Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, günümüzde projelerin mutlaka ticarileşmesi gerektiğini belirterek, “Patent alınması bunun en önemli noktalarından biri. Ancak Türkiye’nin dünyadaki patent ortalaması müracaatta ve alınan patent sayısında çok düşük ve bize yakışmayacak seviyelerde” dedi.
“HER BULUŞUN PATENTİNİ ALMALIYIZ”
Trabzon’da özellikle KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin başarılı çalışmalar yaptığını, TTSO’nun da Teknokent’teki İnovasyon Merkezi ile yüksek teknolojili ürün üretimi konusunda kentin önünü açtığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Günümüzde tüm projelerin ticarileşmesi gerekiyor. Hiçbir proje okul projesi olarak kalmamalı” dedi. Hacısalihoğlu, projelerin ticari anlam kazanabilmesi için en önemli aşamalardan birinin patent konusu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Geliştirilen projelere mutlaka patent alınması gerekiyor. Arzu ederiz ki üniversitemizden çok sayıda patent çıksın. Çünkü Türkiye’nin dünyadaki patent ortalaması gerek müracaatta ve gerek alınan patent sayısında çok çok düşük ve bize yakışmayacak seviyelerde. Bu bakımdan her yapmış olduğumuz buluşun patentini almamız gerekiyor.”
“PATENTLİ PROJEYİ TOZLU RAFLARDA SAKLAMAYIN”
Patentlerin değerlendirilmesi konusunda da ülke olarak çok zayıf olduğumuzu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elinde patenti olan mühendisimiz, öğrencimiz ya da hocalarımız, bunu değerlendirmede çok geç kalıyor. Ya kafasında çok uçuk rakamlar oluşuyor, ya da ‘hayatımı bununla kurtaracağım’ diye projeyi kendine saklıyor. Saklanan o projelerin inanın ki 1-2 yıl içinde çok daha gelişmişi hayata geçecektir. Onun için zamanında bu patentleri değerlendirmek, patenti alınmış projeleri de tozlu raflarda saklamamak gerekiyor.”
“PATENT FİYATLARI KONUSUNDAKİ BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ”
Türkiye’de patentlerin fiyatları konusunda da büyük bir belirsizlik olduğunu, dünyadaki uygulamaların örnek alınması gerektiğini vurgulayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
“Almanya’nın Dortmund kentindeki Teknokent’te inceleme yaparken, dışarıya sattıkları patentler konusunda nasıl fiyatlandırma yaptıklarını öğrenmek istedik. Bize, ‘patenti elde edene kadar yaptığımız maliyeti hesaplıyoruz ve maliyetine bunları piyasaya sunuyoruz’ yanıtını verdi. Bu bir enstitünün fiyat politikasıdır. Laboratuvarlarının tutarı 25-30 milyon euro civarındaydı. Her türlü makine ekipmanı olan bir laboratuvar. Kar amacı gütmüyorlar. Ancak kar amaçlı olanın üzerine de masrafın dışında belli bir kar oranı koymak suretiyle veya 5-10 yıllık vadelere yaymak suretiyle patentler satılabilir. Türkiye’de patent fiyatları konusundaki büyük belirsizlik giderilmelidir. Patentin bir an önce ticarileşmesi gerekiyor. Aksi takdirde o patentin hiçbir değeri kalmayacaktır. Teknolojik olarak çok hızlı gelişmeler yaşanıyor.”