tha – Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Trabzon Valiliği’ni ziyaret etti.
Valilik önünde mülki idare amirleri tarafından karşılanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sonrasında Valilik Şeref defterini imzaladı.
Valilik makamında yapılan görüşmenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Av. Salih Cora, Bahar Ayvazoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve İlçe Belediye Başkanları’nın katılımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Trabzon’da gerçekleştirdiği yatırım ve projeler ilgili toplantı yapıldı.
Toplantının ardından açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “4 bin yıllık tarihi ve kültürü ile bölgede yerli ve milli duruşuyla kendini ispatlamış Trabzon’dayız. Trabzon’un geleceği adına burada Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanlarımız ile belirli kararlar aldık. Bölgede lojistik üs konumunda olan Trabzon’u hak ettiği noktaya getirmek istiyoruz. Bu üs olma konumunu korumak için belediye başkanlarımız mücadele veriyor. Bizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu mücadeleye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Kurum Valilik B toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Trabzon ile ilgili alınan kararları açıkladı;
“Çömlekçi Kentsel Dönüşümünü Uygulama Safhasına Getirmek İstiyoruz”
Çömlekçi Kentsel dönüşüm alanı 8,9 hektarlık bir alan bugüne kadar hem belediye başkanlarımız, TOKİ başkanlığımız hem de bölge bakanlarımız buraya çok büyük emek verdiler. Bu emekler sayesinde proje bir safhaya geldi. Ancak biz projeyi uygulama safhasına getirmek istiyoruz. O nedenle 8,9 hektarlık alanda 2019 yılında Çömlekçi Kentsel dönüşümünün inşaatlarına başlayacağız. 2023 yılına kadar Trabzon’un tarihi ve kültürel dokusuna uygun projelerini gerçekleştirip buranın kentsel dönüşüm gerçekleştirmiş olacağız.
Zağnos Vadisi ve Pazarkapı bölgesi de yine Trabzon’un tarihi ve kültürünün ön plana çıktığı bir bölge olarak vatandaşlarımızın rızasını alarak dönüşüm projesini 2019 yılında başlatacağız. Böylelikle Çömlekçi, Pazarkapı, Zağnos Vadisi ve yeni yapılan camii ile birlikte Trabzon’un tarihi ve kültürü ön plana çıkaran bir projeyi gerçekleştirdiğimizde örnek bir şehircilik anlayışını ortaya koyacağız. Vatandaşımızın içinde olduğu bir dönüşüm projesini bu bölgede yapmış olacağız.
Trabzon Tarihi Dokusuna Uygun Olarak Balıkhane VE Doğal Ürünler Pazarı Yapılıyor
Trabzon ve bölge için çok önemli bir Balıkhane bir de kadınlarımızın doğal ürünlerin sattığı bir pazar projemiz var. Hem balıkhane hem de doğal ürünler pazarımızı 2019 yılında tamamlayıp buradaki ticaret yapan vatandaşlarımıza burayı satmak suretiyle Trabzon’un tarihine uygun olarak gerçekleştirmiş olacağız.
İçme Suyu, Atık Su Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon Projesine İlişkin Bakanlık Hem Maddi hem Teknik Destek Veriyor.
Trabzon’un kanalizasyon, içme suyuna ve atık su arıtma tesisine ilişkin çok büyük bir projemiz var. Projeyi Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ve İller Bankası Genel müdürlüğümüz ile birlikte yürütüyorlar. Proje büyük bir ilerleme kat etti. Biyolojik arıtmanın yapılmasına ilişkin planlama süreci devam ediyor. Tamamlanmasına ilişkin de Bakanlığımız Trabzon’un içme suyu ve atık su tesisi projesine hem maddi hem de teknik anlamda destek verecek. Bunu da çok kısa zamanda bitireceğiz.
Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları Trabzon Meydanı, Uzun Sokak ve Maraş Caddesinde Yapılacak
Trabzon Meydanı çevresinde hem belediye binamız hem de çevresindeki tarihi binaların restorasyonu Büyükşehir Belediyemiz ve şahıslarca yapıldı. Öncelikle Trabzon Meydanında sonrasında Uzun Sokak ve Maraş caddesinde sokak sağlıklaştırma ile ilgili tabela kirliliğini ortadan kaldıracağız.
Millet Bahçelerinin 2019 Yılında Trabzon’da Tamamlanması Hedefleniyor
Trabzonspor hem bölgenin hem ülkemizin başarılarla dolu tarihi olan çok güzide bir kurumu. Avni Aker Stadyumu’nun yerini, 57 bin metrekarelik alanı, Millet Bahçesine çevireceğiz. Trabzonspor’umuzun anısını taşıyacak tribünden bir öğe ile spor kulübünün başarılarını anlatan küçük bir müzeyi de içerisinde barındıran Millet Bahçesini yapacağız. Akçaabat’ta (22 bin 800 metrekarelik alanda) ve Vakfıkebir’de (22 bin metrekarelik alanda) TOKİ kanalıyla Millet bahçelerini 2019 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.
Yomra Dere Islahına ilişkin Belediyemiz projeyi başlatacak. Bakanlığımızda belediyemizin başlattığı projeye destekleyeceğiz.
Maçka’ da 156 rezerv konut üreteceğiz. Bölgedeki Vatandaşlarımızın konut edinmesine yönelik önemli bir adım atmış olacağız.
Dernekpazarı Belediyemize 50 rezervlik bir konut projesi yapacağız. Bölgedeki dönüşümlerde konut ihtiyacını karşılamış olacağız.
“İmar Barışı’ndan Bugüne Kadar 9 Milyon 500 bin Kişi Faydalandı”
Bugün itibariyle 9 milyon 500 bin vatandaşımız İmar Barışı’ndan faydalandı. Toplamda 14 milyar LT’ lık bir bedel ödendi. İmar Barışı süreci 31 Aralık’a kadar tamamlanıyor. Fakat uzatılması yönünde ciddi bir talep var. 31 Aralık’a kadar biz bu sürecin uzatılmasını değerlendirmiş olacağız. Kamu bankaları hafta sonu açık olacak. Vatandaşlarımız hafta sonuna kadar İmar Barışından faydalanabilir.