DOLAR 34,4756
EURO 36,5493
ALTIN 2925,676
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Türkiye, Teknolojik ürüne geçiş sürecinde

Türkiye’nin teknolojik ürüne geçiş sürecinde olduğunu ifade eden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon’un hedefinin Yüksek Teknolojik Üniversiteyi kurmak olduğunu söyledi. Yürütülen Arge destekli projeler kapsamında 118 nitelikli personelin istihdam edildiği Trabzon Teknokent bünyesinden 5 yılda yurt içi satışlar 62 milyon 500 bin liraya ulaşırken, yurt dışı satışların da 1 milyon 300 bin dolara ulaştığı açıklandı.

TÜRKİYE TEKNOLOJJİK ÜRÜNE GEÇİŞ DÖNEMİNDE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KTÜ Teknokent işbirliğinde düzenlenen Arge Merkezleri,  Teknopazar ve Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programları Trabzon’da tanıtıldı. Sanayici ve akademisyenlerin katıldığı toplantının açılışta konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu teknolojik ürün üretilmesi konusunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yıllardan beri çok önemli çalışmaları olduğunu, stratejik planla başlayarak günümüze kadar geldiğini ifade etti. Hacısalihoğlu, “Bu konuda  istediğimiz seviyede miyiz?. Bence değiliz. Bu bir geçiş dönemi. Bu geçiş dönemini atlatmak kolay değil. Çünkü bu geçiş döneminin en önemli ayaklarından bir tanesi üniversite, üniversitelerimizin gelişmiş projeleri olmadığı müddetçe ve sanayi ile işbirliği içerisinde olmadığı sürece hayata geçirilmesi oldukça zor. ”dedi.

TEKNOLOJİK ÜRÜN İÇİN MUTLAKA DANIŞMANLIK ALINMALI

İnovasyon olarak ön plana çıkarttığımız projelerde bir patent olmadığı takdirde işlerin çok daha zor olacağını kaydeden Hacısalihoğlu, “Gündeme gelecek konulardan bir tanesi de işin temelinden başlamaktır. Bu konuda öncelikle eğitim, danışmanlık, üretim, pazarlama bir dizi şeklinde devam etmesi geriyor. Eğitim olmadan bu işlere kalkışmak oldukça zordur. Buradaki eğitimler sadece genel eğitimler değil. Ürünün üretilmesi ile ilgili teknolojik eğitimler, olduğunu gibi pazarlama ve danışmanlık eğitimleri hepsi içerisindedir. Bu konuda danışmanlık almak şarttır. Danışmanlık olmadan bu teknolojileri geliştirmek veya üretmek mümkün değildir. Çünkü alacağınız danışmanlıklar sizin eksik olan konularınızı tamamlayacaktır. Diğer taraftan üretim yapabilmek için makine ve teknolojiye ihtiyaç var. Bu makineler olmadan da bu teknolojik ürünleri üretmek mümkün değil. Pazarlama da artık günümüzde sadece şehrimizi, bölgemizi, ülkemizi değil bütün dünyayı düşünmek gerekiyor. ”şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARIMIZ YÜKSEK TEKNOLOJİK ÜNİVERSİTE DOĞRU GİDİYOR

Bu konuda atılacak adımların belli olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar neler yaptıkları konusunda bilgilendirmede bulundu. Yaklaşık dört yıl önce Trabzon Teknokent içerisinde bir eğitim merkezi kurduklarını, kaydederek, şöyle konuştu:  “Bu eğitim merkezi üniversitedeki mühendislere, dışarıdaki mühendislere ve öğrencilere eğitim veriyor. Burada düşündükleri bir projenin hayata geçmesi konusunda aldıkları eğitim ile kendilerini hazırlık yapabilmeleri için Cadcam ve SNC ile başladık. Bunun devamında tersine mühendislik için eğitim altyapımız mevcut. Ve burada çalışmalar bu şekilde devam ediyor. Bu eğitim tamamlandıktan sonra yapılması gereken üretime dönük ön kuluçka merkezine benzer çalışma yürütüyoruz. Bunu da Doğu Karadeniz kalkınma Ajansı ve odamız katkıları ile bir güdümlü proje ile Teknokent içerisinde bir merkez kuruyoruz. Buradaki esas girişimcilerin yapmış oldukları projelerin hayata geçirmelerinde makine ekipman olarak destek sağlamaktır. Girişimci projesi ile gelecek ve yetişmiş personel ile birlikte projesinin üretimini sağlayacaktır. Ve aynı zamanda biz bunlara verecek olduğumuz eğitim ile nerelere hangi pazarlara hangi ürünleri pazarlayabilirler eğitimlerini vereceğiz. Aynı zamanda danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bu yaklaşık 2-3 yıl daha bu şekilde devam edecek ve bunun devamında kurulacak olan inovasyon ve biyoteknoloji ile güçlendirilecek. Daha gelişmiş ve daha fazla makine takım almak suretiyle bu yeni merkez kurulacak. Ve bunun özünde de artık bütün dünya teknolojik ürün olarak üzerine gittiği konular artık toz metalürjisi, nano teknoloji ve buna benzer teknolojilerde üretim yapılacak, artık bir adım öne geçilecek. Ve bunların tanıtımı ve yeni girişimcilere anlatımı çok çok önemlidir. Düşünün ki artık günümüzde toz metalürjisini kullanmak suretiyle aşağı yukarı sıfır-150 mikron arasındaki tozları değişik teknolojiler ki bunları lazer ışınlarıyla, led ışınlarıyla ya da elektron bombardıman dediğimiz başka bir yöntemlerle bu tozları istediğiniz şekli teknolojik olarak üretebiliyorsunuz. Projeniz her ne kadar elinizde olursa olsun şayet bu makineler ile bu teknolojik üretimi bilmediğiniz takdirde projelerinizi hayata geçiremezsiniz ve yüksek teknolojik ürünleri hayata geçirmemiz mümkün değildir. İşte burada ön açmaya çalıştığımız ve aynı zamanda bir kuluçka merkezi olarak gündeme getirdiğimiz sistem gerçek anlamda yüksek teknolojinin hayata geçmesi konusudur. Bunun devamında da daha büyük üretim merkezleri kurmak suretiyle bu tür üretimleri yapanları bir araya toplamak belli bir merkezden bütün dünyaya bunların pazarlamasını yapmaktır. Daha ileride ki bir hedefimizde yüksek teknolojik üniversitesini kurmaktadır. Dolayısıyla bütün bu sürecin başında karşımıza çıkan her zaman bu desteklerdir. Bu destekleri almak içinde yapacak olduğumuz program bu doğrultuda olacaktır.”

HİBE PROJELERE FİLM UYDURMA DÖNEMİ BİTTİ

İmkânların çok fazla olduğunu ve bu dönem olabildiğince hibe ve kredi desteği verildiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “ Önemli olan bu destekleri alabilmek içinde bu yolları takip etmek gerekiyor. Yoksa durup dururken kimse kimseye para vermez. Neden ? Böyle bir proje, patent yokken ortaya çıkıp ta devlet hibe veriyor, buna bir filim uydurayım dönemi bitti artık. Bu tür işlere elini bulaştıranın elinde kalır. Odamız bu konularda bütün üyelerimize yardımcı olmaktadır ve yol göstermektedirler. Bu gün burada yapılacak sunumlarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları destekler hakkında bilgilendirmede bulunacaklardır. ”sözlerine yer verdi.

TRABZON TEKNOKENT 5 YILDA GELİŞTİ

Açılışta yaptığı konuşmada, Trabzon Teknokent Müdürü Ömer Kurnaz, 5 yıldır faaliyette olan Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kurulması ve şehrimizde Ar-Ge ve İnovasyon ekosistemi alt yapının oluşturulması ile 4 bin m2 idari bina kuluçka merkezleri ve sosyal tesislerin yapıldığını anımsattı.

TEKNOLOJİ TABANLI 67 FİRMA 60 ARGE PROJESİ

Kurnaz, Trabzon Teknokent ‘de teknoloji tabanlı 37 Firma, toplamda 60 adet Ar-Ge projesi ile çalışma yapmakta olduğunu ifade etti. Yürütülen Ar-Ge projeleri kapsamında 118 nitelikli personel istihdam edilmekte olduğunu söyledi.

52 MİLYON 500 BİN SATIŞ, BİR MİLYON 300 BİN DOLAR İHRACAT

Beş yıllık faaliyet süresince bölgede gerçekleştirilen projeler sonucunda elde edilen teknoloji tabanlı ürünlerin yurt içi satış tutarı yaklaşık olarak 62 milyon 500 bin liraya ye ulaştığını belirten kurnaz 1 milyon 300 bin dolar seviyesinde de ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kurnaz, bölgede faaliyet gösteren firmalarca yürütülen Ar-Ge ve İnovatif projelere kamu tarafından 6 milyon 500 bin lira hibe desteği sağlanmış, yine bu çalışmalar kapsamında firmalara başta KDV olmak üzere Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve SGK İşveren Prim payının yüzde 50’si olmak üzere toplamda 13 milyon 500 bin lira Vergi Muafiyeti sağlandığını aktardı.

YENİ DESTEKLERİ ANLATTILAR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü personeli Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Emrah Koraman “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı”, Şube Müdürü Aydın Bakoğlu “Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı” ve Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı Serkan Ķök “Ar-Ge Merkezleri” konularında Trabzon’da sunum yaptılar.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.