DOLAR 34,4658
EURO 36,5377
ALTIN 2925,686
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Dilemre Yılsonunda 156.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamayı umuyoruz

tha – Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, “Çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen Türk ihracatçıları ve Türk girişimcileri başarı sergiliyor. Bu girişimcilik ruhuyla, bakanlık olarak 2023 yılında ulaşmayı hedeflediğimiz 70 bin ihracatçı hedefine, şimdiden yaklaştığımızı görüyoruz. Bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek, orta vadeli programda duyurulan 156.5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre başkanlığındaki bürokrat ekibi, Trabzon’daki iş dünyası temsilcilerine yatırım ve ihracat teşvikleri konusunda bilgi verdi, soruların yanıtladı.
KAHRAMAN: DESTEKLER ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMDIR
Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, “Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin talimatlarıyla uygulamaya konulan; Bakanlığımızın değerli Müsteşar Yardımcısının başkanlığında yürütülen ve tüm Anadolu şehirlerini kapsayan ziyaret ve bilgilendirme programı çerçevesinde sizleri Odamızda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu program özellikle ihracatçı üyelerimiz açısından büyük önem arz ediyor. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen bu uygulamanın ihracatımızın gelişimine olumlu etki edeceğine inanıyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın birçok sektöre ve ihracata yönelik destekleri uygulamaya sunulmuş durumda. Firmaları ihracata teşvik eden ve dünya pazarlarına açılmalarına olanak sağlayan bu desteklerle, ülke ekonomisinin kalkınması açısından önemli adımlardır. Bakanlıktan gelen değerli misafirlerimiz, Trabzon’da birçok firmayı ziyaret ederek, uygulanmakta olan destekler ve uygulamaya yeni konulan değişikliklerle ilgili bilgiler verdiler. Ayrıca firmaların her türlü sorununu yerinde inceleme ve not alma fırsatını buldular. Bu ziyaretlerle firmalarımızın önündeki birçok sorun çözülecek, gelişmeleri için yeni bir güç birliği oluşacak ve uzmanların verdiği bilgiler birçok firmanın önünü görebilmesi için bir yol gösterici niteliği taşıyacaktır. Firmalarımıza her anlamda fayda sağlayacağına inandığımız bu değerli çalışma için başta Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi olmak üzere tüm emeği geçenlere, Bakanlığımızın değerli temsilcilerine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
GÜRDOĞAN: OTURARAK 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNİ YAKALAYAMAYIZ
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Her şeyi Ankara’da oturup bekleme nedeniyle, bakanlığımız ihracatçılarımızı yerinde ziyaret ederek bilgilendirip, motive etmek, onların ufkunu açmak için çok olumlu bir çalışma başlattı. İhracattaki hedefimiz şehir olarak 5 milyar dolar. Oturup beklemekle bu yapılmaz. Vizyonumuzu ve kendimizi geliştirmek için çalışmalıyız. Bu tür çalıştayları bu açıdan çok olumlu buluyorum. Birçok firmamız yatırım teşviklerinden bihaber. Anadolu’dan yeni bir çıkış olması için hepimizin kendisini yenilemesi gerekir. Özellikle Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi ve ekibine, bize bu imkânı sağladıkları için teşekkür etmek istiyorum. Bu gibi çalışmaların Anadolu’da sanayileşme ve ticari atılımın yeniden gerçekleşmesine çok faydası olacağına inanıyorum. Trabzonspor’un isminden dolayı Trabzon’u çok gelişmiş bir il olarak görüyor. Ama daha yürüyecek olduğumuz çok yollar var. İran- Türk Cumhuriyetleri ve Rusya ile ihracatımızı artırabileceğimizi düşünüyoruz. Bu toplantının ufkumuzu açacağına inanıyorum.”
DİLEMRE: BU YIL 156.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNİ YAKALAMAYI UMUYORUZ
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde iki gündür bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“İş insanlarının yurt içinde ve yurt dışında daha kolay iş yapabilmeleri ve üretmelerini temin etmek için, sunduğumuz hizmetleri bizzat anlatmak, karşılaşılan sorunlara çözüm bulabilmek ve ihtiyaç duyulan hizmetleri belirlemek için buradayız. 2016 gibi zor bir yılda Türkiye ekonomisi yüzde 3.2 büyümeyi gerçekleştirmiştir. Ocak – Ağustos döneminde ihracatımız 103.3 milyar dolara ulaştı. Eylül ayındaki ihracatımız 2016 yılına göre 8.67 oranında arttığını, 11.8 milyar dolara ulaştığını gördük. Umuyoruz ki bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek, orta vadeli programda duyurulan 156.5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu konuda en büyük görev size düşüyor ve biz de bakanlık olarak elimizden gelen desteği size vermeye hazırız. İthalat rakamlarımızda da Ocak – Ağustos döneminde yüzde 13.8 artış kaydedildi ve 149 milyar dolara ulaştı. Ocak – Eylül rakamı ise 168 milyar dolar oldu. Bu yılki ihracat sayılarına baktığımızda 243 ülke ve bölgeye ihracat yaptığımızı görüyoruz. 2003’ten bu yana da doğrudan yabancı yatırım miktarı ise 186 milyar doları geçti.”
“TRABZON’UN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ 7.1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”
Trabzon’un ekonomik büyüklüğünün 2002 yılında 2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Müsteşar Yardımcısı Dilemre, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2016 yılında ise bu rakam 7.1 milyar dolara çıktı. Kişi başına düşen milli gelir 2002 yılında 2700 dolarken, 2016 yılında 9 bin 400 dolara çıktı. Türkiye ekonomisi içinde Trabzon’un payı binde 8. 2016 yılı itibarıyla en çok ihracat yapan 14’üncü ilimiz Trabzon. İhracatının toplamı 1.34 milyar dolar civarında. Türkiye’nin ihracatından aldığı pay Trabzon’un binde 9. Bu rakam 2002 yılında binde 6’ydı. Trabzon’dan geçen yıl 118 ülkeye ihracat yapıldı. 2002 yılında 163 Trabzonlu firma ihracat yaparken, 2016 yılında bu rakam 245 firmaya çıktı. 2002 – 2016 yılları arasında 86 farklı Trabzon firması ihracat yaptı ve bunları 19 tanesi ihracatını son 15 yılda her yıl kesintisiz olarak sürdürdü. Trabzon ilinde firmalar Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat bir rakamına sahip.”
“TRABZON’DA BİZE GURUR VEREN FİRMALARLA KARŞILAŞTIK”
Bilgilendirme toplantıları için gezdikleri şehirlerde firmalardan aldıkları tepkilerin kendilerine doğru yolda olduklarını gösterdiğini de vurgulayan Dilemre, şöyle devam etti:
“Trabzon’da hiç erinmeden iş güvenliği için milyon dolarlık yatırım yapan firmayla tanıştık. İş gücünün yüzde 75’ini kadın işçilerden oluşturmuş ve bununla gurur duyan firmalarla tanıştık. Avrupa’nın en büyük motorlu taşıt üreticilerine imalat yapan ve küresel sisteme çoktan entegre olmuş firmalarla tanıştık. Türkiye’de 500’ün üzerinde sanayi kuruluşuna özel üretim ayakkabı yapan firmamızın, ‘şimdi sıra ihracatta, dünyada sez sahibi olmak istiyoruz’ demesine şahit olduk. Ayrıca kısa süre Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘kendi silahımızı yapıyoruz, kimseye muhtaç değiliz’ demesinin ardından, Trabzonlu bir firmamızın hazır olduğunu ve çoktan bu işe giriştiğini gördük ve bu bize çok gurur verdi.”
“İHRACATTA DOĞRU YOLDAYIZ”
Bakanlık olarak ihracata yönelik devlet desteklerini artırdıklarını da dile getiren Dilemre, şunları söyledi:
“Ekonomi Bakanlığı olarak ihracata yönelik verdiğimiz devlet desteklerinin temel amacı, katma değeri artırarak ihracatımızda sürdürülebilir bir artış yakalamak. Yatırım, üretim, ihracat değer zincirini destekleyen Arge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya değer veren bir yaklaşım ile nihai hedefi katma değerli ürün ihraç etmek olan devlet destekleri sistemi oluşturulmuştur. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerle, ihracatçılarımız dinamizm ve özverili çalışmalarıyla hedeflerine ulaşıyor ve ulaşmaya devam edecektir. Çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen, bu başarıları sergileyebilen Türk ihracatçıları ve Türk girişimcileridir. İlerideki süreçte de yeni başarılara imza atacak gücü bulduklarına bu gezilerimizde şahit oluyoruz. Bu girişimcilik ruhuyla, bakanlık olarak 2023 yılında ulaşmayı hedeflediğimiz 70 bin ihracatçı hedefine, şimdiden yaklaştığımızı, ihracat arenasında nitelik ve nicelik olarak gidilecek uzun olmasına rağmen doğru yolda olduğumuzu görüyoruz. Bunu hep birlikte iş insanlarımızla birlikte başarıyoruz. Üreten, istihdam sağlayan iş insanlarını, vergisini veren tüm üreticilerimizi bakanlığım adına tebrik ediyorum, bütün bu başarılarınızın devamını diliyorum.”

KAÇAR: DÜNYANIN EN İDEAL VE İDDİALI TEŞVİK SİSTEMİ
Ekonomi Bakanlığı Müşaviri Sevde Bayazıt Kaçar ise, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 15 yıl önce yeni bir Türkiye hayal etmişti. Bu Türkiye, tabii ki ekonomisiyle de güçlü bir ülke olacaktı. Hamdolsun ki, şu anda ekonomisiyle güçlü dünya ülkeleriyle yarışabilir halde bir Türkiye var. 2013 yılında 17-25 Aralık süreci yaşadık. Ona rağmen 8.5’luk bir büyüme kaydetmiştik. 2014 yılında mahalli idareler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Büyük iki seçime ve terör olaylarının tırmanışına rağmen 5.2’lik bir büyüme kaydettik. 2015 yılında ise iki genel seçim atlattık. Büyümemiz 6.1’di. 2016 yılında ise 15 Temmuz kanlı darbe girişimi. Tarihimizin en yakın ve en büyük travmasını yaşattı bize. 2.9’luk bir büyüme kaydettik. Türkiye’nin ekonomik olarak yanmasını, yıkılmasını, yok olmasını isteyenleri sizlerin de desteğiyle bertaraf etmiş olduk. 2017 yılında büyümemiz hızla gidiyor, yılsonuna kadar da bir sıçrama kaydedeceğimizi ümit ediyoruz. Hükümetimiz gerekli tedbirleri alıyor, değişen koşullara göre gerekli düzenlemeleri yapıyor. Yatırım teşvik sisteminde ciddi iyileşmeler kaydedildi. İhracata yönelik devlet yardımları için 2017’deki bütçemiz 3 kat arttı. Dünyanın en ideal ve iddialı teşvik sistemini konuşur hale geldik. İstihdam oluşturan, üretim ve büyümeye katkı sağlayan konularda tasarruf etmeyeceğiz. Yatırımları destek verip, teşviklerimizi artıracağız.”
SORULARI YANITLADILAR
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, Bakanlık Müşaviri Sevde Bayazıt Kaçar, İhracat Genel Müdürü Volkan Ağar, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu ve İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, iş dünyası temsilcilerinin ihracat ve teşvik sistemiyle ilgili sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı
Toplantının son bölümünde TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre’ye ziyaretinin anısına plaket takdim etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.