tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Ticaret Borsası ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Trabzon Ekonomisine Değer Katanlar Ödül töreni geniş bir katılımla yapıldı.
Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, milletvekilleri, bölge-oda borsa başkanları, protokol üyeleri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
TRABZON EKONOMİSİNE DEĞER KATANLAR ÖDÜL TÖRENİ FOTOĞRAFLARI VE LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ >>>
HACISALİHOĞLU: TRABZON’A UÇAK SEFERLERİ ARTIRILMALI
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, törende yaptığı konuşmada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na törene katıldıkları için teşekkür ederek, “Sayın bakanımıza Trabzon ve bölgede ilgi alanında olan yatırım konularına verdiği desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu da inanın gecesini gündüzüne katarak, iş camiasının sorunlarının çözümü, ekonominin gelişmesi, ülkemizin kalkınması için çalışmaktadır” dedi.
Ekonomiye değer katan tüccar ve sanayicilerimizin, ülkemizin kalkınması için maddi ve manevi riske girerek ekonomiye değer kattıklarını vurgulayan Hacısalihoğlu, “Bugün sıralamada ilk 10’a girenlere şehrimizdeki 9 binin üzerinde tüccar ve sanayiciyi temsilen plaket veriyoruz. Şehrimizin kalkınmasında bugüne kadar emeği geçen tüm sanayici ve işadamlarını kutluyorum” diye konuştu.
Bakan Turhan’dan Trabzon iş dünyası olarak bir ricaları olduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Turizm sezonundayız. Turizmde çok güzel bir noktadayız. Eğer ulaşım olabilse daha fazla turist gelecek ve ekonomi daha fazla canlanacak. Turizmden sıcak para geliyor. Mümkünse THY biraz daha uçak seferlerini artırsa veya büyük gövdeli uçaklarla buraya sefer yapabilirse bir miktar bu açığı kapatmış oluruz” dedi.
“4. İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ KASIM AYINDA TRABZON’DA”
Hacısalihoğlu, Kasım ayı içinde 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni düzenleyeceklerini de hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zirvede ulaştırma başlığı da mevcut. Sayın bakanımızı ilgilendiren bir konu. Bu çalışmanın Çin’in başlattığı ‘Bir kuşak bir yol’ projesinin de bir ayağı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu proje bölgemizin tanınması açısından önemli bir çalışma. Trabzon’un tarihten gelen ticaret merkezi konumunu canlandırmak ve güçlendirmek adına bu toplantıları yapıyoruz. Çin’den Londra’ya kadar giden İpekyolu üzerinde bu toplantılar yapılmaktadır. Tarihte İpekyolu’nun Karadeniz’e uzanan kolu olan Trabzon’da bu projeyi önemsiyor ve bir parçası olarak devam etmek istiyoruz. Ticaret Bakanlığımızın da çalışmasıyla Trabzon’un Serbest Ticaret Bölgesi statüsüne kavuşturulmasıyla birlikte Karadeniz Bölgesi’ni komple kalkındırmış oluruz.”
ERGAN: KALKINMA HAREKETİNİ BÜTÜN OLARAK KABUL EDİYORUZ
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise, “Türkiye’nin T’si olan Trabzon’a değer kattıkları için ödül alacak olan takdire değer kişi, kurum ve kuruluşlara minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Biz borsa olarak kalkınma hareketini bir bütün olarak kabul ediyor, her işin başına üretimi koyuyoruz. Sonra da ülkemizin kalkınması için, çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanacağız” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU: TURİZMDE KALİTEYİ YAKALAMALIYIZ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, geleceğe dair asla karamsar olmadığını hep umutla baktığını vurgulayarak, Türkiye’nin son 25 senede, iç ve dış kaynaklı kriz ve çalkantıların üstesinden geldiğini, bugünde üstesinden geleceklerini söyledi.
Hep birlikte el ele vererek, Türkiye’yi hak ettiği yere getireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi hedeflediklerini, bunu da kimseyi ötekileştirmeden, birlik ve beraberlik içinde sağlayabileceklerini ifade etti.
Türk iş dünyası olarak, bin bir türlü sıkıntı yaşarken, devletten yanlarında olmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, “Bu iktisadi mücadele ortamında bizi yalnız bırakmasın. İşte Merkez Bankasından sonra kamu bankaları faizleri indirmeye başladı. Hemşerimiz Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın bunda büyük emeği ve gayreti oldu. Kendisine de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Artık sıra özel bankalara geldi. Onların da bir an önce kredi faizlerini düşürmelerini bekliyoruz” dedi. Fındığın kıymeti bilinirse Trabzon’un ve Türkiye’nin zenginleşeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. Fındık fiyatları bu sene hem zamanında açıklandı, hem de beklentilerimizi karşıladı. Sıkıntılı dönemde nefes almamızı sağladı. Aslında fındıkta uzun vadeye odaklanmamız lazım. Bu işin ekmeğini yiyeceksek ihracatla yiyeceğiz. Daha fazla ihracat yapacaksak daha kaliteli fındık üreteceğiz. Bir de fındığı ürüne dönüştürüp satmamız çok önemli. Bunun için de elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu Trabzon’da turizmin patladığını belirterek, “Bakın şu an Trabzon’a günlük yurt içinden 35, yurt dışından 15 uçak iniyor. Biz bunu hayal edemezdik. Ve ne diyoruz şimdi, uçak seferleri yetmiyor arttırılsın. Bu müthiş bir potansiyel. Altın yumurtlayan tavuk. Yatırımı yap, ömür boyu kazan. Turizmi bütün sezona yaymak gerek. Akdeniz Bölgemiz dünyanın en iyi hizmet veren tesislerini barındırıyor. Burada da aynı kaliteyi yakalamalıyız. Hizmet kalitesi için eğitimli personelle çalışmamız, müşteri memnuniyetini birinci sırada tutmamız ve şu kayıt dışı işini bitirmemiz lazım. Bakın bu kayıt dışı en çok sizin marka değerinize zarar verir. Eğer bunları yaparsak Trabzon’un geleceği parlak” dedi.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Trabzonumuzun ekonomisine katkı sağlayan çok değerli işadamlarımızı ödüllendireceğiz. Onlar bizim ve ülkemiz için kıymetli. Onlar her sofranın şenlenmesinde, her evin bacasının tütmesinde evlerin bereketlenmesinde emek sahibidir” diye konuştu.
Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de fındığın bölge ve Türkiye için önemini anlattı.
BAKAN TURHAN: FINDIĞA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMALIYIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ihracatın yanında kurumlar ve gelir vergisinde ilk 10’a giren firmalarla en çok istihdam sağlayan, teknoloji geliştiren ve 50 yılını dolduran 140 firmaya ödül verilecek olmasının, çalışmanın, üretmenin, alın terinin takdiri manasında önem arz ettiğini söyledi.
Turhan, fındığın önemine dikkati çekerek, “Karadeniz’imiz için, Trabzon’umuz için fındık deyip geçmemek lazım. Çay gibi fındık da insanımızın temel geçim kaynaklarından biri. Ülkemizde 702 bin hektar alanda fındık üretimi yapılıyor. Trabzon da önemli fındık üretim merkezlerinden biri. Ülkemiz, dünya fındık üretiminin yüzde 68’ini, ticaretinin ise yüzde 76’sını tek başına sağlıyor. 115 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Fındık ihracatından geçtiğimiz yıl 1 milyar 635 milyon dolarlık gelir elde ettik. Bu yıl inşallah fındık bol. Rekoltenin 700 bin tonu bulacağı tahmin ediliyor. Taban fiyat da memnuniyet verici. Hem bölge insanımız hem de ülkemiz için stratejik bir ürün olan fındığa, fındık bahçelerine gözümüz gibi bakmak zorundayız. Örnek bahçelerimizin sayısı arttıkça hasadımız da kazancımız da çok daha bol ve bereketli olacaktır.”
Bakan Turhan, millet olarak dünyanın en zor coğrafyalarından birinde yaşadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Allah bizlere toprağıyla, yer altı zenginlikleriyle, havasıyla, suyuyla çok bol bahsetmiş ancak özellikle yakın çevremizdeki topraklarda 150 yıldan beri pek huzur yok. Irak’tan Libya’ya, Afganistan’dan Yemen’e, Suriye’ye her gün onlarca değil, yüzlerce insan ölüyor. Dünya seyrediyor. Birleşmiş Milletler istatistik tutuyor. Ölenlerin sayısının istatistiğini. Oysa silah satışına verilen önemin onda biri bölgenin huzuru için harcanmış olsa topraklar kanla sulanmaz.
Ülkemiz bu coğrafyanın yegane güven ve istikrar umududur. Bizi de 50 yıldan beri sindirip terörle terbiye etmek istiyorlar. Biliyorlar ki Türkiye’nin huzur ve istikrarı, Türkiye ile sınırlı olmayacak çünkü biz bölge ülkelerinde yaşayan insanların hakça, kardeşçe, sömürülmeden, insanca yaşamasını isteyen yegane ülkeyiz çünkü bizi bir Arap kardeşimizle, bir Kürt kardeşimizle buluşturan, petrol değil, kaderimizdir. Yüzlerce yıl bu kader birlikteliği bizi ayakta tuttu.”
“ÖZVERİ İLE ÇALIŞAN GİRİŞİMCİLERİMİZ OLDUKÇA YOLUMUZDAN DÖNMEYİZ”
Kenetlenip çalışarak, üreterek, milleti ve memleketi daha fazla refaha erdireceklerini vurgulayan Turhan, “Şahsen bu nedenle ödül törenini çok önemsiyorum. Sizler gibi özveri ile çalışan girişimcilerimiz oldukça, sizler gibi vatanının ve milletinin geleceği için atılım yapan yiğitler oldukça, Allah’ın izniyle bizi kimse yolumuzdan döndüremez” şeklinde konuştu.
“TRABZON’UN YOL STANDARDINI YÜKSELTİYORUZ”
Turhan, kentin ulaşım ve erişim yatırımları için bugüne kadar 13 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını vurgulayarak, “Bu konuda ülke genelinde 741 milyar lira yatırım yapıldı. Bir örnek vermem gerekirse yaptığımız yatırımlarla şehrimizin bölünmüş yol uzunluğunu 151 kilometre artışla 224 kilometreye çıkardık. Bütünlüğü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu da 332 kilometre artırarak 414 kilometreye çıkardık. Yılan hikayesine dönen Karadeniz Sahil Yolu’nu iktidara geldiğimizden birkaç yıl sonra hızlı şekilde bitirdik. Böylece yolun hareket ve bereket olduğunu en iyi sizler gördünüz” dedi.
Bölgenin turizm potansiyelinin önündeki en büyük engelin, sınırlı ve sıkıntılı ulaşım imkanları olduğunu dile getiren Turhan, “Bu sorunu büyük ölçüde geride bıraktık. Yaptığımız yollarla, köprülerle, tünellerle, viyadüklerle Karadeniz’in adı değişmedi ama kara bahtı ak oldu. Şehrimizi illere bağlayan yollarımızı önemli ölçüde tamamladık. Şehir merkezini sahil yolu üzerinden ilçelerimize bağlayan yollardaki çalışmalar ise devam ediyor. Özellikle turizm potansiyeli olan yerler, iç kesimlerde kalan yerleşim merkezlerine hizmet eden yollarımızın da standardını yükseltiyoruz. Sahil yolundaki şehir merkezli trafik yoğunluğunu hafifletmek için de Kanuni Bulvarı projemizde çalışmalarımız devam ediyor.
Yine Konaklar-Yalıncak ve Akçaabat-Yıldızlı projelerimizle şehrin doğu ve batısındaki yerleşimlerden kaynaklanan trafiği, sahildeki transit trafikten ayırarak şehir geçişindeki ulaşımı rahatlatıyoruz” dedi.
“TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU ETÜT PROJESİ İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI”
Trabzon-Gümüşhane devlet yolundaki Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının da önemli projeler arasında olduğunu vurgulayan Turhan, “Bu projemiz, Trabzon’umuzun ekonomik geleceği açısından hayati önem taşıyor. Biliyorsunuz şehrimiz, Doğu Karadeniz’in en önemli merkezlerinden biri ve bir liman kenti. Zigana Tüneli Projemizle, ülkemizin doğu ve güneydoğusuyla ve doğu ve güneydoğudaki sınır komşularımızla ulaşım çok daha kolay hale gelecektir. Elbette Trabzon’u sadece kara yolları yatırımları ile bayındır hale getirmiyoruz. Yatırımlarımız ulaşımın tüm modlarını kapsıyor. Trabzon-Erzincan Hızlı Demiryolu Hattı Projesi çalışmalarını başlattık. Etüt projesinin hazırlanması için yüklenici firma ile sözleşme imzaladık ve yer teslimini yaptık. Belli oranda fiziki ilerleme sağlandı. Bu önümüzdeki yıl projesini tamamlamış olacağız inşallah. Trabzon ile Erzincan arasında çift hatlı, sinyalli ve elektrikli, saatte 200 kilometre hıza uygun, 248 kilometre uzunluğunda yeni bir demir yolu hattı olan bu projemiz hem yük hem de yolcu taşımacılığına hizmet verecek. Böylece, Trabzon ve bölge ekonomisine çok büyük değer katmış olacağız” ifadesini kullandı.
“HER TRABZONLU KENDİSİNİ REFAHIN DA SİGORTASI OLARAK GÖRMELİ VE ÇOK ÇALIŞMALIDIR”
Yatırımlarının Trabzon’un refah artışı ve ekonomisine katkısına baktıklarında sevindirici tabloyla karşılaştıklarını belirten Turhan, “İhracatımız 955 milyon dolara yükselmiş. Bu rakam 15 yıl önce 234 milyon dolardı. Bu yılın Haziran ayı itibarıyla ise 510 milyon doları bulmuş ihracatımız. Sene sonunda inşallah bu rakamın bir milyar doların üzerinde olacağı görülüyor. İthalat da 93 milyon dolar seviyesinde. Hem ihracat hem de ithalat değerlerine baktığımızda ekonomik olarak oldukça büyümüş bir Trabzon görüyoruz. Yeterli mi, elbette değil. Çıtayı daha yüksek tutmamız gerekiyor. Bana kalırsa o çıta şu olmalı, nasıl her bir Trabzonlu Trabzon’u ülkenin sigortası olarak görüyorsa refahın da sigortası olarak görmelidir. Tek bir Trabzonlunun iş için, aş için başka diyarlara gitmesine gerek kalmayacak, ekonomik potansiyele ulaşmak için gece gündüz çalışmalıyız. Bu da bana göre mümkün. Allah’a şükür çok çalışkan insanlarımız var. Ulaşımdan sağlığa, sanayiden tarıma hükümet olarak her türlü desteği verip altyapıyı da yapacağımıza söz veriyoruz. Geriye de çok çalışmaktan başka bir şey kalmıyor” dedi.
TTSO’DAN TURHAN VE HİSARCIKLIOĞLU’NA HEDİYE
Konuşmaların ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Bakan M. Cahit Turhan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na hediye takdim etti. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da Eren ve Hacısalihoğlu’na plaket verdi.
EKONOMİYE DEĞER KATANLARA PLAKET VE BERATLARI TAKDİM EDİLDİ
Törenin son bölümünde 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan, en yüksek gelir ve kurumlar vergisi ödeyen, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruşu arasına giren, en fazla istihdam sağlayan, teknoloji üreten firmalarla oda üyeliğinde 50 yılı geride bırakan firmalara plaket ve beratları takdim edildi.
Konuşmaların ardından ekonomiye değer katanlara ödülleri takdim edildi.