Trabzon’da düzenlenmekte olan 7. Kentsel Altyapı Sempozyumu’nda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar ilçesinin alt yapısını tamamen yenileyecek olan 300 milyon TL maliyetli yağmur suyu projesi, atık su projesi ve içme suyu projesinin yapım çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacağını ifade etti.
İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen 7. Kentsel Altyapı Sempozyumu, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necati Tüysüz, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon il genelinde sürdürülen alt yapı çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
MALİYE PAYLARININ DAĞITIMINDA YOL AĞI
VE ENGEBELİ ARAZİ DİKKATE ALINMALIDIR
Konuşmasına büyükşehir statüsündeki illerin sayısının 30’a yükseldiğini hatırlatarak başlayan Başkan Gümrükçüoğlu, yeni büyükşehir olan illerin önemli bir eksikliği yaşamakta olduğunu ifade ederken, “Bu eksiklik şu; belediyelerin en önemli gelirleri maliye paylarıdır. Maliye payları nüfus ve kilometre karedeki alana göre dağıtılmaktadır. Trabzon’un, Ordu’nun alanı küçük ve engebeli; üstelik vadisi var, heyelanı var, baskın yağışları var. Bütün bunların ortaya koyduğu altyapıdaki güçlüğe rağmen 4 bin 685 kilometre kare alanımız var. Nüfusumuzda 666 bin 800. Bizimle hemen hemen aynı nüfusa sahip olan Erzurum ilimiz kilometre kare olarak bizim beş mislimiz. Konya’mızın alanı bizin on mislimiz. Bu çerçevede bakıyoruz ki nüfus bir kriter olmalı, alan önemli bir kriter olmalı ama maliye payları hesaplanırken yol ağları çok ağırlıklı şekilde yer almalı. Neden? Alanı bizden on misli olan Konya’mızın yol ağı 10 bin km’dir, Trabzon’un ise yol ağı 20 bin km’dir. Büyükşehir belediyelerinin en büyük masraf kalemi yoldur. Biz Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılında 60 milyon TL’lik asfalt, 20 milyon TL’lik beton yol yaptık. Bu zamana kadar Trabzon’da yatırımın en fazla olduğu yıllarda bile hiçbir zaman bu rakama ulaşılamamıştır. Buradan hareketle diyoruz ki, beş yılsonunda hiçbir vatandaşım ‘benim yolumla, suyumla, mahallemde ilgilenilmedi’ demeyecek ve ‘iyi ki büyükşehir olmuşuz’ diyecektir. Maliye paylarının dağıtımında mutlaka gelişmişlik endeksi, engebeli arazi ve yol ağı kriterleri, nüfus ve alan büyüklüğü kriterlerinin yanına önemli bir kriter olarak yerleştirilmelidir” diye konuştu.
300 MİLYON TL’LİK 3 DEV PROJENİN YAPIMINA BAŞLIYORUZ
Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Su kanalizasyon genel müdürlüğümüz Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmete başlamıştır. İl belediyesiyken biz yağmur suyu projesini tamamlamış, İller Bankası marifetiyle ihalesini yapıp elimize almış bulunuyoruz. Şehrin merkezinin tüm içme suyu projesi de tamamlanmıştır. 40 yıllık içme suyu şebekesi yenilenecektir. Atık su projesi de tamamlanıp bitmek üzeridir, bu proje biyolojik arıtmayı da beraberinde getirmektedir. Şimdi bizim atık sularımız kimyasal arıtmadan geçtikten sonra denizin 950 metre ilerisine, 50 metre derinine verilmektedir. Bunu biyolojik arıtma ile değiştirmiş olacağız. Şu anda Su Kanalizasyon idaremizin toplamda 354 projesi var, tutarı 651 milyon TL’dir. Mart 2014 yerel seçimlerinden itibaren gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda 161 milyon TL’dir. Toplamda 300 milyon TL tutarında olan bu üç önemli projenin yapım çalışmaları önümüzdeki yıl başlayacaktır… Doğalgaz Trabzon’da tamamlanmamıştır. 60 bin işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırılmıştır ama maalesef bunların sadece yarısı, 30 bini doğalgaz kullanmaktadır. Alt yapıda su ve kanalizasyon çalışmalarımız bu durumda iken şehrimizin suyu 1998’de başlayan ve hizmete giren Atasu Barajı esaslı olarak temin edilmektedir. Ana isale hattı ve ana su depolarını DSİ ile yürütmekteyiz. Şu an da biz önceden Karakaya grup suyu olan Karakaya Barajı’nın yapım ihalesine hazırlamış bulunmaktayız. Bu konuda en büyük destekçimiz ve paydaşımız DSİ’dir. Trabzon’un doğusu ve batısında yapılacak olan diğer su projeleri de az önce ifade ettiğimiz 651 milyonluk onaylanan projelerin içindedir.”