DOLAR 34,4767
EURO 36,1813
ALTIN 2950,296
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

BAŞKAN ŞÜKRÜ GÜNGÖR KÖLEOĞLU, TAHKİM DİVANI’NA SEÇİLDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yenilenen tahkim divanı ilk toplantısını yaparak, görev bölümünü gerçekleştirdi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da 10 kişiden oluşan TOBB Tahkim Divanı’na seçildi.
TOBB’de yapılan toplantıda Tahkim Divanı Başkanlığına Metin Kalkavan, Divan Başkan Yardımcılıklarına Adil Sani Konukoğlu, Prof. Dr. Zühtü Aytaç, Divan Katipliğine ise Prof. Dr. Mehmet Ünal seçildi.
Toplantıda ayrıca, Prof. Dr. Zühtü Aytaç, Prof. Dr. Mehmet Ünal ve Prof. Dr. Ziya Akıncı da Tahkim Komitesine seçildi.
10 üyeden oluşan TOBB Tahkim Divanında şu isimler yer alıyor:

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu,
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU,
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Aytaç, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal,
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve TOBB temsilcisi olarak İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ziya Akıncı,
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu,
Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu .

TOBB TAHKİMİ
TAHKİM HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Serbest Pazar ekonomisine geçişle birlikte, Ülkemiz ekonomisinde iç ve dış pazarda meydana gelen hızlı değişim karşısında iş âlemimizde de yapısal değişiklikler olmuştur. Bunun sonucu, iç ve dış ticaret gerek yoğunluk, gerek hacim itibariyle artmış; bu artışa paralel olarak hukuki ihtilaflar hızla çoğalmıştır. Çoğalan bu ihtilafları kısa sürede çözüme kavuşturmak, hür teşebbüs ve iş alemi için bir ihtiyaç halini almıştır.
Gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izleyen Türk hür teşebbüs camiasının en üst düzeyde yasal temsilcisi olan Birliğimiz, “TOBB Tahkim Divanını kurmuş bulunmaktadır. İş âlemindeki hukuki ihtilafların hızla çözümünde önemli bir boşluğu dolduracağına inandığımız Tahkim Divanının; gerek Türk firmalarının kendi aralarındaki gerek bunlarla yabancı firmalar arasındaki, gerekse yabancı firmaların kendi arasındaki ticari ve sınai alanda çıkacak ihtilaflarını süratle halletmesi bu sayede mümkün olabilecektir.
Tahkim, kanunların menetmediği konularda taraflar arasında doğmuş veya doğacak anlaşmazlıkların “Tahkim Sözleşmesi” veya “Tahkim Şartı” denilen bir akit hükmü uyarınca devlet yargısına başvurmadan taraflarca ve/veya yetkili şahıs ve mercilerce tayin edilmiş bulunan gerçek kişiler (hakemler) tarafından, hakem davası sonucunda verilen bir hakem kararı ile çözümlenmesidir.
Özellikle, uluslararası alanda tahkim, anlaşmazlıkların o konunun uzmanı hakem veya hakemlerce kısa bir sürede çözümünü sağlaması ve mahkeme kararı gibi geçerli olması nedenleriyle gittikçe yaygınlaşan bir müessese olmuştur.
Ticaret ve sanayi erbabının, yurt içi ve uluslararası alandaki ticari veya sınai ihtilaflarının, tahkim yoluyla çözümünü istedikleri takdirde, akdedecekleri sözleşmelere, “BU SÖZLEŞMEDEN VEYA BU SÖZLEŞME İLE İLGİLİ OLARAK DOĞACAK İHTİLAFLAR, TOBB TAHKİM TÜZÜĞÜ HÜKÜMLERİ UYARINCA TAHKİM YOLUYLA HALLEDİLİR”şartının (TAHKİM ŞARTI) konulması veya bu konuda hakemlik sözleşmesi yapılması, hakem seçimi ve sayısıyla ilgili bilgilerin de belirtilmesi ve anlaşmazlık vukuunda, TOBB Tahkim Divanı Başkanlığına başvurması yeterli olacaktır.


TOBB TAHKİMİ NEDİR?

TOBB tarafından, tüccar ve sanayicilerin gerek birbirleriyle veya yabancılarla olan, gerekse yabancıların birbirleriyle olan ticari ve sınai alanda çıkacak ihtilaflarının süratle halli için ”TAHKİM TÜZÜGÜ” hazırlanıp yürürlüğe konulmuştur.
Ayrıca, bu tahkim prosedürünün işletilmesi için TOBB nezdinde bir TAHKİM DİVANI oluşturulmuştur.
Bir gerçeği de vurgulamak gerekir ki, bütün Dünyada ticari ve sınaî ihtilaflar, tahkim ile özellikle bağımsız tahkim kuruluşları marifetiyle çözülmektedir.
Çünkü tahkim, adli yargıya oranla daha süratli ve ticari sırların korunması bakımından daha güvenli bir yargı yoludur.
Bununla birlikte, usulü şartlar yerine getirilmek kaydıyla, hakem kararları da tıpkı mahkeme ilamları gibi icra edilebilir kararlardandır.
Keza, hakem kararları, mahkeme kararları gibi temyiz edilebilir yargı kararlarıdır.
TOBB Tahkim Divanı, ihtilafları bizzat halletmez. Ticari ve sınaî ihtilafların TÜZÜK kuralları çerçevesinde bağımsız ve ehil hakem kurulları tarafından süratle, güvenle ve adaletle hallini gerçekleştirir.
Ancak bu yargı yolundan yararlanabilmek için, her tacir ve sanayicinin, yaptıkları sözleşmelere, “BU SÖZLEŞMEDEN VEYA BU SÖZLEŞME İLE İLGİLİ OLARAK DOĞACAK İHTİLAFLAR, TOBB TAHKİM TÜZÜĞÜ HÜKÜMLERİ UYARINCA TAHKİM YOLUYLA HALLEDİLİR” kaydını (tahkim şartını) koymaları gerekli ve yeterlidir.
Buna ek olarak, sözleşmede, ihtilafın tek hakemle mi, yoksa üç hakemle mi halledileceği, tahkim yeri, tahkim dili ve ihtilafa uygulanacak maddi hukukun belirtilmesinde de yarar vardır.
Taraflar, TOBB’un hakemliğine başvurmak üzere anlaşmışlarsa, TOBB TAHKİM TÜZÜĞÜ hükümlerini de aynen kabul etmiş olurlar.
Taraflardan biri bu anlaşmaya rağmen tahkimi reddederse, bu redde rağmen tahkim icra edilir.
Bu şartname hükümleri gereği olarak;
TOBB’un tahkimine başvurmak isteyen taraf, ihtilafın taraflarının ticari unvan, uyruk, sıfat ve adreslerini, delilleriyle birlikte kendi iddialarını, hakem seçimi ve sayısı ile ilgili bilgi ve belgeleri içeren başvurusunu, TOBB Tahkim Divanı Başkanlığına (Sekretaryası TOBB Hukuk Müşavirliğine) yapar. Bu başvurunun Divan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.