tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Eylül ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
EREN: ZOR DÖNEMİ GÜÇ BİRLİĞİ İE AŞACAĞIZ
TTSO’nun Eylül ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Meclis toplantılarımızı telekonferans ile gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. Sanırım bir müddet daha sürdüreceğiz” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgemiz özellikle turizm alanında geçmiş yıllarda yakaladığı artış yönlü döviz girdisini pandemi sebebiyle büyük oranda kaybetmiş, bu girdi noksanlığı iş dünyamızı zincirleme olarak etkilemiştir. Okulların, üniversitelerin kapalı oluşu da başta hizmet sektörü olmak üzere şehrimiz esnafını zor durumda bırakmıştır. Dövizdeki artış, maliyetleri oldukça yukarıya çıkartmıştır. Bu zor dönemden güç birliği içerisinde çıkmamız şarttır. Türkiye’nin lokomotif gücü olan Türk özel sektörünün düzlüğe çıkması adına; hükümetimizle birlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, Odalarımız ve Odamız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde vargücüyle çalışmayı sürdürmektedir. Siz değerli üyelerimizden de beklentimiz; gerek firmalarınızın gerekse de meslek komitelerinizin sorunlarını seslendirmeye devam etmenizdir. Her meclis toplantısında olduğu gibi ‘Maske Mesafe Temizlik’ kuralını hatırlatarak hepinize saygılar sunuyorum.”
HACISALİHOĞLU: LOJİSTİK ÜSTÜNLÜĞÜMÜZE ÜRETİMİ DE EKLEMELİYİZ
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Pandemi önlemlerini artırarak devam ettirmemiz gerektiği anlaşılıyor. Ekonomide bugün gelinen noktada çok isabetli kararların alındığını görüyoruz. Bunun ülkemizin başarısı olduğunu söyleyebiliriz. Görünen o ki artık sıkışan ekonomide her ülke kendine yeni kapılar açma doğrultusunda çalışıyor. Biz de Türkiye olarak önemli bir konumda bulunuyoruz. Asya ve Avrupa arasında bir köprü olmamız, üretim ve lojistikteki yerimizin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa’dan Kazakistan’a kadar olan ticari lojistik hareket içinde, şehrimizden yılda geçen TIR sayısı 120 bin civarında ve bunların yüzde 70’i Türk TIR’larıdır. Doğu ve batı ülkeleri ticarette ülkemizi kullanmak zorundadır. Lojistik hareketi görürken, ülkelerin kullandığı ürünleri de ülkemizden temin etmeleri açısından üretim bazında üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ülkemizin ticaretinin yüzde 50’sini AB ülkeleriyle yapıyoruz. Bu ticareti doğuya da kaydırmak zorundayız” dedi.
“ŞEHİR OLARAK İHRACATIN YÜZDE 7 ARTMASI SEVİNDİRİCİ”
Hacısalihoğlu, “Pandemiyle birlikte TOBB hızlı bir şekilde organize oldu ve oda borsalardan aldığı sorun ve çözüm önerilerini hükümetle birlikte çok hızlı şekilde çözüme kavuşturdu. Bu durum ekonomimizin hızlı canlanmasına sebebiyet vermiştir. Reel kesim güven endeksinin yukarıya gitmeye başladığı, kapasite kullanım oranlarında da Ağustos ayı itibarıyla önemli artışlar görülüyor. Bunlara baktığımızda ekonomimizde alınan kararların ve sorunların proaktif olarak çözümüyle ilgili çalışmaların başarılı şekilde yapıldığı ortaya çıkıyor. Her sektörde tabii ki başarı yok. Turizmde önemli bir düşüş oldu. Okulların açılmasıyla öğrenci hareketlerinde şehrimize aylık 130 – 140 milyon liralık girdi olduğu düşünülürse bu yıl bundan da mahrum kaldık. Bu bakımdan bazı sektörlerdeki sıkıntılar ülkemizin genel büyümesini de etkilemektedir. Ama şuna da şükretmek lazım. Yapılan çalışmalar neticesinde özellikle istihdamdaki kaybımız yüzde 2 civarında gözükmektedir. Pandeminin şiddetine baktığımızda çok fazla değil. İhracatımıza baktığımız zaman Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı sezonuna göre yüzde 13 küçülme göstermektedir. Bu kriz döneminde önemlidir. Herkes ithalatı yavaşlatmaktadır. İthalattaki artış oranımız da eksi 3.9’dur. Şehrimizdeki ihracat miktarımız geçen yıla göre yüzde 7 oranında artmıştır. Şehrimiz aktif ticaret hayatını sürdürmektedir. Gelen veriler bize bu morali vermektedir” diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, “Ekonomimizin ayakta kalması açısından devletimizin verdiği kredilerin geri ödemesi Ekim ayında başlıyor. Umarım aksaklık olmadan ödemeleri yaparız. Eğer aksaklık olursa alınacak tedbirler konusunda taleplerimiz oldu. Ekonomide fena olmayan bir gidişitla pandemi sürecine devam etmekteyiz” dedi.
“KISA ZAMANDA KUYUMCUKENTİ HAYATA GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ”
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Uzun süredir çalıştığımız Kuyumcukent projemiz var. Meclis üyelerimiz Hüseyin Ekşi ve Cevat Kara arkadaşlarımızla bu çalışma son noktaya geldi. Yer olarak ihaleye çıkacak aşamaya getirildi. Bugüne kadar bize destek veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyorum. Meslek Komitesi arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Umarız ki çok kısa zamanda burada Kuyumcukent’i hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca Meclis üyemiz Cevat Kara’nın elemanı Türkiye’de Yılın Kalfası seçildi. Bu konuda kendisini kutluyoruz” diye konuştu.
“DEMİRYOLU İÇİN YAPIM İHALESİ TARİHİ BEKLİYORUZ”
Hacısalihoğlu, sözlerinin sonunda Erzincan – Gümüşhane – Trabzon demiryolu projesine de değinerek, “Yıllardan beri üzerinde durduğumuz demiryolu var. Başbakanımız Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bu projenin müjdesini vermişti. Beklentimiz bu projenin yatırım programına alınması ve bölgenin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamasıdır” ifadesini kullandı.
Toplantıda daha sonra meclis üyeleri gündemdeki çeşitli konularla ilgili görüşlerini açıkladı.