tha – TRABZONDA KAÇAK KONAKLMAYA KARŞI KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ
Trabzon Turizm Platformu, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türkiye Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD); kaçak işletmelere karşı Trabzon Valiliği’ne giderek başvuruda bulundu.
Türkiye’ye örnek olacak çalışma!
Temmuz 2020’de küresel pandemi sürecinin turizm sektörü üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve Kamu Özel Sektör ile Sivil Toplum Kuruluşları arasındaki etkin iş birliği geliştirmek amacıyla bir araya gelen turizm sektör paydaşları, kayıt dışı turizm faaliyetlerinin boyutunu ortaya çıkardı.
Kaçak işletme tespitinde anahtar; işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı
Sektör paydaşları adına açıklama yapan İstanbul Barosu avukatlarından Begüm Gürel, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde turistik amaçlı konaklama faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen bir yatırımcının, mahalli idarelerden ana faaliyet konusu konaklama (apart, otel, pansiyon vb.) olan işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını almak zorunda olduğunu belirtti.
26.11.2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘’günübirlik kiralanan yerler’’ konulu genelge gereğince; apart, öğrenci yurdu, rezidans, günübirlik kiralık daire gibi yerlerin 25902 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine tabii oldukları aşikardır. Bu bağlamda kayıt dışı konaklama tesislerinin tespitinde ortak kriter, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının bulunmasıdır.
Trabzon’da ruhsatsız yatak sayısı, ruhsatlı yatak sayısını geçti!
Aylar süren çalışmalar neticesinde elde edilen verilere göre Trabzon il sınırları içerisinde kaçak faaliyet gösteren 1.427 günübirlik kiralık daire ve villa, 434 otel, apart otel ve rezidans tespit edildi. Halihazırda ruhsatlı bir şekilde faaliyetlerine devam eden 295 tesisin yatak kapasitesi 20.000 iken kaçak faaliyet gösteren tesislerin yatak kapasitesi ise 28.482’ye ulaştı.
Yıllık 280 Milyon dolar buharlaşıyor!
2019 yılında Trabzon’a gelen her 3 turistten 2’sinin kaçak tesislerde konakladığı bilgisine ulaştıklarını belirten Avukat Begüm Gürel; ekonomik kaybın yıllık 280 Milyon doları bulduğunu, bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip turizm endüstrisinin bu denli büyük kayıplar karşısında ayakta duracak gücünün kalmadığını ve bu sebeple hukuki mücadelenin kaçınılmaz bir yol olduğunu vurguladı.
Trabzon Valiliği koordinasyonunda kayıt dışı işletmelere karşı yürütülecek olan mücadele kapsamında Trabzonlu turizmcileri temsilen, kaçak konaklama işletmelerine karşı gerekli idari işlemlerin yapılması adına Valiliğe şikayet dilekçeleri sunuldu. Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Begüm Gürel; ‘’ Dilekçelerimizi sunduk, takibi noktasında da sonuna kadar gideceğimizi buradan kamuoyu ile paylaşmak isterim. Ayrıca bizlere desteğini esirgemeyen Trabzon Valimiz Sayın İsmail Ustaoğlu’na, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimize temsil ettiğim turizm paydaşları adına teşekkür ederim. Başlattığımız mücadele Türkiye’ye örnek olacak niteliktedir.’’ Dedi.