Karadeniz Teknik Üniversitesi Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı 10. Bitirme Projeleri Sergisi 3 – 4 – 5 Haziran 2015 tarihlerinde Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde sergileniyor.Etkinlik Programı bugün açılış töreni ile başladı. KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde 250 öğrenciye ev sahipliği yapacak alanda proje tanıtımlarını içeren 110 posterlerin sergilenmesine başlandı.Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olkan Çuvalcı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necati Tüysüz katıldı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi gelişen dünyada Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarında Türkiye’nin istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Dünya seviyelerinin yakalanması için genç girişimci mühendislere ihtiyaç olduğunu belirtti.Türkiye Cumhuriyetinin 2023 hedeflerinde de özellikle inovasyon ve ar-ge çalışmalarının tabana indirilmek amacıyla genç girişimci öğrencilere çok büyük destekler sağlandığını ifade eden Çelebi, “Bölgemizde katma değer yaratmak için özellikle nitelikli projeler üretmek zorundayız. “dedi.Bölgemiz için uygun olan birçok proje olduğunu aktaran Çelebi, bunların yenilenebilir enerji başta olmak üzere özellikle bölgemiz için olmazsa olmazlardan olan inşaat ve yapım teknolojisi olabileceğini örnekledi. Sanayi alanında üretimler olabileceğini, ulaştırma ve benzeri teknoloji ürünler için projeler yapılabileceğine dikkat çekti.
Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak üniversite, kamu ve sanayi işbirliği KÜSİ ortak konseyi olarak bir araya gelindiğini ve özellikle sanayi ve üniversitenin bir araya gelmesine çaba harcandığını bildirdi. Çelebi, “ Bu iki kesimi karşılıklı olarak üniversiteyi sanayiye, sanayiyi üniversiteye taşımak arzusundayız. Ayrıca Ticaret ve Sanayi Odası olarak tut elimden projesi adı altında ayrı bir çalışma daha yürütülmektedir. Belirli konularda proje üreten gençlere destek verilmektedir. Ticarileşebilen projeleri olan arkadaşlarımız varsa tut elimden proje yarışmasına katılmak üzere odamıza başvurabilirler. ”şeklinde konuştu.KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Necati Tüysüz üniversite adına en fazla gurur duyduğum ve keyif aldığım günlerden birini yaşadığını belirtti. Öğrencilerimizin birer proje sahibi olarak karşımızda oluşturdukları bu tabloyu yaratan akademisyen arkadaşlarımıza ve öğrenciler için salondan alkış istedi.
Tüysüz, Çağımız sanayide girişimcilik, yenilikçilik, yaratıcılık kültürü ile ancak bu şekilde katma değeri yüksek ürünler elde edildiğini söyledi. Doğal kaynakların belli bir zaman sonra tükenmeye yüz tuttuğunu kaydederek, “ Artık kaba, hantal ürün üretimleri sona eriyor. Aklın öne çıktığı çağa girdik. Bu yol ile de daha gelişmiş bir müreffeh ülkeye varılabilecektir. Düşünün ve yaratıcı insan kaynakları ülkelerin en büyük sermayesi olmuştur. ”dedi.Çocukken bir şey yaptığımızda büyüklerimizin söylediği icat çıkarma anlayışının çok yanlış bir tutum olduğunu kaydeden Tüysüz, “Sürekli icat çıkarmak lazımdır. Başka türlü gelişmek mümkün değildir. Bugün milli gelirimiz 10 bin 500 dolar civarında ama bu övünülecek bir tablo değildir. Gelişmiş ülkelere bakıyorsunuz 40 bin 50 bin dolar. Türk ulusu bu seviyeleri yakalamalıdır. Güney Kore ile 1950’lı yıllarda aynı seviyede iken bugün makas çok açılmış durumdadır. Milli gelirin gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkması ancak sizin gibi gençlerle olacaktır. “şeklinde konuştu.