tha – Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) tanıtım toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Kamu Gözetimi Kurumu Kurul Üyesi Ahmet Dönmez, Daire Başkanı Uğur Hancıoğlu, Trabzon Defterdarı Enver Çokyiğit, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, Trabzon Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Demir, çevre illerden oda temsilcileri, KGK uzmanları ve işadamları katıldı.
HACISALİHOĞLU: FİNANSAL KONUDA AYNI DİL KONUŞULMALIDIR
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının esas amacının iş dünyasının finansal konuda aynı dilden konuşmasını sağlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Şehrimizde aynı zamanda odamız üyesi de olan uluslararası faaliyetlerde bulunan çok sayıda şirket bulunuyor. Ticari ilişkilerde aynı dilden konuşmak finansal raporlarla olacaktır ve bunun da uluslararası standardı olması mutlaka gereklidir. Bu tür çalışmalar özellikle yabancı yatırımcılarla ülkemizde gerçekleştirilen yatırımlarını daha sağlıklı şekilde yürümesine yardımcı olacaktır” dedi.
DÖNMEZ: İŞLETME SAHİBİ GELECEĞİNİ GÖRECEK
Kamu Gözetimi Kurumu Kurul Üyesi Ahmet Dönmez ise, toplantının düzenlenmesine katkıda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı hakkındaki tebliğ, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı, bağımsız denetime tabi olup, Türkiye Finansal Raporlama Standardını uygulamayan işletmelerin, uygulayacağı bir finansal raporlama çerçevesidir. BOBİ FRS’nin amacı, gerçeğe uygun finansal bilgiyi, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir şekilde finansal tablolar düzenlenmesini sağlamak ve yararlanıcıların bilgisine sunmaktır. Tacirlerimiz defter tutmaktadır. Ancak vergi muhasibi üzerinden tutulan defter gerçeğe uygun bir bilgi sunumundan uzaktır. O nedenle ticaret erbabları risklerini görememektedir. Gerçekten reel kesim, mali tabloların kendisi açısından nelere kadir olduğunu, alacağı kararlara nasıl etkisi olacağını bilemiyor. Bunu bilse inanın bu bilgiyi haftalık raporlar halinde alır.
İşletme sahibi geleceğini görecek. O şirketle iş yapan kişiler de güvenle iş yapacak.”
“BOBİ FRS MİLLİ BİR RAPORLAMA SİSTEMİDİR”
Kurul üyesi Ahmet Dönmez, ticari muhasebe ile vergi muhasebesinin, ticari muhasebeye çevrilmesi konusunda Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetimi Kurumu’nun bir çalışma komisyonu kurduğunu da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamu Gözetimi Kurumu ayrıca mevzuatın kendisine verdiği yetkiye dayanarak BOBİ FRS’yi uygulamaya koydu. Bu milli bir raporlama sistemidir. Hiçbir şekilde ithal değildir. Ucuz, basit, uygulanabilir ama işletmenin de mali tablolarını, finansal durumunu net şekilde görmeyi sağlayan bir raporlama sistemidir. Resmi Gazetede yayınlanıncaya kadar bu çalışma hakkında 58 yerden görüş alınmıştır. İki defa akademik toplantı yapılmıştır ve bu toplantıların sonunda artılar eksiler, sahadan gelen görüşler değerlendirilmiştir. Sonuçta da uzmanlarımızın katılımıyla belli noktaya getirilmiş ve yayınlanmıştır.”
“DÜNYA İLE ENTEGRASYON SON DERECE RAHAT OLACAKTIR”
Dönmez, dünya ile Türkiye’nin ticari olaylarda entegrasyonunun da yeni sistem sayesinde son derece rahat ve kolay olacağını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Yani yabancı bir işadamı gelip bir Türk işadamıyla iş yapmak isteyince, onun bilançosuna baktığında gerçek durumunu görme imkanına sahip olacaktır. Bu da Türkiye’nin dünya iye ilişkilerinde ve ihracatımıza olumlu yansıyacaktır. Benzer uygulamalar Avrupa ülkelerinde vardır. Uzun vadede vergi mevzuatında düzenlemeler gerçekleştiği zaman bütün muhasebe sistemi, ticari bilanço kavramı üzerinden tutulacak. Reel kesimdeki bir işadamı bilançosunu aldığı zaman, aktif toplamından fiktifi çıkardığı zaman, gerçek aktife ulaşacak. Borcu da çıkardığı zaman öz sermayesini görebilecek. Ama maliyet esaslı bir bilançoda bunu görmeniz mümkün değil. Çünkü 10 sene önce işletmeye gelen bir makine hala bin lira olarak görünüyorsa, o doğru bir bilgi akışı sağlamaz ve üçüncü kişilerle olan ilişkilerde de doğru bir raporlama imkanı vermez.”
Açılış konuşmalarının ardından Daire Başkanı Uğur Hancıoğlu ve KGK uzmanları, yeni sistemle ilgili katılımcılara teknik bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
BOBİ FRS NEDİR?
Bilindiği üzere Türkiye’de bağımsız denetime tabi olan ve genel olarak KAYİK niteliğindeki şirketler Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını (TFRS) uygulamak zorundadır. BOBİ FRS ise; bağımsız denetime tâbi olup TFRS uygulamayan işletmelerin 2018 yılı itibarıyla finansal tablolarını hazırlarken uygulayacağı bir finansal raporlama standardıdır.
BOBİ FRS’nin amacı, işletmelerin büyüklüğü ve finansal tablo kullanıcılarının ihtiyaçları dikkate alınarak, gerçeğe ve ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir finansal tabloların oluşturulmasıdır.
BOBİ FRS, TFRS uygulamayan şirketlerin Türk Ticaret Kanunu uyarınca genel kurullarına sunulan finansal tablolarının hazırlanmasında esas alınacaktır. BOBİ FRS; ortakların, yatırımcıların, kredi verenlerin, kamunun ve diğer tarafların bilgi ihtiyacını sağlayacak genel amaçlı finansal raporlama ilkelerini karşılamaktadır. Uluslararası muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarıyla ve AB düzenlemeleriyle uyumlu olan BOBİ FRS, işletmelerin genel olarak karşılaşabileceği tüm muhasebe işlemlerine ilişkin muhasebe esaslarını belirlemektedir.
BOBİ FRS’nin uygulanmasıyla birlikte bağımsız denetime tabi olan ancak TFRS uygulamayan şirketlerin finansal tablolarını kullanan paydaşlara gerçeğe ve ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir bilgi sunulması sağlanmış olacaktır. Böylece, işletmelerin doğru ve güvenilir finansal tablolar hazırlamaları ülkemizdeki yatırım iklimini olumlu yönde etkileyecektir.