Doğu Karadeniz’in gözde şehri Trabzon’un Tonya ilçesinde gerçekleştirilen turizm haftası kutlamalarıyla, yöre kapılarını turizme açtı. Mastır plan hazırlanan Tonya’nın gelecekte bölgenin turizmde yükselen yıldızı olacağı belirtildi.
HACISALİHOĞLU: TONYA TURİZMDE PLANLI BÜYÜYECEK
Tonya Belediyesi Ali Koç Kültürevi’nde gerçekleştirilen Turizm Haftası etkinliklerine Trabzon Vali Vekili Şükrü Kara, Vali Yardımcısı Mustafa Gürdal, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Tonya Kaymakamı Halit Mengi, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri Tolga Avcı, Özcan İlarslan ve Genel Sekreter Hakan Gürhan, çok sayıda sektör temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.
Turizm sezonunun Tonya’da kutlanmasının ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bu bölgenin değerlendirilmesi gereken potansiyelleri olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz’i tercih eden turistlerin gelecekte artmaya devam edeceğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Önemli olan bu artışın iyi bir tanıtımla devam etmesidir. Ne kadar tanıtım yaparsak ilimiz ve bölgemize o kadar daha fazla turist gelecektir” dedi.
İlk tanıtımlara Suudi Arabistan’da başlandığını ve o bölgede devam edildiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, Trabzon ve Doğu Karadeniz’in sıcak iklimi olan Müslüman ülkelerin tercih ettiği bir bölge ve şehir haline geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu detayı bildikten sonra kendimize koyduğumuz bir hedef vardı. Körfez ülkelerinden bugün 500 bin olan turist sayısını 3 milyona nasıl çıkartırız? Bu şehirde olan bütün kesimler bunun hesabını yapmakta ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmektedir. Bu hedef öncelikli fiziki altyapı, tanıtım ve eğitimle başarılabilir. Bunların hepsini birleştirmemiz gerekiyor. Böylece bölgemiz turizm yönünden çok zenginleşecek. Geleceğe dönük turizmden sağlanacak ekonomik katkının çok ileri seviyede olacağını hatırlatmakta yarar var”
“HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”
Zaman içerisinde farklı ülkeleri takip ederek turizm sektöründe nelerin yapıldığının gözlemlendiğini kaydeden Hacısalihoğlu, ayrıca bölgemizin neden tercih edildiğini ve neden tercih edilmeye devam edildiğini iyi bildiklerini dile getirdi. Karadeniz Bölgesinin uzun süre daha tercih edileceğini vurgulayan Hacısalihoğlu şöyle konuştu:
“Bu bakımdan atacak olduğumuz adımları çok dikkatli atmamız gerekiyor. Bu doğrultuda Trabzon’da, özellikle Tonya bölgesi vadisi, Çal mağarası, Şahinkaya kayalıkları için bir mastır plan yapılması doğrultusunda bir karar aldık. Bu konuyu dünyada en iyi bilenlerden Avusturyalı heyetle çalışmalarımızı başlattık. Tonya Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın başlatmış olduğu bu çalışmayı sayın valimize ilettik. Bu çalışmalar şehir adına hep birlikte devam ediyor. Turizmden kimse kendini ayrı düşünmesin çünkü herkese bir görev düşüyor. Bu hepimizin işidir. Bir yerde başlar, şehir ve ilçelerimiz sahip çıkarak devam eder. Başlattığımız mastır çalışma sona doğru geliyor. Devamında da eylem planı ile hayata geçmesi en büyük arzumuzdur.”
“GİRİŞİMCİLER TURİZM HİBE VE DESTEKLERİNİ İYİ TAKİP ETMELİ”
Hacısalihoğlu Trabzon’un markası olan Uzungöl’ün plansız büyüme ile bu duruma geldiğini ve yaklaşık on bin yatak kapasitesine ulaştığını anımsattı. Mastır planın avantaj sağlayacağını, Tonya vadisinde plansız büyüme yerine, planlı bir turizmin yerleşmesini arzu ettiklerini kaydeden Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu plan yerleşince uluslararası standartlarda olmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla geleceğe dönük diğer ilçelerde de benzer şekilde uluslararası standartlarda turizm merkezleri yapılması ile birlikte bütün Karadeniz bölgesine bahsetmiş olduğumuz sayılarda veya daha fazla turisti çekebilme fırsatımız olacaktır. Buna herkesin sahip çıkması gerekiyor. Bu bakımdan Tonya büyük bir avantaja sahiptir.. Plansız bir büyüme yok. Bu konuda yapılacak olan eylemlerin atılacak olan adımların hepsi yerli yerine oturacaktır. Zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun bölgeyi ziyaretinde turizm bölgelerinin ilanını kendisi burada yapmıştı. Valiliğimiz, Büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz turizmin üzerinde hassasiyetle duruyorlar. Bir şeyi hatırlatmakta fayda var; bu sadece kamunun ya da özel sektörün işi değil. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğümüz tarafından açılan turizm konularındaki hibe destekler var ve devam ediyor. Önemli olan girişimcilerimizin bunları takip etmesidir. Dikkat ederseniz bu destekler başladıktan sonra şehrimizde ne kadar ileri seviyede oteller ve yeme içme yerleri yapıldı. Bu yatırımlarla gurur duyuyoruz. DOKA Genel Sekreterimize ve Kırsal Kalkınma Koordinatörümüze ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Gerçekten işleri iyi takip ederek yapmış oldukları çalışmaların sonucunu hepimiz birlikte görüyoruz. Kendilerini kutluyorum. Valimiz ve Büyükşehir Belediye başkanlarımızın ortak çalışmalarıyla bu işler gelişti. Bu bölgede büyükşehir olarak örnek olduk. Ve diğer illerde bizi örnek alıyor. Bu güzel bir şey.”
Hacısalihoğlu, “Turizm ilimiz için olmazsa olmazımızdır. Dumansız sanayi dediğimiz olaydır. Bu konuda çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.
VALİ VEKİLİ KARA: ÇEVRENİN BOZULMAMASI GEREKİYOR
Son bir ayda güzel ilçe Tonya’ya üç defa geldiklerini belirterek konuşmasına başlayan Trabzon Vali Vekili Şükrü Kara, insan elinin değmediği Tonya’nın, doğanın daha bozulmadığı bir yer olduğunu dile getirdi. Turizmin bacasız fabrika olduğunu ifade eden Kara, “Bu bölge, turizmde büyük mesafeler alması gereken bir yöre. Doğayı bozmadan, çevreyi bozmadan bir şeyler yapmalıyız. Gelen yerli ve yabancı turistleri memnun etmeliyiz ” dedi.
Dünya nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Kara, yaşlanan nüfusun iyi uyku çekmek ve iyi yemek istediğini, nefes almak istediğini ifade ederek, “Burası bunun için biçilmiş bir kaftan” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama hangi şartta! Biz bu doğayı benzerleri gibi bozmamalıyız. Çevreye saygılı davranarak kötü örnekleri tekrar burada oluşturmamalıyız. Elbirliği yaparak dengeli, sürdürülebilir ve turizmdeki kalibreyi yükseltecek bir kalkınma modeli seçilmelidir. Burası şu anda Trabzon’un el değmemiş bakir bir yeri. Burası kirleterek değil, kalitesini, kalibresini yükseğe çekilerek turizm yapılması gereken bir yöre. Yani elimizdeki coğrafyanın değerini hepimiz birlikte bilmek ve değerlendirmek zorundayız. Çünkü bozulduktan sonra iş işten geçiyor. Bu konuda örnek çok.”
İnsanların büyük şehirlere göç ettiğini, gittikleri büyük şehirlerde çok mutlu olmadıklarını kaydeden Vali yardımcısı Kaya, buradaki insanımıza doğduğu topraklarda iş sağlanması halinde daha mutlu olacaklarını kaydetti. Kara, “Devletin görevlerinden bir tanesi de insanlarını mutlu etmektir. Dünyadaki bütün anayasaların önsözünde bu geçer. O zaman biz kendi imkânlarımızı düzenli ve dengeli bir şekilde kullanarak bu güzel ilçeyi kalkındırmayı hedef seçmeliyiz. Turizm haftasının Trabzon’da Tonya’da kutlanması ile işaret fişeği atılmıştır. Devletin imkânları, turizm bakanlığının imkanları bu konuda sonuna kadar açıktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yöre halkının hizmetindedir. Bu işbirliğinin dayanışma ile devam etmesi ile pozitif sonuçlar oluşacağına inanarak turizm haftanızı kutluyorum” dedi.
TÜRSAB BÖLGE BAŞKANI GÜRKÖK: TONYA İÇİN PAZARLAMA VE TANITIM YAPACAĞIZ
Yeni turizm sezonuna birçok acente ile fuarlara katılarak hazırlanıldığını ifade eden TÜRSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök de, İzmir Travel fuarı ve İstanbul Emit fuarlarının ardından yurtdışında tanıtımlara ağırlık verildiğini aktardı. Gürkök, “TÜRSAB olarak acentelerimiz ile beraber tur operatörleri bölgede ağırlandı. Suudi Arabistan Cidde Fuarı, Almanya, İran’da fuarlara katılarak tanıtım yapıldı. Önümüzdeki günlerde ise Dubai Fuarına katılarak bölgenin tanıtımına devam edeceğiz. Yapılan bu tanıtım çalışmaları sonucunda bölgemize yurt içi ve yurt dışından Nisan ve Mayıs ayından itibaren rezervasyonlar gelmeye başladı” dedi.
Gürkök, TÜRSAB olarak tanıtım ve pazarlama konusunda her zaman üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ifade ederek, Tonya’da öncelikli olarak altyapı ve fiziki ortamların hazırlanması gerektiğine işaret etti. Son günlerde turizm sektöründe yaşanan krizin bölgemizi teğet geçeceğini zannettiklerini kaydeden Gürkök, “Bu türbülansı biz yaşamayacağız. Genelde sektörün dinamik çalışması ile gerek Kültür ve Turizm Bakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın aldığı kararlarla, verdiği desteklerle bu sıkıntıları kısa zamanda atlatacağımızı umuyorum” diye konuştu.
KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ KANSIZ: KADIRALAK DÜNYA ÇAPINDA TÜRİZM MERKEZİ OLABİLİR
Turizm gelirleri ile beraber Tonya ilçesine katkı sağlamayı düşündüklerini ifade eden Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, geçtiğimiz hafta sonu yüzlerce insanın Kadıralak yaylasındaki mavi yıldız çiçeklerinin yarattığı güzelliğini görmeye geldiğini, fotoğraf çektiğini, doğayı yaşadığını, çevreyi gezdiğini ve böylece yöre ekonomisine katkı sağlamış olduğunu anımsattı. Kansız, “Bunu dünya çapında geliştirdiğimizde hem ülkemiz hem de güzel Tonya ilçemiz turizmden çok kazanç elde edeceğine biz inanıyoruz” ifadesini kullandı.
BELEDİYE BAŞKANI BEŞEL: TONYA TURİZME HAZIRDIR
Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel de, bölge turizminin gelişmesinde önemli rol oynayan, lokomotif görevi yapan ancak zorlanmış ve yorulmuş olan Altındere vadisi, Uzungöl vadisi, Ayder yaylası gibi turizm merkezlerine yeni turizm merkezleri ve alanlarının eklenmesi gerektiğini söyledi. Beşel, “Özellikle ilimizin batı tarafında yeni turizm merkezleri oluşturularak alan genişlemesi ve buna paralel olarak da turist sayısının ve bölgedeki konaklama süresinin artırılması öncelikli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Turizmin, bölgenin kalkınması ve gelişmesinde önemli bilgi ve birikimi ile daima bize kapı açan ve öncülük eden Sayın Valimiz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüzün bizzat konuya duydukları ilgi ve yerinde yaptıkları incelemeleri ile Tonya ilçemizdeki bu yöndeki potansiyeli görmüşler, gerekli adımlar atılarak, çalışmaları süratli bir şekilde başlatmışlardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ilçemizi ziyaretinde Tonya vadisinde gördüğü güzellikleri anında Kültür ve Turizm bakanımıza aktarması ve devamında Milletvekilimiz Sayın Salih Cora’nın bu düşünce ve eylem birliğine katılmış olması çalışmalarımıza yeni bir şevk ve ivme kazandırarak ilçemizin turizm alanında istikbalinin parlayacağı yönünde umutlarımızı çoğaltmış ve pekiştirmiştir” dedi.
Beşel, “Tarih, kültür ve olağanüstü doğa güzelliklerin iç içe yaşandığı Tonya ilçemizin bu değerlerinin bölge turizmine kazandırılarak, bölgesel ve ulusal düzeyde ekonomik kazanım yaratılması haklı bir istediğimizdir” dedi.
TONYA BELEDİYE ÇALIŞANLARINDAN OTANTİK HORON GÖSTERİSİ
Açılış konuşmalarının ardından folklor gösterileri gerçekleştirildi. İlk, orta ve lise öğrencileri arsında yapılan şiir ve resim yarışmalarında birinci olan öğrencilere ödülleri Vali Vekili Şükrü Kara, Vali Yardımcısı Mustafa Gürdal ile TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından sunuldu. Turizm skeçleri ve otantik folklor oyunu gösterilerinin ardından protokol ve davetliler Kadıralak yaylasına gezi gerçekleştirdiler.