DOLAR 35,5599
EURO 36,5442
ALTIN 3094,632
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Başkan Genç Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi’ni Ortak Akılla Hayata Geçirelim

tha – Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi’nin fizibilite çalışmalarını yürütüyoruz. Bu işe ortak bir akılla vaziyet edelim ve şehrimize yakışır bir şekilde atık su arıtma tesisini bu dönem hayata geçirelim istiyoruz” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Kent İçi Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Paneli’ne katıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlenen panelde; Karadeniz’deki kirlilik durumu ve atıksu arıtma tesisi olan şehirlerle olmayan şehirlerin Karadeniz’e verdiği kirlilik oranının değerlendirmesi ele alındı.

ÇEVRE YÖNETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Özellikle geldiğimiz yüzyıl itibariyle çevre yönetimi çok önemli. Bu tabiat bize emanet, korumalı ve aynı sorumlulukla devretmeliyiz. Bu çevre yönetimi anlayışı içerisinde en önemli konulardan bir tanesi de su yönetimi. Su insan için, hayat için, canlı için, olmazsa olmaz. Aynı zamanda atık suyun yönetimi de çok çok önemli. Biz de bu manada Trabzon’umuzun geldiği nokta itibariyle artık bu atık su işi için çalışıyoruz. Bunun hayati manada şehrimiz için de Karadeniz’imiz için de çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu sadece Trabzon’un konusu değildir. Karadeniz’i de ilgilendiren bir konu. Bütünüyle beraber ele almamız lazım. Seçim döneminde, önemine binaen bu işi projelerimiz arasına aldık. Şehrimiz adına önem verdik. Bunun biyolojik arıtma dediğimiz sistemle olması gerekiyor. Samsun ve Ordu bunu yaptı. Trabzon’umuzun da bu konuda gecikmeksizin adım atması gerektiği konusunda arkadaşlarımızla hemfikir olduk. Çünkü artık çevre risklerle dolu” dedi.

DİRENÇLİ ŞEHİRLER OLUŞTURMALIYIZ

Başkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu manada riskleri en aza indirmek ve insanlarımızın hayatını kolaylaştırmak durumundayız. Yeni yüzyıldaki anlayış, dirençli şehirler oluşturmak. Dirençli şehirler oluşturmak için çevre konusunda hassasiyet göstermemiz lazım. Yapılaşma konusunda hassasiyet göstermemiz lazım. Biz bu şehri yönetirken şehrin dinamikleri ile her zaman fikir alışverişinde bulunduk. Bu oturumu önemli gördüğümüz bir konumuz olan raylı sistemle ilgili olarak da yaptık. ‘Biz yaptık, biz belediye başkanıyız, bu doğrudur’ anlayışında asla olmadık, olmayacağız da. Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Bu şehrin ciddi manada avantajları var, üniversitelerimiz ve odalarımız var. Bu alanlarda tebarüz etmiş nitelikli isimlerimiz var. Bunun da şehir adına ve şehri yöneten bizler adına çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Artık bu dönem bu adımları atmak istiyoruz.”

ORTAK AKLA ÖNEM VERİYORUZ

Genç, turizmde büyük bir iddia ortaya koyulduğuna vurgu yaparak, “Bu durum şehrin ekonomisini de doğrudan ilgilendiriyor. Biz deniz şehriyiz ama denizden çok istifade eden bir şehir değiliz. Oysaki turizmde de büyük bir iddia ortaya koyuyoruz. Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi’nin fizibilite çalışmalarını yürütüyoruz. Bu dönem hayata geçirmek hedefimiz. İnşallah bu hedeflerimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu, gururunu hep beraber sizlerle yaşarız. Bugüne kadar fikri ve bilimsel manadaki destekler nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu işe ortak bir akılla vaziyet edelim ve şehrimize yakışır bir şekilde atık su arıtma işini bu dönem hayata geçirelim. Benim hedefim bu” ifadelerini kullandı.

TRABZON İÇİN ACİL İHTİYAÇ

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, “Karadeniz havzası, yoğun sanayi, tarım ve yerleşim faaliyetleri nedeniyle ciddi bir kirlilikle karşı karşıya kalan önemli ekosistemlerden biridir. Özellikle Tuna Nehri, Batı ve Kuzey Karadeniz kıyılarına ulaşan yoğun endüstriyel ve tarımsal kirleticiler için ana taşıyıcı olarak işlev görmektedir. Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerden gelen kimyasal atıklar deniz suyu kalitesini düşürmektedir. Bu durum özellikle Karadeniz ve Marmara Denizi için de önemli bir sorundur. Oluşan ölü bölgeler deniz yaşamını tehdit ederken bölgenin ekonomisine dayanan balıkçılık ve turizm gibi sektörleri de olumsuz etkilemektedir. Tuna Nehri’nin olumsuz etkisinden Batı Karadeniz kadar etkilenmeyen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Samsun ve Ordu Büyükşehir Belediyeleri biyolojik arıtma tesislerine yatırım yaparak mücadele etmeye çalışmaktadır. Bölgenin en kalabalık yerleşim birimlerinden biri olan Trabzon maalesef ki atık suların bertaraf edilmesiyle ilgili yeni tip projelere diğer şehirlere göre daha geç kalmıştır. Oysa ki Trabzon Belediyesi 1970’li yıllarda derin deşarj hatlarıyla atık sularını Karadeniz’in derinliklerine bırakıyordu. Sahil yolunun geçilmesi sırasında bir kısmı hasar gören sistem hala bir şekilde kullanılmaya çalışılmaktadır. Şehrin artan nüfusu ve artan atık su hacmi nedeniyle biyolojik arıtma tesisine olan ihtiyacı giderek artmaktadır. Karadeniz’in ekolojik dengesini korumak için Trabzon gibi büyük bir şehrin ileri biyolojik arıtma teknolojilerine yönelmesi, su kalitesini iyileştirmek, deniz canlılarını koruma ve çevre kalitesini artırma açısından gereklidir. Bu yatırımların yapılması, halk sağlığını korumanın yanı sıra bölgenin turizm ve balıkçılık sektörlerini de destekleyerek ayrıca Avrupa Birliği çevre standartlarına uyum sağlanmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

PANEL DÜZENLENDİ

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Arzu Ersoy’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Coşkun Erüz, Çevre Mühendisi Murat Mert Otuzaltı, Dr. Alper Evcen ve İnşaat Mühendisi Nevzat Kamiloğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel düzenlendi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.