DOLAR 34,4924
EURO 36,3933
ALTIN 2965,863
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

ÇAY SEKTÖRÜ UÇURUMA MI GİDİYOR

tha – Borsamız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Of Örnek Çay Fabrikası Sahibi Yavuz Selim Çakıroğlu, son zamanlarda Türk çayının uçuruma doğru gittiğini ve buna nedense herhangi bir tedbirin alınamamasını oldukça manidar bulduğunu kaydetti.

Doğu Karadeniz’in fındıkla birlikte en önemli geçim kaynaklarından birinin çay olduğuna vurgu yapan Çakıroğlu, çayın bu durumda olmasının ileride çok büyük sorunları beraberinde getireceğini belirterek şöyle konuştu:

“2017 yılından beri kuru çaya sektörün öncü kuruluşu olan ÇAYKUR’un zam yapmaması ve yaptığı zammı geri çekmesi ÇAYKUR’un zararını artırmıştır. Bu zararlar hazine tarafından karşılandığı sürece vatandaşın cebinden alınacaktır. Bankadan kullanmış olduğu yüksek faizli krediyle 2018 yılı 3. sürgün yaş çay bedeli ve işçilik ücretlerini ödemiştir. Ve bu ortamda ÇAYKUR’un zararı daha da artacaktır.

ÇAYKUR’un zararını hazine karşılıyor. Özel sektörün zararını kim karşılayacak? Özel sektör çay satarak düşük fiyatta bu ortamda ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bu izlemiş olduğu fiyat politikası yüzünden bir yıldır artırılmayan kuru çay fiyatları karşısında bankalardan kullanmış olduğu kredileri özel sektör geri ödeyemez duruma düşmüştür.”

Üretici ya çayını sökecek ya da dalında bırakacak..

Özel sektör firmalarının yükselen faizlere yenik düştüğünü ve bazı bankalardan çekilen kredilerin dolaylı yollardan geri çağrıldığına da vurgu yapan Çakıroğlu, “Özel sektör, 2017 fiyatlarından aşağıya inerek çayını paraya çevirmeye çalışmaktadır. Bu durumun sonucu olarak sektörün % 80’i aradan çıkacaktır.  Bu da önümüzdeki yılda yıllık alınan yaş çayın bir kısmının vatandaşın elinde kalmasına neden olacaktır. Bu yaşanacak ortamda vatandaş çayını mı söker, yoksa Gürcistan’da olduğu gibi dalında mı bırakır? Onu üretici takdir edecektir.” dedi.

Üretim yapan firmalar korunmalıdır..

Yavuz Selim Çakıroğlu bu kanayan yaraya tedbir almanın şart olduğunu da ifade ederek, ÇAYKUR’un acil olarak 10’da bir olan budamayı 5’de bire çekmesi gerektiğinin altını çizdi. Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısa vadeli çözüm ise sektörün lokomotifi olan firmaların fiyat politikalarını gözden geçirmelerinden geçiyor. Ülkemizin imalata ihtiyacı olduğu bu süreçte üretim yapan firmalarımızın korunması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa ileride çay sektörünün batışını hep beraber izlemek zorunda kalırız”.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.