 5’incisi planlanan YKS PROVA’da, ÖSYM sınavlarının birebir tatbikatı yaptırılarak öğrencilerdeki kaygıyı azaltmak ve öğrencilere deneyim kazandırmak amaçlamaktadır. Üç oturumda Trabzon için 52 bina, 832 salonda 1913 öğretmen gözetiminde gerçekleşen sınava toplam 23.274 üniversite adayı sınav başvurusu yapıldı. Diğer illerden oluşan katılım ile bu sayı 45.000’e yaklaştı
- Kanuni Evi ve Tarihi Mekanlar Projesi: Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun imzasıyla yürürlüğe giren projede; Kanuni evi, Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Mustafa Kemal Atatürk tanıtılmaktadır. Öğretmenler sunum esnasında tarihi olaylarla ilgili hikâyelere yer vererek öğrencilerde ahlâk şuuru uyandırmaktadır. Gezinin sonunda öğrencilere padişah, şehzade, yeniçeri ve sultan kıyafetleri giydirilip, geleneksel içerikler sunulmaktadır.
- Mutlu Çarşamba Spor Günü Projesi: Valiliğimizin koordinesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Müdürlüğümüzün, özel eğitim gören öğrencilerimize yönelik atletizm, jimnastik, güreş, tenis ve yüzme branşlarında planlamış olduğu “Mutlu Çarşamba Spor Günü Projesi” imzalanan işbirliği protokolüyle hayata geçirildi. Proje ile özel eğitim gereksinimi olan bireyleri diğer bireylerle bir araya getirerek, sporu bir araç olarak kullanıp, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlayarak onların fiziki kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına ve spor dışında çeşitli etkinliklerle toplumla ilişkilerini güçlendirerek sosyal hayata katılımlarının sağlaması amaçlanmaktadır.
- Liseler Arası 1.Münazara Yarışması: “Liseler Arası Münazara Yarışması” Fuat SEZGİN anma etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüz ile ANADER arasında imzalanan protokol çerçevesinde TÜGVA ve Ortahisar Belediyesi desteğiyle Münazara Hitabet Derneği danışmanlığında yapılmaktadır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında 16-17 Mart tarihlerinde gerçekleşen münazara turnuvasında 106 takımdan 318 münazır yarışmıştır. Çeyrek ve yarı final maçlarının ardından final müsabakası 1000 kişilik KTÜ Atatürk Kültür Merkezi salonunda İl protokolünün ve öğrencilerin çok yoğun katılımıyla 15 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirildi.
- Trabzon Mutlu Çocuk Şenliği: Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Vizyonundaki “Mutlu Çocuklar, Mutlu Türkiye” sloganıyla çıktığı yolda Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2-3 Mayıs 2019 tarihlerinde Zağnos Vadisinde 18 ilçeden gelen 8.000 öğrencinin katılımıyla, 25 farklı etkinlikten oluşan ve 61 oyun istasyonunun kurulumuyla “Trabzon Mutlu Çocuklar Şenliği” gerçekleştirildi. Bu proje her yıl 23 Nisan haftasında yapılarak geleneksel hale getirilmesi hedeflenmektedir.
- Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi: kapsamında 100 öğrenci faaliyete katılmıştır. Ayrıca bu proje kapsamında 19, 20 ve 21 Şubat 2019 tarihlerinde Trabzon il merkezinde “Doğumunun 100. Yılında Vatanını Kalbinde Taşıyan Adam” Cengiz Dağcı başlığı altında çeşitli panel, konser, yazar-öğrenci buluşması ve film gösterimleri icra edilmiştir.
- Öğrencilerimiz Sinemayla Buluşuyor Projesi: 2017/2018 eğitim öğretim yılında 3059 öğrenci sinema ile buluşturulmuş olup, 2018/2019 eğitim öğretim yılında ise 7232 öğrenci planlamaya alınmıştır.