tha -Fındıkta mekanizasyona uygun bahçeler…
-Dr. Balık; “Bahçeler artık mekanik hasada uygun tesis edilmeli.”
-Fındık doğu da ara, batıda ise ana geçim kaynağı haline dönüşüyor.
Fındık üretim alanlarının sürekli artarak 730 bin hektara yaklaştığı ülkemizde, özellikle Batı kesimindeki yeni dikimlerin mekanizasyona uygun şekilde tesis edilerek hasat işleminde kolaylık ve maliyet düşüklüğü sağlanması gerektiği bildirildi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Hüseyin İrfan Balık, ülkemizde 16 il ve bunlara bağlı 123 ilçede fındık tarımı yapıldığını hatırlatarak, “Bugün fındık alanları eski ve yeni üretim bölgesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Eski üretim bölgesi Doğu Karadeniz’de Ordu, Giresun ve Trabzon illerini kapsarken, yeni üretim bölgesi ise Samsun’dan Sakarya’ya kadar olan kesim teşkil ediyor. Bu iki kesimden doğuda fındık bahçelerinin büyük kısmı çok eski ve miras hukuku nedeniyle arazi bölünmesi yaşıyor. Bu bölgede bahçelerin yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olması, toprak derinliğinin az olması gibi olumsuzluklar nedeniyle verim oldukça düşüktür. Yeni üretim bölgesinde yer alan Batı Karadeniz illerinde ise bahçelerin nispeten yeni olması, arazinin düz, toprak derinliğinin fazla olması, işletme başına düşen arazi büyüklüğünün üreticinin geçimi sağlayabileceği düzeyde olması nedeniyle verim daha yüksek olmaktadır. Bugünkü tabloda ise genelde Doğu Karadeniz’de da fındık ek gelir kaynağı iken batıda ise ana geçim kaynağı şekline dönüşmektedir. Bunun nedenlerinin başında ise batıdaki arazi büyüklükleri ile verimin daha yüksek olması gelmektedir” dedi.
Fındık üreticilerine yönelik uygulanan Bahçeye Gel Kampanyası’nda TRT Trabzon Radyosu’nun Köşe Bucak Karadeniz Programına konuk olarak bilgilendirmelerde bulunan Dr. Balık şunları söyledi:
“Batı Karadeniz’de üretim alanları Türkiye fındık üretim alanının %25 düzeyinde iken her yıl yeni bahçelerin tesis edildiği görülmektedir. Yani yeni dikimler söz konusudur. Ayrıca, kalitesiz çeşitlerle kurulan bahçelerin yeni çeşitlerle yeniden tesis edildiği görülmektedir. Bu bahçeler tesis edilirken çeşit seçiminde kalite ve verimlilik ön planda olmakla birlikte mekanik hasada uygun kısa zuruf yapısına sahip dik büyüme özelliğinde olan çeşitler sıra dikim veya tek gövde dikim sistemlerine göre tesis edilmelidir. Doğu Karadeniz’de ise bahçelerin kademeli olarak uygun çeşitlerle yenilenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Mekanizasyona uygun fındık bahçelerinin tesis edilmesi konusunda uygun dikim ve terbiye sistemleri ile mekanik hasada uygun çeşit ve üretim teknikleri konularında üniversite ve araştırma enstitülerinde büyük görev düşmektedir.
Dr. Balık, üreticilerin bahçe tesis etmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleri ve Üniversitelerden uzmanlarla mutlaka istişare ederek dikim sistemi ve çeşit seçimini yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.