DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

İsteğimiz girişimcilik eğitimi alan gençlerin işlerini kurmasıdır

tha – Trabzon Valiliği himayesinde Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün organize ettiği ve destekçileri arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın da (TTSO) bulunduğu 8. Trabzon İstihdam Fuarı açılış töreniyle başladı.

KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’ndeki törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İŞKUR Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldı.

“İŞ ARAYANLAR KENDİLERİNİ EĞİTİMLERLE YETİŞTİRMELİDİR”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, törende yaptığı konuşmada, ülkemizin refahını yükseltmenin istihdamın artırılmasıyla sağlanacağını belirterek şunları söyledi:

“Tabi bu kadar insanın çalışacağı iş bulunması da bizim için en önemli konudur. Bu konuda özel sektör olarak sürekli yatırımlar yapmak suretiyle istihdama önemli bir katkı sağladığımızı belirtmek istiyorum. Kalıcı istihdamda en önemli konu yatırımdır. Burada önemli olan yetişmiş iş gücü mantığıdır. İşverenimizin aradığı budur. Elbette işverenlerimizin aradığı şartlar ve standartlar vardır. Bunların da gerçekleşmesi önceden eğitimle olmaktadır. Boşta olan iş arayanlarımızın kendilerini yetiştirme adına en azından eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir.”

“İSTEĞİMİZ GENÇLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALARAK KENDİ İŞLERİNİ KURMASIDIR”

Başkan Hacısalihoğlu, sadece kamuda ya da özel sektörde iş aramanın doğru olmadığını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsteğimiz özellikle gençlerimizin girişimcilik eğitimi alarak kendi işlerini kurmasıdır. Türkiye’de girişimcilik eğitimi alanların kendi işini kurma ortalaması yüzde 4 iken, Trabzon’da bu rakam yüzde 7 seviyelerine gelmiştir. Bu rakam da Trabzon’daki girişimcilerin daha aktif olduğunu gösteriyor. Girişimcilik eğitimine girip de kendi işini kurmak isteyenlere verilecek olan hibelerin biraz daha artırılması ve buna biraz daha önem verilmesi gerekmektedir. Girişimcilik eğitimini alıp kendi işini kuranların yatırım maliyeti 38 – 40 bin liradır. Verilen desteklerde bu rakamların da dikkate alınması gerekir. Bu kişilerin çevrelerine de istihdam sağladığı unutulmamalıdır.”

“ÖZEL SEKTÖR DEVLETİN ÜZERİNDEN BÜYÜK YÜK ALMAKTADIR”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, devletin verdiği KOBİ desteklerinde, 8 – 10 kişi çalıştıran işyerlerinde istihdama bağlı olarak kişi başı yatırım miktarının 40 bin lirayı bulduğunu ifade ederek, “Biraz daha büyük KOBİ’lerde bu rakam 85 bin liraya ulaşmaktadır. Bu şu demektir; devletin hibe olarak yaptığı yatırımlar karşılığını fazlasıyla bulmakta, özel sektör devletin üzerinden büyük bir yük almaktadır. Son üç yılda odamız üzerinden yapılan girişimcilik eğitimleri ve buna bağlı olarak odamız tarafından yürütülen projelerdeki istihdama baktığımız zaman devlete katkı 150 milyon lira civarındadır.

Sonuç olarak gerek girişimcilikte gerekse yatırımda kalıcı istihdam sağlanmaktadır ve bu konuya ağırlık verilmesi gerekmektedir” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, önümüzdeki süreçte en büyük sorunlardan birinin üniversite mezunu gençlerin istihdama katılması olduğunu da ifade ederek, “Bu sorunun tedbirleri şimdiden alınmalı, yeni iş dalları için geliştirilecek konularda bu öğrenciler eğitime alınmalıdır” dedi.

“MESLEKİ EĞİTİMDE ALMANYA VE AVUSTURYA MODELİ”

Hacısalihoğlu, TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ilde pilot olarak belirlenen mesleki ve teknik okullarla Ticaret ve Sanayi Odaları’nın işbirliği yapmasıyla ilgili bir protokol imzaladığını da hatırlatarak, “

Bu okullardaki öğrencilerimizi iş garantisi olmak suretiyle işadamlarımızla çalışarak geleceğe hazırlayacağız. Bu pilot projeyle inanıyoruz ki bugün Almanya’da Avusturya’da olan model adım adım Türkiye’de uygulanmaya başlanacaktır. Geleceği planlama adına önümüzdeki süreci çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

“SANAYİCİLERE BİRAZ DAHA DESTEK VERİLMELİ”

İstihdamda en büyük yükün işadamlarının omuzlarında olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, “İşadamlarımız bir taraftan istihdama katkı sağlayalım derken diğer taraftan da vergi yükleriyle, özellikle sanayicilerimiz de kendi üzerlerindeki yükle büyük bir yoğunlukla çalışmaktadırlar. Devletimiz özellikle sanayicilere biraz daha destek vermek suretiyle istihdama dolaylı olarak katkı sağlayacaktır. Kamu özel sektör işbirliğinde bu sorunu en aza indireceğimize inanıyoruz. İstihdam fuarımızın gençlerimize, iş arayanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Önemli olan iş arayanlarımızın kendilerini iyi anlatabilmeleri ve kalıcı işlere bakmalarıdır” dedi.

8. Trabzon İstihdam Fuarı’nda konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından İstihdamın En’leri ödülleri verildi. 11 – 12 Nisan tarihlerinde açık kalacak olan fuara 7’si kamu ve STK, 21’ i ulusal, 70’i yerel özel sektör firması olmak üzere toplamda 98 firma katıldı.

Açılış törenini ardından Vali Ustaoğlu, Başkan Hacısalihoğlu ve protokol üyeleri aralarında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın standının da bulunduğu stantları gezdi, gençlerle sohbet etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.