tha – Danimarka Büyükelçisi Svend Olling, Trabzon’da orta ve yüksek teknoloji üreten firmalarla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Trabzon’da faal durumdaki Teknokent, inşası süren Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi ile yapımı planlanan TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi’nin, orta ve yüksek teknoloji yatırımlarında Trabzon’u bir cazibe merkezi haline getireceğini belirterek, Danimarka firmalarıyla işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını vurguladı. Hacısalihoğlu, Ukrayna’dan ise organik yem üretmek için arazi istediklerini ifade etti.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Danimarka’nın Türkiye Büyükelçisi Svend Olling ve Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andrii Sybiha Trabzon’da ekonomiyle ilgili kuruluşların başkanları ve basın mensuplarıyla bir araya geldi.
“TRABZON’DA SANAYİ KÜLTÜRÜ HIZLA GELİŞİYOR”
Konuk büyükelçilere Trabzon’un tarihi geçmişi ve dünya ticaret yollarındaki önemiyle ilgili bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Günümüzde Trabzon’un ekonomisini ön plana çıkaran bazı sektörler bulunuyor. Ticari olarak şehrimiz oldukça hareketlidir ve her yıl yaklaşık yüzde 17 oranında büyüme göstermektedir. Turizm konusunda da Trabzon hareketli bir şehirdir. 2 milyon 700 bin turist ağırladığımız yıllar oldu. Son yıllarda batılı turistlerin azalmasıyla şehrimizi Arap turistler tercih etmeye başladı. Yıllık ortalama 500 bin civarında Arap turist şehrimizi ziyaret etmektedir. Son yıllarda tanıtım ve turizm yatırımları çok arttı. 40 bin yatak kapasitesine ulaştık. Kongre ve kış turizminin gelişmesi konusunda önemli yatırımlarımız var. Kruvaziyer turizmi konusunda çalışmalarımız var. Şehrimizde hızlı bir sanayi kültürü de gelişmektedir. 4 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Yatırım Adası planlanmış ve çalışmalar devam etmektedir. Sağlık ve eğitim konusunda şehrimizde önemli yatırımlar vardır” dedi.
“UKRAYNA’DAN ORGANİK YEM ÜRETİMİ İÇİN ARAZİ İSTİYORUZ”
Başkan Hacısalihoğlu, fındık ve çayın dışında Trabzon’da su ürünleri konusunda önemli gelişmeler olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ukrayna’nın Kherson kentiyle kardeş oda ilişkimiz var. Kherson bölgesindeki işadamlarının oradaki tarım ürünlerinin Trabzon limanı üzerinden İran’a satılması yönünde ciddi çalışmaları var. Ukrayna’nın ürünlerinin ithalatı konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Ukrayna’da organik yem üretmek üzere tahıl yetiştirmek için arazi talebimiz var. Araştırma yapıyoruz ama Karadeniz’e yakın yerlerde bulamıyoruz. O konuda bize yardımcı olunursa memnun oluruz. Ayrıca turizm konusunda da Ukrayna ile bu sene ilişkilerimizi geliştireceğiz.”
DANİMARKA BÜYÜKELÇİSİ TEKNOLOJİ FİRMALARIYLA İŞBİRLİĞİ İSTEDİ
Toplantıda söz alan Danimarka’nın Türkiye Büyükelçisi Svend Olling, özellikle Trabzon’daki teknoloji şirketleriyle Danimarka şirketleri arasında bir bağ kurmak istediklerini söyledi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un orta ve yüksek teknoloji alanında önemli bir cazibe merkezi olmak için önemli yatırımlara imza attığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Teknokent’te 40 firmamız var. Ayrıca inovasyon ve biyoteknoloji merkezimiz tamamlanmak üzere. Bu konuda önemli işbirliklerine imza atabiliriz. Bölgede sayıları 3 bin 500e varan flora çeşidinin işlenip katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesini planlıyoruz. Ayrıca 2 bin 700 dönümlük alan üzerine kurmayı planladığımız TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi’nde de orta ve ileri teknoloji üretecek firmalar yer alacak. Bu konuda her ülkeyle olduğu gibi Danimarka ile de işbirliği yapmayı isteriz.”
Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha ise, ilişkilerin canlandırılması için fuarlara karşılıklı davetlerle gidilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Ticaret hacmimiz geçen yıl yüzde 16 arttı. Bu rakamı daha da artırmalıyız. Serbest Ticaret Anlaşmasının da bu yıl imzalanacağını umuyoruz. Türk iş dünyası için kapılarımız ardına kadar açık. Oradaki imkânları değerlendirmek üzere işadamlarını Ukrayna’ya davet ediyorum. Ukrayna birçok ürüne ve teknoloji yatırımına sahip. Bu konuda karşılıklı işbirlikleriyle ilişkilerimiz geliştirilmeli” diye konuştu.