Bilimsel araştırmaların 2070 yılına kadar sıcaklıklar Körfez’de yaşamı tehlikeye sokabileceği belirtildi.. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu iklim değişikliğinin etkilediği bölgelerin başında gelen Körfez ülkelerinin Türkiye’ye ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesine yöneldiğini ifade etti.
Hacısalihoğlu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada bilimsel çalışmaların İklim değişikliği ile mücadele edilmez ise yaz sıcakları 60°c üzerinde olacağına işaret ettiğini söyledi.
Hacısalihoğlu, “Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre iklim değişikleri kontrol altına alınmaz ise Arap Körfezi ve İran’ın bazı bölgeleri insanın hayatta kalma sınırlarının ötesinde sıcaklık dalgaları ile karşı karşıya kalacak.
Aşırı sıcaklıklar Abu Dabi, Dubai, Doha ve İran’ın kıyı şehirlerini etkileyecek ve aynı zamanda Hac ibadetinin yaz aylarına denk geldiği dönemlerde Suudi Arabistan’da Hac vazifesini yerine getiren milyonlarca insanı tehdit edecek. Araştırma gösteriyor ki dünyada henüz yaşanmamış aşırı sıcaklık dalgaları 2070 yılından sonra etkisini göstermeye başlayacak. Öyle ki bugünün en sıcak günü neredeyse günlük hava sıcakları haline dönüşecek. ”dedi.
Hacısalihoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde görevli Prof. Jeremy Pal ve Prof. Elfatih Eltahir yürüttüğü çalışma sonuçlarını paylaştı. Araştırmacılar iklim değişikliğinin insanın gelecekteki hayatta kalma yetisini önemli bir biçimde etkileyeceği özel bölgesel bir noktayı açığa çıkardığını ifade etti.
Hacısalihoğlu, Prof. Pal ve Prof. Eltahir,’ın gündeme getirdiği şu sonuçlara dikkat çekti. “ Körfez bölgesindeki birçok bölge ikliminin günümüzde yerleşik hayatın neredeyse bulunmadığı Kızıl Deniz’in Afrika kıyısında bulunan Kuzey Afar Çölü ile benzerlik göstereceğini söylüyor. Araştırma, sera gazı salınımının azaltılması durumunda sıcaklık dalgaları dolayısıyla yaşanacak tehdidin kader olmaktan çıkabileceğini de ortaya koyuyor.
Nüfusun hızla artış gösterdiği Körfez Bölgesi bu yıl birçok insanın ölümüne sebebiyet veren, 50°C üzerinde seyreden gelmiş geçmiş en kötü sıcaklık dalgalarına maruz kaldı.”
ARAŞTIRMA KÖRFEZ DE GÜNDEM OLDU
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Prof. Pal ve Prof. Eltahir’in araştırma sonuçlarının Körfez ülkelerinde yazılı ve görsel medyada gündem oluşturduğunu anımsattı. Körfez ülkelerinin Türkiye ve özellikle Doğu Karadeniz’e yönelmesinin iklim değişikliğinin etkilediğini söyledi. Hacısalihoğlu, “İklim değişikliğinden Doğu Karadeniz ve Trabzon bu tür olumlu etkilerini yaşamaktadır. Bu fırsatın farkında olmalıyız. “şeklînde konuştu.
Sıcaklığın insan bedenini olumsuz etkilediğini araştırma ile ortaya koyulduğunu kaydeden Hacısalihoğlu akciğer, kas-iskelet sistemi, böbrekler, pankreas ve karaciğer organlarında ağır etkileri olduğunu, dile getirdi.
ARAŞTIRMALARDA ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR
BU YUZYILDA SICAKLIKLARDA 4°C’YE KADAR ARTIŞ BEKLENİYOR
Yeni araştırma, karbon salınımlarının günümüz seyrinde devam etmesi ve dünyanın bu yüzyılda 4°C’ye kadar ısınması durumunda yaş termometre sıcaklığının ne denli artacağın ortaya koyuyor.
Yaş termometre sıcaklığının 35°C üzerinde olması durumunda aşırı ısı ve nem en sağlıklı insan bedeninin bile kendini terleme yoluyla soğutmasını fiziksel olarak imkânsız hale getiriyor. Temmuz ayında İran’ın Bender Mahşehr şehrinde neredeyse 35°C yaş termometre sıcaklığına (46°C ısı ve %50 nem karışımı) ulaşıldı.
Standart iklim bilgisayar modeli kullanarak yapılan çalışmada bilim adamları, küresel ısınmanın önüne geçilemez ise 2070 yılından sonra her on yılda ya da her iki on yılda bir
Arap Körfezi kıyılarında yaş termometre sıcaklığının ölümcül boyutlara gelebileceğini gösterdiler.
Araştırma normal sıcaklık değeri kullanıldığında Körfez şehirlerinde yaz aylarında yaşanan normal sıcaklığın 45°C olacağını, Kuveyt gibi şehirlerde bazı yıllarda bu sıcaklığın 60°C’ye kadar çıkabileceğini gösteriyor.
SICAKLIKLAR HAC İBADETİ TEHLİKALİ HALE GETİRECEK
Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine şehirlerinin uzandığı Kızıl Deniz sahilinde yaş termometre sıcaklığının ölümcül 35°C’ye ulaşmayacağı ancak 32°C – 33°C aralığında olacağı öngörülüyor. Bu da bilim adamlarına göre Hac ibadetini tehlikeli bir hale dönüştürüyor.
Klima kapalı alanlardaki insanları sıcaktan koruma konusunda yeterli olabilir. Ekonomik gücü yüksek olan ülke insanları bu tür iklimlendirme yöntemlerine başvurabilir ancak maddi durumu buna elvermeyen insanlar sıcaklık karşısında çaresiz kalacaklardır. Örneğin, Yemen’de yaş termometre sıcaklığı 33°C’yi bulacak.
ZAMANSIZ ÖLÜMLER
Bilim adamları; “Bu tür koşullar altında, iklim değişiklikleri özellikle çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere zamansız ölümlere sebebiyet verecektir.” dedi.
Ancak, karbon salınımlarının kesilmesi konusunda küresel işbirliği ile ölümcül yaş termometre sıcaklığı seviyesi korunabilir ve Suudi Arabistan gibi birincil tehlikede olan bölgelerin daha az sıcaklık artışı ile karşı karşıya kalması sağlanabilir.
Bilim adamları; “Körfez Ülkeleri salınımların kesilmesine yönelik küresel çabaları destekleyerek bu durumdan büyük bir fayda sağlayabilirler.” dedi.
ETH Zürih Üniversitesi’nde görevli iklim araştırmacısı Prof. Christoph Schar; “ Sıcaklık dalgalarının insan yaşamı üzerindeki etkisi 1995 yılında Chicago’da, 2003 yılında Avrupa’da (30.000 ölü), 2010 yılında Rusya’da (50.000 ölü) yaşanan olaylar ile belirgin hale gelmiştir.” dedi.
Schar, ayrıca iklim değişikliklerinin insan sağlığına karşı tehdidinin çok daha şiddetli olabileceğini ve bu durumun düşünülenden daha kısa zamanda baş gösterebileceğini ekledi.
AZALTMA
Schar; “Küresel sera gazı salınımının azaltılması ve adaptasyon çabaları Körfez ve Kızıl Deniz bölgeleri sakinleri için zaruridir.” dedi.
Yaz aylarında gökyüzünün neredeyse tamamen açık oluşu ve denizin sığ oluşu sebebiyle Körfez sıcaklıklar karşısında zayıf kalabiliyor ve Körfez suları derin okyanuslara kıyasla çok daha çabuk ısınabiliyor.
Denizin bu denli ısınması sonucu nemlilik ortaya çıkıyor, nem ve sıcak karşısında insan bedeni terleme yoluyla serinleme çabası adeta çaresiz kalıyor.
SICAKLIKLA ORTAYA ÇIKABİLECEK HASTALIKLAR
Vücut sıcaklığının 35°C üzerinde olması durumunda aşın ısı ve nem en sağlıklı insan bedeninin bile kendini terleme yoluyla soğutmasını fiziksel olarak imkansız hale getiriyor.
Beyin; Hipotalamus vücut sıcaklığını düzenler. Ancak aşırı sıcaklıklarda beyindeki kimyasalların dengesi bozulur, muhakeme gücü zayıflar, asabiyet baş gösterir. Beynin çalışmasını olumsuz yönde etkileyerek yorgunluğa sebebiyet verir.
Akciğer: Akciğer ödemi ve sıcaklık sebepli akciğer iflası.
Kalp; Kan damarları genişler ve kan basıncı düşer. Kan basıncını düzenlemek üzere kalp olduğundan daha hızlı atar.
Kas-îskelet Sistemi: Kol ve bacak kasları gibi bölgelerde kas spazmları ve kramplar oluşur.
Deri: Aşırı terleme ile birlikte kapanan deri gözenekleri rahatsızlığa ve kızarıklığa sebebiyet verir. Güneş yanığı ile mücadele eden insanların güneşe karşı direnci azalır.
Böbrekler: Sıcaklık bedeni kuruttuğundan böbrekler üre ve amonyum gibi toksinleri tutma eğilimine girer. Terleme ile vücutta yaşanan sıvı kaybını önlemek için böbrekler daha az idrar üreterek sıvıyı saklama çabasına girer.
Pankreas: Enerji kaybının önüne geçmek istediği için glükagon-insülin dengesizliği baş gösterir.
Karaciğer: Gıdaların enerjiye dönüştürülmesi işlemi zarar görür.