DOLAR 34,4697
EURO 36,5679
ALTIN 2921,151
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

SAKARYA’DAN ARTVİN’E BAHÇELER İNCELENİYOR

tha – Mayıs ayında çotanak sayımı şekliyle yapılan ve ilk olarak 640 bin ton dolayında açıklanan 2018 fındık rekoltesinde ikinci tespite de başlandı. Tespit çalışmalarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyonlarda yapıyor.

Borsamız Meclis ve aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi Başkanı da olan sanayici Sebahattin Arslantürk, dalda fındık olsun olmasın neredeyse yılın 12 ayı düzenli aralıklarla Sakarya’dan Artvin’e kadar ziyaret ettiği bahçeleri yeniden gezerek başta külleme hastalığının etkileri ve daldaki fındığın durumu ile ilgili tespitlerde bulunuyor.

Arslantürk, rekolteyi gerçekçi olarak tahmin edebilmek için, düzenli aralıklarla bahçelerin gezilmesi, incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Biz de bunu yapıyoruz. Birileri gibi oturduğumuz yerden, ya da sadece bir kere bahçelere giderek durum tespitinde bulunmuyoruz. O nedenledir ki bizim tahminlerimizin isabet oranı yüksek oluyor. Bu geçtiğimiz yıl, ya da önceki yıllardaki rekoltelere bakıldığında kolayla anlaşılır. Örneğin geçen yılın 680 bin ton olarak açıklanan, dahası bazı çevreler tarafından 600 bin tona kadar çekilen rekoltenin rakamları 750 bin tona doğru gitmektedir.”dedi.

Sebahattin Arslantürk, bir süre önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2018 ürünü fındık rekoltesinin 600 bin tonun altında gerçekleşeceği şeklinde yapılan açıklamaların da oturulan yerden ve kağıt üzerindeki yanlış hesaplardan kaynaklandığını söyledi.

Arslantürk, bahçelerde külleme hastalığının varlığını iyiden iyiye hissettirmeye başladığını, Amerikan beyaz kelebeğinin de hatırı sayılır ölçüde zarara yol açmaya başladığını tespit ettiklerini vurgulayarak, üreticilerden verim ve kalite kaybının önüne geçmeleri için, mutlaka mücadele ve ilaçlama yapmalarını istedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.