tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından ABİGEM Trabzon’un destekleriyle 5’incisi düzenlenen Avrupa Birliği Yolunda KOBİ’ler etkinliğinde devlet kurumlarının KOBİ’lere verdiği destekler anlatıldı. Açılış töreninde konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KOBİ’lerin ve iş dünyasının yatırımlarını Yeşil Mutabakata ve buna bağlı teknolojiye uydurma noktasında sermayeye ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda devletten hibe ve uygun kredi desteği beklediklerini söyledi. Hacısalihoğlu ayrıca AB’nin bu konuda verdiği desteklerin KOBİ’lere ulaşmasını, gerçek anlamda tabana yayılmasını beklediklerini vurguladı. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise KOBİ’lerin Türkiye’deki ihracatın yüzde 35 – 40’ını gerçekleştirdiğini ifade ederek, “KOBİ’lerin ihracata katkısı 80 milyar dolar civarında. Bunun yarısı da dünyada herkesin mal satmak istediği AB bölgesine yapılıyor” dedi.
TTSO’da düzenlenen Avrupa Birliği Yolunda KOBİ’ler etkinliğinin açılış oturumuna Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Of TSO Meclis Başkanı Zuhal Akyüzlü, TTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile iş dünyası temsilcileri katıldı.
HACISALİHOĞLU: KREDİ VE HİBELERLE KOBİ’LERİN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMASINA DESTEK SAĞLANMALIDIR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada 1995 yılından bu yana gelen iklim değişikliğinin geleceğe dönük etkilerinin azaltılması konusunda KOBİ’lere ve büyük sanayicileri düşen görevler olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Üretimde ve istihdamda, ayrıca ihracatta da büyük paya sahip olan KOBİ’ler dünyadaki gibi desteklenmelidir. Ülkemizdeki KOBİ’lerin AB’deki KOBİ’lerin teknolojisine uyumu konusu malumunuz. KOBİ’lerin geleceğe dönük teknolojik ürün üretmesi, daha verimli bir üretimin sağlanması, yatırımda kullanılacak makine ve ekipmanların da sera gazı salınımlarının düşürülmesi ve iklim değişikliğine etkilerinin azaltılması önemli. Gelişmiş ülkelere yapılacak ihracatta, o ülkelerin aldığı tedbirlerin bizi etkilememesi için öne çıkan zorunlulukların yerine getirilmesi de önemli. Dünyanın gelişmiş teknolojisine, verimliliğine uygun şekilde bizlerin de kendi üretimimizi yenilememiz ve bu doğrultuda gerekli adımları atmamız lazım. Bu durum da karşımıza bir yatırımı çıkarıyor. KOBİ’lerin mevcut durumlarını biliyoruz. Yatırımları teknolojiye uydurma konusunda sermayeye ihtiyacımız olduğu açık. Bizlerin beklediği devletin ilgili kurumlarından gerek hibe, gerekse kredi desteklerinin verilmesi suretiyle KOBİ’lerimizin teknolojiye ayak uydurmasına destek sağlanmasıdır. Bu destek ne kadar yüksek değerde ve hızlı şekilde olursa girişimcilerimiz ve KOBİ’lerimiz de o kadar hızlı şekilde ihracat odaklı gelişmelere ayak uydurmuş olur. Aksi takdirde bu süreç uzar.”
Başkan Hacısalihoğlu, iş dünyası olarak bir beklentilerini daha dile getirirken de, “AB’nin bu konuda verdiği desteklerin KOBİ’lere ulaşmasını, gerçek anlamda tabana yayılmasını bekliyoruz. Bu hibelerin ve buna bağlı kredilerin bizlere ulaşması beklentimizdir. Bu doğrultuda gerekli düzenlemelerin hızlı şekilde yapılacağına inanıyoruz. Hepimiz buna hazırlıklı olmamız gerekiyor ki AB’ye ihracatımızı gerçekleştirelim. Aksi takdirde gümrük uygulamalarında karşımıza çıkacak vergiler bizim AB’deki ürünlerle rekabet edebilme şansımızı düşürür. Şimdiden hazırlıklı olmamız geleceğimizi kurtarmak adına önemlidir” dedi.
ADIYAMAN: KOBİ’LERİMİZİN YÖNETİM DANIŞMANLIĞINA İHTİYACI VAR
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise Yeşil Mutabakat konusunun tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirterek, özellikle küresel iklim değişikliğiyle birlikte ulusal ve uluslararası fonlardan KOBİ’lerimizin daha fazla yararlanmasını hedeflediklerini söyledi. Adıyaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dijital platformlara erişim, bunların kullanımı ve teknolojideki inanılmaz dönüşüm, KOBİ’lerimize ciddi fırsatlar ve beraberinde ciddi tehditler de getiriyor. Tüm paydaşlarla beraber yeni dönüşüm sürecine adapte olup, fonlardan daha fazla kazanç sağlayacak kapasiteye sahip olmamız gerekiyor. DOKA olarak KOBİ’lere turizm, imalat, tarıma dayalı sanayi gibi alanlarda pek çok desteğimiz oldu. Bunların devamı gelecek. Özellikle yönetim danışmanlığı konusunu vurgulamak istiyorum. Fonlara erişim, finansmana erişim, finansal yönetim önemli konular ama bir taraftan da KOBİ’lerimizin yönetim danışmanlığına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda önümüzdeki yıl da çalışmalara devam edeceğiz. Ulusal ve uluslararası fonlara erişim noktasında biz de ticaret odalarımız, üniversitelerimiz ve yerel yönetimlerimizle beraber DOKA olarak hep yanınızdayız. Bizlere ne zaman müracaat ederseniz bu konuda elimizden gelen yardımı yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Yeşil mutabakat, yani küresel iklim değişikliğine uyum, artık bizim de ülke olarak taraf olduğumuz bir konu. Karbon salınımının azaltılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemli konular. Bundan sonra hem KOBİ’lerimiz hem diğer kurumlarımızın, iş süreçlerinde ve finansmana erişim noktasında çok karşılaşacakları bir konu.”
KURT: KOBİ’LER İHRACATIN YÜZDE 40’INI GERÇEKLEŞTİRİYOR
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dört bir yanını dolaştıklarını ifade ederek, “Türkiye’de üretimin ve imalatın bu kadar ön planda olduğu başka bir dönemi hemen hemen yaşamadık. Yaklaşık 10-15 yıl önce ekonomi denildiğinde hizmet sektörü, otelcilik, finans ve inşaat sektörünün konuşulurdu. İmalat sektörü de tek başına değil bu sektörler içerisinde konuşulurdu. Artık gelinen noktada ihracatı ve imalatı daha çok konuşuyoruz. Çünkü ihracatın yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor” dedi. Kurt. Sözlerini şöyle sürdürdü:
“KOSGEB olarak 30 yılı aşkın süredir Türkiye’de AR-GE’nin gelişmesi, sanayinin gelişmesi, KOBİ’lerin geliştirilmesiyle ilgili çok ciddi katkılar verdik. Ülke genelindeki 88 ayrı müdürlükte, 2 bin kişiyi aşan teşkilat çalışanlarıyla her zaman KOBİ’lerin, girişimcilerin ve üreten firmaların yanında olmaya devam edeceğiz. KOBİ’ler Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar sunuyor. KOBİ’lerimiz Türkiye’deki ihracatın yüzde 35-40 arasındaki bir rakamını yapıyor. 220 milyar doları geçen bir ihracat var. Türkiye’de geldiğimiz noktada KOBİ’ler 80 milyar dolar ihracat yapıyor. Bu ihracatın yarıdan fazlasını da AB ülkelerine yapıyorlar. Yani bizim KOBİ’lerimiz her yıl 40 milyar dolarlık malı, ‘çok zor’ dediğimiz, dünyada herkesin mal satmayı istediği bir alan olan AB bölgesine sokabiliyorlar. Türkiye özellikle son 20 yılda yazmış olduğu bu hikâye ile ihracatını çok güçlü bir şekilde arttırmış durumdadır.”
“ULUSLARARASILAŞMA VE AR-GE DESTEKLERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ”
Kurt, KOSGEB’in temel desteklerde uluslararasılaşma ve AR-GE’ye ağırlık vereceğini vurgulayarak, “Uluslararasılaşma deyince de illa ki ihracat yapmak, illaki malını dışarı satmak değil. Çok basit bir ürün üretiyor olabilirsiniz ama bütün dünyada kabul görecek bir ürün ya da bir işletme yapısına sahip olabilirsiniz. Bununla ilgili desteklerimizi çok güçlü bir şekilde arttıracağız. AR-GE’ye dönük desteklerimizi de artıracağız. Çünkü bizim şu anda AR-GE harcamalarımız çok istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Özellikle KOBİ düzeyindeki AR-GE harcamalarımız yükseliyor. Bundan 20 sene önce Türkiye’deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu, şu an 80’in üzerinde.”
Konuşmaların ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’a günün anısına plaket takdim etti.
İŞ DÜNYASINA DESTEKLER ANLATILDI
Avrupa Birliği Yolunda KOBİ’ler etkinliğinde daha sonra KOBİ İhracat Danışmanı Dr. Zeynep İyiler tarafından “Yeşil Mutabakat Kapsamında KOBİ’lerin Dönüşümü, E-Ticaret ve İhracat” semineri verildi. Etkinliğin diğer oturumunda ise Dr. Zeynep İyiler’in moderatörlüğünü yaptığı panelde TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Trabzon Tarım Orman il Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Yüksel Kılıç, DOKA Trabzon Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kemal Akpınar, İşkur İş ve Meslek Danışmanı Merve Tüylü, KOSGEB KOBi Uzmanı Kürşat Mazlum, Ticaret Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destek Dairesi Uzmanı Pınar Özbak Karataş ve TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzman Yardımcı Yılmaz Burak Kaya tarafından katılımcılara destekler konusunda bilgi verildi ve soruları yanıtlandı.
HACISALİHOĞLU TTSO’NUN PROJELERİNİ ANLATTI
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu da makamında ziyaret etti. Başkan Hacısalihoğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’a başta Trabzon Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi ile Yatırım Adası Endüstri Bölgesi olmak üzere odanın yürüttüğü projelerle ilgili detaylı bilgi verdi ve çeşitli projelerle ilgili destek taleplerini iletti. Kurt, TTSO’nun özellikle katma değeri yüksek ürünler konusunda yaptığı çalışmalara ellerinden gelen desteği vermeye çalışacaklarını vurguladı.